Om sodan i lutfisken

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

– och nyttan med stringent nomenklatur

När jag skriver detta är det lutfisktider. Du kanske tillhör dem som valt bort delikatessen, eller som nöjer dig med en urvattnad version i inplastat skick direkt från affären? Så gör inte jag.

Ikväll åker klippfisken ner i spat och då är det soda den ska ned i så klart – och släckt kalk.

”Sodarja” kommer jag att säga ikväll när firren hamnat i blöt. Men samtidigt börjar jag som lingvistiskt intresserad kemist reflektera över nyttan med stringent nomenklatur. Soda är självklart detsamma som målarsoda – fast egentligen är det ju natriumkarbonat vi talar om. Att försöka beskriva vad man är ute efter i livsmedelsbutiken eller färgaffären är nära nog hopplöst. Lutfiskäventyret har i alla fall fått mig att inse det. ”Vadå soda?” ”Natriumkarbonat?” ”– Har ingen aning!”

Och vore jag inte kemist hade jag väl kommit hem med kaustiksoda istället! Fast det kanske å andra sidan varit helt rätt – för varför blandar man egentligen natriumkarbonat och kalciumhydroxid när fisken ska lutas – om inte för att just bilda natriumhydroxid genom att få kalciumkarbonatet att falla ut!

Så länge det heter kaustiksoda är kanske förväxlingsrisken med målarsoda begränsad, men målarsodan kallas ju oftast bara soda. Och tar man sig vidare till cellulosateknikens förlovade värld hittar man sodaprocessen som alternativ till sulfat- och sulfitprocesserna. Kanske inte så ofta praktiserad nuförtiden i kommersiell skala är det ändå en process som finns. I sodaprocessen är det inte natriumkarbonat man vill ha – utan natriumhydroxid. Inte lätt att hålla tungan rätt i mun – men det är åtminstone natrium i båda föreningarna och båda är alkaliska.

Tungan är dock högst delaktig i avnjutandet av den process som nu snabbt ökar i användning, nämligen den där soda görs på hantverksmässig väg och sedan släcker törsten i strupar under heta dagar. Ofta utgår man då från en ingefärsstarter, lite socker och kanske lite frukt- eller bärsaft så har man med mjölksyrabakteriers hjälp snart fått en lagom bubblande läskedryck som alltså heter – soda!

Den innehåller säkerligen något natrium, men knappast i proportion till innehållet av vätekarbonatjoner och löst koldioxid, som torde vara det som ”soda” här syftar på.

Som sagt var – soda i all ära – men det finns faktiskt en poäng med rationell och stringent kemisk nomenklatur. Det borde gälla den med begränsade kemikunskaper mer än den med gedigna.

Alltså – är det inte dags att fasa ut handelsnamnen ”målarsoda” och ”kaustiksoda” och skriva vad det verkligen är?

Av Martin Ragnar, kemistHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167