Mer vetenskap i maten

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vetenskapsakademier i Europa presenterar en policyrapport som ska ge beslutsfattare inom EU ett vetenskapligt underlag om hållbar matproduktion.

Forskarsamhället via vetenskapsakademiernas samarbetsorganisation EASAC kommer med en policyrapport Opportunities and challenges for research on food and nutrition security and agriculture in Europe. Den ger ett vetenskapligt underlag för beslutsfattare inom livsmedel, nutrition, hälsa, jordbruk, klimatförändringar och hållbarhet.

Rapporten är en del av ett globalt projekt som leds av den internationella akademiorganisationen IAP (InterAcademy Partnership), och den kommer att kompletteras med ytterligare tre rapporter som fokuserar på Amerika, Afrika och Asien.

Totalt har 130 vetenskapsakademier i världen arbetat tillsammans för att samla kunskap för framtiden när det gäller livsmedel, hälsa och miljö. Den slutliga globala rapporten kommer att publiceras 2018.

Undernäring, övervikt och fetma drabbar alla länder. Evidensbaserad forskning och innovation är ett måste för att finna lösningar både lokalt och globalt i och med klimatförändringarna, konstateras i rapporten. Jordbruk och kost har en tydlig klimatpåverkan och nya klimatsmarta lösningar krävs för livsmedelsproduktion.

Rapporten lyfter bl a följande slutsatser och rekommendationer:

Livsmedelskonsumtionen måste ändras både av miljö- och hälsoskäl. Ny kunskap behövs för att ta hänsyn till individuella näringsbehov kopplat till hälsa och särskilt beakta utsatta gruppers behov. Initiativ och stöd behövs för att ta fram näringsriktiga produkter till överkomliga priser och motverka billiga hög-kaloridieter.

Vi måste också få en bättre förståelse av hälsa och kost i ett hållbarhetsperspektiv.

Livsmedelsproduktionen måste ställas om för att bli mer hållbar när det gäller att minska svinn, att utnyttja biprodukter bättre, samt att sänka energi- och vattenförbrukning.

Den europeiska jordbrukspolicyn (CAP) bör fokusera mer på innovation och internationellt ansvarstagande. Europas beroende av import av livsmedel och foder gör oss marknadskänsliga och ger avtryck i länder som är särskilt utsatta för klimatförändringar och miljöförstörelse.

Kunskap behövs för att förstå hur man ska kunna öka konsumentens acceptans och inställning till nya livsmedel t ex alternativa proteinråvaror. Sambanden mellan näringsriktig kost, jordbruk och hållbarhet måste stärkas.

Europa bör uppmärksamma de möjligheter som geneditering, precisionsjordbruk och hantering av stora datamängder ger. Här krävs både mer forskning, politiska ställningstaganden och offentlig debatt.

Den 16 januari bjuder Vetenskapsakademien in till ett publikt samtal kring frågorna på Kulturhuset. Professor Anne-Marie Hermansson deltar i panelen.

Källa: EASAC


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131