Tumörvaccin fungerar på möss

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Ett forskarlag vid Stanforduniversitetet har fått lovande resultat i musstudier av en enklare immunologisk cancerbehandling.

Det handlar om att injicera små mängder av två immunstimulerande molekyler direkt in i tumören. En av dem (CpG oligonukleotid) är en kort DNA-bit som stärker uttrycket av OX40, ett protein som sitter på ytan av immunsystemets T-celler.

Läs också: Ny möjlig princip för cancerterapi

Den andra molekylen är en antikropp som binder till OX40 och styr T-cellerna att angripa cancerceller. Behandlingen har, enligt vad forskarna vid Stanford University School of Medicine rapporterar i Science Translational Medicine, fungerat bra på möss med lymfom, bröstcancer, koloncancer och melanom.

Nu startar man en klinisk prövning på ett fåtal patienter, meddelar universitetet.

Immunonkologiska behandlingar som PD-1-hämmare (programmerad celldöd) och CAR-T-celler har väckt stor uppmärksamhet bland cancerläkare och patienter på senare år på grund av att de botar så många av dem som får behandlingen. Men de är inte perfekta. CAR-T-celler kräver t ex att immunceller tas från patienten och bearbetas i en tidskrävande och kostsam process.

Forskarna tror att lokal behandling med mycket små mängder av de aktiva molekylerna kan bli en snabb och relativt billig cancerbehandling som inte borde ge de biverkningar man ofta ser med immunstimulering som påverkar hela kroppen.

"När vi använder dessa två molekyler tillsammans ser vi att tumörer (av samma sort) elimineras i hela kroppen", kommenterar Ronald Levy, professor i onkologi, i ett pressmeddelande.Stanfords metod är en av flera som går ut på att bredda antalet cancerpatienter som kan dra nytta av immunonkologins framsteg. I december meddelade ett forskarlag vid UC San Francisco att de startat en klinisk prövning av ett terapeutiskt vaccin som fungerar genom att angripa ett missbildat protein på ytan av en sällsynt typ av hjärntumör hos barn.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135