Produktkandidat för snabbare sårläkning

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Mjölksyrabakterier producerar det terapeutiska proteinet direkt i såren.

Behandling av stora och kroniska sår är mycket resurskrävande och det saknas behandling som kan få sår att läka snabbare.

"Vi har utvecklat en läkemedelskandidat, ett nästa generations biologiskt läkemedel och har fantastiskt fina resultat på accelererad sårläkning hos möss och även i två experimentella modeller av diabetes och i en modell med cirkulationsproblem i benen", säger Mia Phillipson, professor vid institutionen för medicinsk cellbiologi, avdelningen för integrativ fysiologi, Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Accelerationen av läkningsprocessen bygger på förändringar i mikromiljön i såret som ändrar beteendet och funktionen av specifika immunceller. Forskarna kan öka nivån av en chemokin, (CXCL12) under tillräckligt lång tid för att få effekt - både genom lokal kontinuerlig produktion direkt i såret, men också genom att mjölksyran från bakterierna sänker pH och hämmar nedbrytningen.

Proteinet CXCL12 uppregleras vid skada för att locka och instruera immunceller att påbörja sårläkningen. Genom att öka nivån av CXCL12 rekryteras fler och mer specialiserade immunceller till såret vilket driver läkningsprocessen snabbare.

"Vi såg tydliga skillnader på kompositionen av immunceller i såret. Dessutom började immuncellerna producera TGFß, som ökar sårläkningen, tidigare och i högre koncentrationer. Behandlingen var lokal och påverkade inte resten av kroppen. Vi har en teknologi som fungerar och förstår mekanismen. Nu väntar studier i en grismodell", kommenterar Mia Phillipson.

Länk till artikelHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Nyhetsbrev

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Arkiv

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Innovatörer och läkemedelschefer till IVA

"Mer plast än fisk i haven"

En ny rapport från WWF visar att koncentrationen av plastskräp är högst i världen i Medelhavet.

Skalbagge lyfter dieselmotorn

Skalbaggen har inspirerat forskare vid LTH att utveckla ny teknik för NOx-reduktion i dieselmotorer.

Skänker 1 000 timmar rådgivning

Tandimplantat av titan kan ge inflammation

Titan kan frisättas från tandimplantat och i kombination med bakterier orsaka svåra inflammationer som leder till skador i käkbenet. Men det går att påverka riskerna.

Nytt kunskapscentrum för läkemedel

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedels miljöeffekter.

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Startar utveckling av cannabinoidplåster

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167