23948sdkhjf

Han snackade till sig en miljon

I en vetenskapspitchtävling vann Johan Seijsing 100 000 Euro när han berättade om sitt arbete med att utveckla enzymbaserade antibiotika.

Under entreprenörskonferensen Slush i Helsingfors deltog forskaren Johan Seijsing i den presentationstävling som hölls i samband med sammankomsten. Johan Seijsing kommer från Institutionen för molekylär biovetenskap vid Stockholms universitet och arbetar med att utveckla nya enzymbaserade antibiotika.

Presentationen blev minst sagt lyckad och Seijsing vann 100 000 Euro.

I sin forskning försöker Johan att utveckla enzymer som kan bryta ned bakteriers cellväggar. Målet är att använda dessa som ett proteinbaserat antibiotika, vilket potentiellt kan användas mot antibiotikaresistenta infektioner.

– Vi människor har exemplevis denna typ av enzymer i våra tårar och saliv, men betydligt effektivare är enzymer från bakteriofager. Bakteriofager är virus, som attackerar bakterier. Efter att de har lyckats att infektera en bakterie och föröka sig inne i bakterien använder de dessa enzym för att bryta ned bakteriens cellvägg och ta sig ut ur bakterien, förklarar Johan Seijsing.

Målet är bland annat att förbättra dessa enzymer och göra dem stabilare för att klara av att stå en längre stund i en kyl på ett sjukhus.

– Vi vill även ändra deras specificitet så att det bara attackerar de illasinnade bakterierna och vi jobbar också på att göra dem mer effektiva.

Johan och hans kollegor arbetar nu med att ta fram en teknologi med vilken de ska kunna skilja ut de bästa enzymvarianterna från de dåliga i protein engineering-bibliotek med flera miljoner medlemmar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079