23948sdkhjf

Bayer avblindar studie efter ökad risk för dödsfall

Efter ökad risk för död när cancermedicinen Xofigo kombinerades med ett annan cancerläkemedel och kortison avblindas nu studien.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder uppgifter om en ökad risk för död och frakturer som rapporterats i en pågående klinisk studie med läkemedlet Xofigo som används för behandling av prostatacancer. Den pågående kliniska studien visar på en ökad risk för död och frakturer när Xofigo användes i kombination med läkemedlen Zytiga och prednison/prednisolon.

Nu meddelar läkemedelsbolaget Bayer att den oberoende kommitté som granskar studiedata, IDMC, har rekommenderat att avblinda studien. En rekommendation som bolaget väljer att följa. 

Bayer avblindar studien enligt IDMCs rekommendation och kommer att göra en grundlig analys av resultaten och fortsätta uppföljning i enlighet med studieprotokollet. Data från andra studier där denna kombinationsbehandling utvärderas visade inga nya säkerhetssignaler.

Rekommendationen görs efter observation av en obalans med fler frakturer och dödsfall i studien som undersöker radium-223, Xofigo, i kombination med abirateronacetat, Zytiga, och prednison/prednisolon.

- Patientsäkerhet är vår högsta prioritet. Därför avblindar vi studien för att göra en grundlig analys av data. Det är viktigt att notera att nytta-/riskprofilen för Xofigo, baserat på tillgängliga data från tidigare studier, liksom verklig nytta, fortfarande är positiv för den godkända indikationen. Vi fortsätter att undersöka potentialen för radium-223 inom en mängd olika tumörtyper där det finns ett stort medicinskt behov, däribland prostatacancer, säger Mike Devoy som är medlem i Pharmaceutical divisions exekutivkommitté och CMO på Bayer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078