Mikrokalorimetri utvärderas mot MRSA

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En ny analysmetod från Symcel ska testas för att snabbare se vilka kombinationer som är effektiva mot multiresistenta bakterier.

Symcel får 35 miljoner kronor i i Horizon 2020-finansiering för klinisk validering av bolagets mikrokalorimetriska analysverktyg för kombinationstestning av antibiotika mot multiresistenta bakterier.

Läs också: Ny antibiotika med ny mekanism

Metoden ska testas på flera universitet i Europa och leds av Christian Giske, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet.

Multiresistenta bakterier kan orsaka extremt svårbehandlade infektioner som kräver att man snabbt hittar rätt kombination av antibiotika. Konventionella analysmetoder är föråldrade och tidskrävande och fungerar dåligt när två eller flera preparat testas samtidigt och kräver tillgång till försöksdjur. Symcels metod mäter ämnesomsättningen hos bakterier via energiproduktionen för att konstatera om de är levande eller döda.

Metoden ska utvärderas som en möjlig ny klinisk standard och kunna förutsäga om en viss kombinationsbehandling med preparat fungerar mot multiresistenta bakterier.

"Med ökande antibiotikaresistens behövs mer individanpassade behandlingar och vi hoppas att denna nya metod snabbare och bättre kan visa om två eller flera antibiotika som ges ihop till patienter fungerar eller inte," kommenterar Christian Giske.

"Målet är att tillhandahålla ett diagnostiskt verktyg med stor mätkänslighet och snabb analys som är välanpassat till den dagliga verksamheten inom klinisk mikrobiologi på sjukhus", säger Magnus Jansson, Symcels forskningschef i ett pressmeddelande.

SymCel, ett privatägt bioteknikföretag i Stockholm grundades av dr Dan Hallén och professor Ingemar Wadsö (Kemicentrum, Lunds Universitet) år 2004.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131