Om sodan i lutfisken

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

– och nyttan med stringent nomenklatur

När jag skriver detta är det lutfisktider. Du kanske tillhör dem som valt bort delikatessen, eller som nöjer dig med en urvattnad version i inplastat skick direkt från affären? Så gör inte jag.

Ikväll åker klippfisken ner i spat och då är det soda den ska ned i så klart – och släckt kalk.

”Sodarja” kommer jag att säga ikväll när firren hamnat i blöt. Men samtidigt börjar jag som lingvistiskt intresserad kemist reflektera över nyttan med stringent nomenklatur. Soda är självklart detsamma som målarsoda – fast egentligen är det ju natriumkarbonat vi talar om. Att försöka beskriva vad man är ute efter i livsmedelsbutiken eller färgaffären är nära nog hopplöst. Lutfiskäventyret har i alla fall fått mig att inse det. ”Vadå soda?” ”Natriumkarbonat?” ”– Har ingen aning!”

Och vore jag inte kemist hade jag väl kommit hem med kaustiksoda istället! Fast det kanske å andra sidan varit helt rätt – för varför blandar man egentligen natriumkarbonat och kalciumhydroxid när fisken ska lutas – om inte för att just bilda natriumhydroxid genom att få kalciumkarbonatet att falla ut!

Så länge det heter kaustiksoda är kanske förväxlingsrisken med målarsoda begränsad, men målarsodan kallas ju oftast bara soda. Och tar man sig vidare till cellulosateknikens förlovade värld hittar man sodaprocessen som alternativ till sulfat- och sulfitprocesserna. Kanske inte så ofta praktiserad nuförtiden i kommersiell skala är det ändå en process som finns. I sodaprocessen är det inte natriumkarbonat man vill ha – utan natriumhydroxid. Inte lätt att hålla tungan rätt i mun – men det är åtminstone natrium i båda föreningarna och båda är alkaliska.

Tungan är dock högst delaktig i avnjutandet av den process som nu snabbt ökar i användning, nämligen den där soda görs på hantverksmässig väg och sedan släcker törsten i strupar under heta dagar. Ofta utgår man då från en ingefärsstarter, lite socker och kanske lite frukt- eller bärsaft så har man med mjölksyrabakteriers hjälp snart fått en lagom bubblande läskedryck som alltså heter – soda!

Den innehåller säkerligen något natrium, men knappast i proportion till innehållet av vätekarbonatjoner och löst koldioxid, som torde vara det som ”soda” här syftar på.

Som sagt var – soda i all ära – men det finns faktiskt en poäng med rationell och stringent kemisk nomenklatur. Det borde gälla den med begränsade kemikunskaper mer än den med gedigna.

Alltså – är det inte dags att fasa ut handelsnamnen ”målarsoda” och ”kaustiksoda” och skriva vad det verkligen är?

Av Martin Ragnar, kemistHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.296