23948sdkhjf

Framsteg för kvinnor med kronisk inflammatorisk sjukdom

Nu kan Cimzia användas före, under och efter graviditet.

Den europeiska läkemedelsmyndighete, EMA, har godkänt en indikationsändring för Cimzia, som gör läkemedlet till den första TNF-hämmaren som kvinnor med kronisk inflammatorisk sjukdom kan använda före, under och efter graviditet. Detta är med andra ord ett stort framsteg för kvinnor med inflammatorisk sjukdom som vill bilda familj

– Detta är mycket glädjande. Äntligen kan vi erbjuda ett behandlingsalternativ till kvinnor med aggressiv sjukdom under graviditetens samtliga faser och också under amning, då de flesta reumatiska sjukdomarna går in i ett skov efter förlossningen. Tidigare behandlades kvinnorna med kortison vilket innebär risk för för tidig födsel och låg födelsevikt hos barnet. Kan man erbjuda aktiv inflammationsbehandling kan riskerna för barnet också reduceras, säger Elisabeth Nordborg, docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, i ett pressmeddelande.

En aktiv inflammatorisk sjukdom kan få allvarliga konsekvenser vid graviditet, både för mor och barn. Det finns också ökad risk för besvär under tredje delen av graviditeten och vid förlossningen, och dessutom ökad risk för missfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062