Ser etsning och dör

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Materialforskare har tagit fram en process som får bakterier att spricka men som inte påverkar mänskliga celler.

Processen beskrivs i ACS Biomaterials Science & Engineering och öppnar dörren för att potentiellt kunna eliminera infektionsrisker i samband med medicinska implantat och livsmedelsprocessutrustning.

Det är ett forskarlag (Yeongseon Jang) vid School of Chemical and Biomolecular Engineering, Georgia Institute of Technology, USA, som tagit fram en metod med elektrokemisk etsning i nanoskala av rostfritt stål av den typ som används i medicinska och livsmedelstillämpningar.

Mönstren som skapas visar sig effektiva när det gäller att döda både gramnegativa och grampositiva bakterier men inte skadar humanceller.

Förklaringen är storleken – bakterier är mycket mindre – men varför de etsade ytorna dödar mikroorganismerna förstår man inte än.

Elektrokemisk processning används vanligen för att polera och jämna till stålytor. Forskarlaget har upptäckt att man genom variation i strömstyrka och spänning kan få motsatt resultat; ytan blir ojämnare, sett i nanoskala.

Forskarna har använt en stållegering av typen 316L och utsatt ytan för ström när den varit nedsänkt i en lösning av salpetersyra.

I sin artikel spekulerar forskarna i att ytan karakteriseras av nanopiggar och andra vassa former som spetsar bakterierna.

Upptäckten som har stor potential på områden där antimikrobiella ytor behövs uppstod ur ett annat projekt som gick ut på att skapa supervattenavvisande kirurgiskt stål som samtidigt avvisar bakterier.

Arbetet är hittills enbart labbaserat men forskarna ser få hinder mot uppskalning och att behandla stål i stor skala.

Artikel: Inhibition of Bacterial Adhesion on Nano-Textured Stainless Steel 316L by Electrochemical Etching.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.457