Örebroforskare i EU-satsning

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Örebroforskare deltar i ett stort EU-projekt för att utveckla ett prognostiskt blodprov på patienter med fettlever.

34 miljoner euro (ca 340 miljoner svenska kronor) satsas för att utveckla ett blodprov som kan identifiera vilka patienter med fettlever som riskerar att drabbas av allvarliga leversjukdomar.

Mellan 20 – 30 procent av världens befolkning har fettlever men färre än 10 procent av dem kommer att drabbas allvarligt. I dag krävs en leverbiopsi, ett ingrepp som inte kan utföras vid alla sjukhus för att ställa diagnos.

"Målet är att utveckla ett enkelt blodprov som tillsammans med bildteknik kan förutsäga hur sjukdomen kommer att utvecklas och följa förändringar", säger Matej Oresic, forskare i medicin vid Örebro universitet i ett pressmeddelande. Han deltar tillsammans med Tuulia Hyötylainen, professor i kemi, i EU-satsningen.

De använder metabolomik för att analysera de tusentals små molekyler som är delaktiga i cellernas ämnesomsättning och få fram ett kemiskt fingeravtryck.

"Fingeravtrycken förändras vid vissa sjukdomar och gör att en sjukdom kan upptäckas tidigare. Vi ska identifiera specifika biomarkörer för fettlever som gör det möjligt att ställa diagnoser tidigare, säger Tuulia Hyötylainen, professor vid Örebro universitet.

De kommer att få blodprov från sjukhus och universitet runt om i Europa för att först fastställa biomarkörer och sedan i nästa steg bekräfta att metoden fungerar.

"Det är många kliniska partners med i projektet men Örebro spelar en viktig roll för att utveckla en pålitlig analysmetod för biomarkörer", kommenterar Matej Oresic.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

2017 års Wallenberg Academy Fellows

24 framstående yngre forskare har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Anslaget kan göra det möjligt för dem fortsätta sin forskning i Sverige. Andra rekryteras hit.

Insiktsfullt på PharmaOutsourcing

Många intressanta samtal om alla turer kring läkemedelsutveckling blev det på årets upplaga av Pharma Outsourcing i Stockholm, dagen före Lucia.

Positiva resultat mot Huntingtons sjukdom

Det första läkemedlet inriktat mot orsaken till Huntingtons sjukdom är säkert och vältolererat i den första kliniska prövningen och sänker halterna av huntingtin.

Rapporteringskrav för nanomaterial

Från den 1 januari måste avsiktlig användning av nanomaterial anmälas till Kemikalieinspektionen.

Ny analysmetod för läkemedelsäkerhet

Forskningsbolaget Immuneed publicerar nya data om en analysmetod för utvärdering av läkemedelssäkerhet och om en innovativ strategi för terapeutisk cancervaccinering.

Designat protein slår ut bakterier

Lundaforskare tillsammans med en forskargrupp vid UMMS har visat att ett s k fusionsprotein kraftigt kan minska mängden streptokocker i blod.

Nyhetsbrev

Nobelpristagare träffar elever

Arkiv

Om sodan i lutfisken

– och nyttan med stringent nomenklatur

Dödsreceptorer ny sjukdomsmarkör

Forskare vid Lunds universitet visar i en ny studie att nivån av dödsreceptorer i blodet kan kopplas till risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Samarbete om mikroflora

Pilotanläggning för membranrening invigd

Om några år finns världens största avloppsreningsverk med membranteknik i Stockholm. Nyligen invigdes den kompletta pilotanläggningen på IVLs forskningsanläggning Hammarby Sjöstadsverk.

Glöm inte den 12 december!

Höganäs köper Luleåföretag

Svårt nå hållbara textilier

Fullkorn ännu bättre

Han snackade till sig en miljon

AkzoNobel investerar i Bohus

Standardproblem vid brexit

SmiLe summerar tioårsresultat

Lunds life science-inkubator SmiLe firar tio år och redovisar ett resultat man är mycket nöjd med.

Pris till metallorganisk kemist

Forskare får över 60 miljoner

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) har i dagarna fattat beslut om bidrag inom två utlysningar. Det totala beloppet uppgår till 62,5 miljoner kronor.

Graviditetstest av papper

Det första nedbrytbara graviditetstestet har fått s k pre-market approval av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.

Plus

EU satsar på fiskfoder från skog

Projekt Sylfeed får 108 miljoner för att skala upp värdekedjan “från trä till mat” och demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara.

Fiskfoder prisat i Bryssel

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Titandioxid mot brännskadad hud

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Nobelprismedalj till salu

AstraZeneca knoppar av doseringsbolag

Fysikalisk kemist prisas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158