Tumörvaccin fungerar på möss

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Ett forskarlag vid Stanforduniversitetet har fått lovande resultat i musstudier av en enklare immunologisk cancerbehandling.

Det handlar om att injicera små mängder av två immunstimulerande molekyler direkt in i tumören. En av dem (CpG oligonukleotid) är en kort DNA-bit som stärker uttrycket av OX40, ett protein som sitter på ytan av immunsystemets T-celler.

Läs också: Ny möjlig princip för cancerterapi

Den andra molekylen är en antikropp som binder till OX40 och styr T-cellerna att angripa cancerceller. Behandlingen har, enligt vad forskarna vid Stanford University School of Medicine rapporterar i Science Translational Medicine, fungerat bra på möss med lymfom, bröstcancer, koloncancer och melanom.

Nu startar man en klinisk prövning på ett fåtal patienter, meddelar universitetet.

Immunonkologiska behandlingar som PD-1-hämmare (programmerad celldöd) och CAR-T-celler har väckt stor uppmärksamhet bland cancerläkare och patienter på senare år på grund av att de botar så många av dem som får behandlingen. Men de är inte perfekta. CAR-T-celler kräver t ex att immunceller tas från patienten och bearbetas i en tidskrävande och kostsam process.

Forskarna tror att lokal behandling med mycket små mängder av de aktiva molekylerna kan bli en snabb och relativt billig cancerbehandling som inte borde ge de biverkningar man ofta ser med immunstimulering som påverkar hela kroppen.

"När vi använder dessa två molekyler tillsammans ser vi att tumörer (av samma sort) elimineras i hela kroppen", kommenterar Ronald Levy, professor i onkologi, i ett pressmeddelande.Stanfords metod är en av flera som går ut på att bredda antalet cancerpatienter som kan dra nytta av immunonkologins framsteg. I december meddelade ett forskarlag vid UC San Francisco att de startat en klinisk prövning av ett terapeutiskt vaccin som fungerar genom att angripa ett missbildat protein på ytan av en sällsynt typ av hjärntumör hos barn.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167