Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Metoden kommer att få betydelse för optimering av kemiska processer vid t ex produktion av biobränslen från förnyelsebara material, och återvinning av papper och textilier, menar forskarna. Det blir möjligt att producera produkter av högre kvalitet samtidigt som restavfallet minimeras.

Forskarlaget, under ledning av professor Agneta Richter-Dahlfors vid Swedish Medical Nanoscience Center, har utvecklat en s k optoelektronisk molekyl som när den binder till kolhydrater i växtmaterialet avger ljus av en viss våglängd.

Oligotioephener är en grupp fluorescenta molekyler som reagerar på strukturförändringar. De har visat sig vara mycket känsliga optiska sensorer för lignocellulosa. När de binder till polysackarider via icke kovalenta interaktioner uppstår geometriska förändringar i molekylens struktur som ger omedelbara förändringar i spektra som kan användas för att identifiera biomolekyler.

Med hjälp av fluorescencemikroskopi lyser olika kolhydrater upp i olika färger. På så sätt skapar forskarna en helt ny typ av anatomisk karta över växtens kemiska sammansättning, som visar var i växten olika kolhydrater är lokaliserade.

Professor Richter-Dahlfors har länge forskat inom infektionsbiologi vid Karolinska Institutet. När hon studerade hur E. coli bakterier bildar cellulosa som en byggsten i sin biofilm, såg hon paralleller till växtvärlden.

"Framgången i det här projektet var helt beroende av att vi lyckades kombinera kompetenser från olika områden. Till vår kunskap om bakterieinfektioner adderade vi kompetens inom polymerkemi och biomassor, samt syntes av optoelektroniska molekyler. Detta har lagt grunden för helt nya arbetssätt på forskningslaboratorier, och för optimering av industriella processer” säger Agneta Richter-Dahlfors i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att det nya arbetssättet kommer väl till nytta inom såväl akademisk forskning som industri. Växter liksom material för återvinning, har en komplex sammansättning av kolhydrater. Bättre kunskaper gör det möjligt att optimera processer för att minska avfall och öka kvalitén på slutprodukten.

Arbetet som publiceras i Scientific Reports är ett svenskt samarbete mellan Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Kungliga Tekniska Högskolan och finansierades av Carl Bennet AB, Familjstiftelsen Erling-Persson, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Article: Scientific Reports (2018). Stereochemical identification of glucans by oligothiophenes enables cellulose anatomical mapping in plant tissues.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138