23948sdkhjf

Antimikrobiell peptid licensieras ut

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Stockholmsbaserade Promore Pharma licensierar ut en av sina antimikrobiella peptider till amerikanska bolaget Transdermal Therapeutic Technologies (TTT).

TTT är en affärsutvecklingshub och ska tillsammans med partners finansiera och organisera fortsatt forskning och utveckling med målet att ta fram nya produkter för förebyggande och behandling av hudinfektioner med den antimikrobiella peptiden (DPK-060).

Avtalet mellan företagen ger TTT en exklusiv, global licens att utveckla och kommersialisera antiinfektionsprodukter och Promore Pharma tvåsiffriga royalties på sålda produkter eller transaktioner med DPK-060.

"Antibiotikaresistens är ett hot mot det globala samhället. Antimikrobiella peptider, som DPK-060, som inte verkar utlösa terapeutisk resistens på samma sätt som konventionell antibiotika verkar mycket lovande för infektionsbekämpning", kommenterar Subhash Chander, chef för TTT.

Idag finns inga topikala antibiotika för långtidsanvändning och okomplicerade hudinfektioner anses vara ett område där antimikrobiella peptider kan vara lämpliga. Marknadspotentialen enbart för sekundärinfektioner vid atopisk dermatit (böjveckseksem) uppskattas till 150-200 miljoner euro i Nordamerika, EU och Japan. Promore Pharmas vd, Jonas Ekblom säger i ett pressmeddelande:

"Vi är ett litet bolag och har valt att fokusera på våra mest avancerade tillgångar som nu går in i fas II och III. Därför är vi mycket positiva till avtalet med TTT som tar DPK-060 vidare utanför vår lilla organisation. Vi håller just på att avsluta ett större EU-finansierat akademiskt samarbete kring 060 som har gett bättre förståelse för hur man utvecklar effektiva formuleringar av antimikrobiella peptider."

DPK-060 har tagits fram från det endogena proteinet kininogen. Peptiden har testats av flera forskargrupper i FORMAMP som kunnat se att den har bred antibakteriell effekt mot bl a MRSA och biofilmer. Man tror att det är mycket svårt för bakterier att utveckla resistens eftersom peptider dödar dem genom att skada det cytoplasmiska membranet på olika sätt så att innehållet läcker ut.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.224