23948sdkhjf

Om sodan i lutfisken

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

– och nyttan med stringent nomenklatur

När jag skriver detta är det lutfisktider. Du kanske tillhör dem som valt bort delikatessen, eller som nöjer dig med en urvattnad version i inplastat skick direkt från affären? Så gör inte jag.

Ikväll åker klippfisken ner i spat och då är det soda den ska ned i så klart – och släckt kalk.

”Sodarja” kommer jag att säga ikväll när firren hamnat i blöt. Men samtidigt börjar jag som lingvistiskt intresserad kemist reflektera över nyttan med stringent nomenklatur. Soda är självklart detsamma som målarsoda – fast egentligen är det ju natriumkarbonat vi talar om. Att försöka beskriva vad man är ute efter i livsmedelsbutiken eller färgaffären är nära nog hopplöst. Lutfiskäventyret har i alla fall fått mig att inse det. ”Vadå soda?” ”Natriumkarbonat?” ”– Har ingen aning!”

Och vore jag inte kemist hade jag väl kommit hem med kaustiksoda istället! Fast det kanske å andra sidan varit helt rätt – för varför blandar man egentligen natriumkarbonat och kalciumhydroxid när fisken ska lutas – om inte för att just bilda natriumhydroxid genom att få kalciumkarbonatet att falla ut!

Så länge det heter kaustiksoda är kanske förväxlingsrisken med målarsoda begränsad, men målarsodan kallas ju oftast bara soda. Och tar man sig vidare till cellulosateknikens förlovade värld hittar man sodaprocessen som alternativ till sulfat- och sulfitprocesserna. Kanske inte så ofta praktiserad nuförtiden i kommersiell skala är det ändå en process som finns. I sodaprocessen är det inte natriumkarbonat man vill ha – utan natriumhydroxid. Inte lätt att hålla tungan rätt i mun – men det är åtminstone natrium i båda föreningarna och båda är alkaliska.

Tungan är dock högst delaktig i avnjutandet av den process som nu snabbt ökar i användning, nämligen den där soda görs på hantverksmässig väg och sedan släcker törsten i strupar under heta dagar. Ofta utgår man då från en ingefärsstarter, lite socker och kanske lite frukt- eller bärsaft så har man med mjölksyrabakteriers hjälp snart fått en lagom bubblande läskedryck som alltså heter – soda!

Den innehåller säkerligen något natrium, men knappast i proportion till innehållet av vätekarbonatjoner och löst koldioxid, som torde vara det som ”soda” här syftar på.

Som sagt var – soda i all ära – men det finns faktiskt en poäng med rationell och stringent kemisk nomenklatur. Det borde gälla den med begränsade kemikunskaper mer än den med gedigna.

Alltså – är det inte dags att fasa ut handelsnamnen ”målarsoda” och ”kaustiksoda” och skriva vad det verkligen är?

Av Martin Ragnar, kemistHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158