Om sodan i lutfisken

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

– och nyttan med stringent nomenklatur

När jag skriver detta är det lutfisktider. Du kanske tillhör dem som valt bort delikatessen, eller som nöjer dig med en urvattnad version i inplastat skick direkt från affären? Så gör inte jag.

Ikväll åker klippfisken ner i spat och då är det soda den ska ned i så klart – och släckt kalk.

”Sodarja” kommer jag att säga ikväll när firren hamnat i blöt. Men samtidigt börjar jag som lingvistiskt intresserad kemist reflektera över nyttan med stringent nomenklatur. Soda är självklart detsamma som målarsoda – fast egentligen är det ju natriumkarbonat vi talar om. Att försöka beskriva vad man är ute efter i livsmedelsbutiken eller färgaffären är nära nog hopplöst. Lutfiskäventyret har i alla fall fått mig att inse det. ”Vadå soda?” ”Natriumkarbonat?” ”– Har ingen aning!”

Och vore jag inte kemist hade jag väl kommit hem med kaustiksoda istället! Fast det kanske å andra sidan varit helt rätt – för varför blandar man egentligen natriumkarbonat och kalciumhydroxid när fisken ska lutas – om inte för att just bilda natriumhydroxid genom att få kalciumkarbonatet att falla ut!

Så länge det heter kaustiksoda är kanske förväxlingsrisken med målarsoda begränsad, men målarsodan kallas ju oftast bara soda. Och tar man sig vidare till cellulosateknikens förlovade värld hittar man sodaprocessen som alternativ till sulfat- och sulfitprocesserna. Kanske inte så ofta praktiserad nuförtiden i kommersiell skala är det ändå en process som finns. I sodaprocessen är det inte natriumkarbonat man vill ha – utan natriumhydroxid. Inte lätt att hålla tungan rätt i mun – men det är åtminstone natrium i båda föreningarna och båda är alkaliska.

Tungan är dock högst delaktig i avnjutandet av den process som nu snabbt ökar i användning, nämligen den där soda görs på hantverksmässig väg och sedan släcker törsten i strupar under heta dagar. Ofta utgår man då från en ingefärsstarter, lite socker och kanske lite frukt- eller bärsaft så har man med mjölksyrabakteriers hjälp snart fått en lagom bubblande läskedryck som alltså heter – soda!

Den innehåller säkerligen något natrium, men knappast i proportion till innehållet av vätekarbonatjoner och löst koldioxid, som torde vara det som ”soda” här syftar på.

Som sagt var – soda i all ära – men det finns faktiskt en poäng med rationell och stringent kemisk nomenklatur. Det borde gälla den med begränsade kemikunskaper mer än den med gedigna.

Alltså – är det inte dags att fasa ut handelsnamnen ”målarsoda” och ”kaustiksoda” och skriva vad det verkligen är?

Av Martin Ragnar, kemistHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16