Om sodan i lutfisken

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

– och nyttan med stringent nomenklatur

När jag skriver detta är det lutfisktider. Du kanske tillhör dem som valt bort delikatessen, eller som nöjer dig med en urvattnad version i inplastat skick direkt från affären? Så gör inte jag.

Ikväll åker klippfisken ner i spat och då är det soda den ska ned i så klart – och släckt kalk.

”Sodarja” kommer jag att säga ikväll när firren hamnat i blöt. Men samtidigt börjar jag som lingvistiskt intresserad kemist reflektera över nyttan med stringent nomenklatur. Soda är självklart detsamma som målarsoda – fast egentligen är det ju natriumkarbonat vi talar om. Att försöka beskriva vad man är ute efter i livsmedelsbutiken eller färgaffären är nära nog hopplöst. Lutfiskäventyret har i alla fall fått mig att inse det. ”Vadå soda?” ”Natriumkarbonat?” ”– Har ingen aning!”

Och vore jag inte kemist hade jag väl kommit hem med kaustiksoda istället! Fast det kanske å andra sidan varit helt rätt – för varför blandar man egentligen natriumkarbonat och kalciumhydroxid när fisken ska lutas – om inte för att just bilda natriumhydroxid genom att få kalciumkarbonatet att falla ut!

Så länge det heter kaustiksoda är kanske förväxlingsrisken med målarsoda begränsad, men målarsodan kallas ju oftast bara soda. Och tar man sig vidare till cellulosateknikens förlovade värld hittar man sodaprocessen som alternativ till sulfat- och sulfitprocesserna. Kanske inte så ofta praktiserad nuförtiden i kommersiell skala är det ändå en process som finns. I sodaprocessen är det inte natriumkarbonat man vill ha – utan natriumhydroxid. Inte lätt att hålla tungan rätt i mun – men det är åtminstone natrium i båda föreningarna och båda är alkaliska.

Tungan är dock högst delaktig i avnjutandet av den process som nu snabbt ökar i användning, nämligen den där soda görs på hantverksmässig väg och sedan släcker törsten i strupar under heta dagar. Ofta utgår man då från en ingefärsstarter, lite socker och kanske lite frukt- eller bärsaft så har man med mjölksyrabakteriers hjälp snart fått en lagom bubblande läskedryck som alltså heter – soda!

Den innehåller säkerligen något natrium, men knappast i proportion till innehållet av vätekarbonatjoner och löst koldioxid, som torde vara det som ”soda” här syftar på.

Som sagt var – soda i all ära – men det finns faktiskt en poäng med rationell och stringent kemisk nomenklatur. Det borde gälla den med begränsade kemikunskaper mer än den med gedigna.

Alltså – är det inte dags att fasa ut handelsnamnen ”målarsoda” och ”kaustiksoda” och skriva vad det verkligen är?

Av Martin Ragnar, kemistHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174