Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Metoden kommer att få betydelse för optimering av kemiska processer vid t ex produktion av biobränslen från förnyelsebara material, och återvinning av papper och textilier, menar forskarna. Det blir möjligt att producera produkter av högre kvalitet samtidigt som restavfallet minimeras.

Forskarlaget, under ledning av professor Agneta Richter-Dahlfors vid Swedish Medical Nanoscience Center, har utvecklat en s k optoelektronisk molekyl som när den binder till kolhydrater i växtmaterialet avger ljus av en viss våglängd.

Oligotioephener är en grupp fluorescenta molekyler som reagerar på strukturförändringar. De har visat sig vara mycket känsliga optiska sensorer för lignocellulosa. När de binder till polysackarider via icke kovalenta interaktioner uppstår geometriska förändringar i molekylens struktur som ger omedelbara förändringar i spektra som kan användas för att identifiera biomolekyler.

Med hjälp av fluorescencemikroskopi lyser olika kolhydrater upp i olika färger. På så sätt skapar forskarna en helt ny typ av anatomisk karta över växtens kemiska sammansättning, som visar var i växten olika kolhydrater är lokaliserade.

Professor Richter-Dahlfors har länge forskat inom infektionsbiologi vid Karolinska Institutet. När hon studerade hur E. coli bakterier bildar cellulosa som en byggsten i sin biofilm, såg hon paralleller till växtvärlden.

"Framgången i det här projektet var helt beroende av att vi lyckades kombinera kompetenser från olika områden. Till vår kunskap om bakterieinfektioner adderade vi kompetens inom polymerkemi och biomassor, samt syntes av optoelektroniska molekyler. Detta har lagt grunden för helt nya arbetssätt på forskningslaboratorier, och för optimering av industriella processer” säger Agneta Richter-Dahlfors i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att det nya arbetssättet kommer väl till nytta inom såväl akademisk forskning som industri. Växter liksom material för återvinning, har en komplex sammansättning av kolhydrater. Bättre kunskaper gör det möjligt att optimera processer för att minska avfall och öka kvalitén på slutprodukten.

Arbetet som publiceras i Scientific Reports är ett svenskt samarbete mellan Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Kungliga Tekniska Högskolan och finansierades av Carl Bennet AB, Familjstiftelsen Erling-Persson, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Article: Scientific Reports (2018). Stereochemical identification of glucans by oligothiophenes enables cellulose anatomical mapping in plant tissues.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161