23948sdkhjf

Mikrokalorimetri utvärderas mot MRSA

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En ny analysmetod från Symcel ska testas för att snabbare se vilka kombinationer som är effektiva mot multiresistenta bakterier.

Symcel får 35 miljoner kronor i i Horizon 2020-finansiering för klinisk validering av bolagets mikrokalorimetriska analysverktyg för kombinationstestning av antibiotika mot multiresistenta bakterier.

Läs också: Designar alternativ till antibiotika

Metoden ska testas på flera universitet i Europa och leds av Christian Giske, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet.

Multiresistenta bakterier kan orsaka extremt svårbehandlade infektioner som kräver att man snabbt hittar rätt kombination av antibiotika. Konventionella analysmetoder är föråldrade och tidskrävande och fungerar dåligt när två eller flera preparat testas samtidigt och kräver tillgång till försöksdjur. Symcels metod mäter ämnesomsättningen hos bakterier via energiproduktionen för att konstatera om de är levande eller döda.

Metoden ska utvärderas som en möjlig ny klinisk standard och kunna förutsäga om en viss kombinationsbehandling med preparat fungerar mot multiresistenta bakterier.

"Med ökande antibiotikaresistens behövs mer individanpassade behandlingar och vi hoppas att denna nya metod snabbare och bättre kan visa om två eller flera antibiotika som ges ihop till patienter fungerar eller inte," kommenterar Christian Giske.

"Målet är att tillhandahålla ett diagnostiskt verktyg med stor mätkänslighet och snabb analys som är välanpassat till den dagliga verksamheten inom klinisk mikrobiologi på sjukhus", säger Magnus Jansson, Symcels forskningschef i ett pressmeddelande.

SymCel, ett privatägt bioteknikföretag i Stockholm grundades av dr Dan Hallén och professor Ingemar Wadsö (Kemicentrum, Lunds Universitet) år 2004.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Nyhetsbrev

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Arkiv

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Nästa generations sekvensering

Kommer nästa generations sekvensering och genterapi att kunna förbättra hälsa och öka livslängd lika dramatiskt under 2000-talet som förbättringen vi såg under förra århundradet?

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.201