23948sdkhjf

Medelålders, inaktiva och glupska – sådana är katterna som får diabetes

Ny avhandling vill hjälpa veterinärer och kattägare att förebygga sjukdom.

I sitt doktorsarbete vid SLU har Malin Öhlund studerat vilka riskfaktorer som finns för katters diabetes. Genom att använda statistik från ett försäkringsbolag kunde hon se hur vanlig sjukdomen är. Med hjälp av en enkätundersökning undersökte hon också hur den varierade med flera riskfaktorer.

Faktum är att katters diabetes på många sätt liknar människans typ 2-diabetes och att de båda arterna ofta delar samma riskfaktorer. Störst risk för att få diabetes och övervikt löper de medelålders, inaktiva och glupska hankatterna. Att äta mestadels torrfoder ökar också risken att insjukna. Hankatter hade dubbelt så hög diabetesrisk som honkatter.

– Det är viktigt att känna till vilka faktorer, som bidrar till att öka risken för diabetes, för att tidigare kunna hitta katter med förhöjd risk. Därmed får både veterinärer och kattägare möjlighet att förebygga sjukdomen eller fördröja sjukdomsdebuten, säger Malin Öhlund i ett pressmeddelande.

I avhandlingen undersökte hon också vilka raser som oftast var mest i riskzonen. Det visade sig vara burma, russian blue, abessinier och norsk skogkatt. Att få vara utekatt var en av de faktorer som hjälpte katter att hålla sig friska.

Malin Öhlund försvarar sin avhandling fredagen 15 december, på SLU Ultuna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062