Antimikrobiell peptid licensieras ut

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Stockholmsbaserade Promore Pharma licensierar ut en av sina antimikrobiella peptider till amerikanska bolaget Transdermal Therapeutic Technologies (TTT).

TTT är en affärsutvecklingshub och ska tillsammans med partners finansiera och organisera fortsatt forskning och utveckling med målet att ta fram nya produkter för förebyggande och behandling av hudinfektioner med den antimikrobiella peptiden (DPK-060).

Avtalet mellan företagen ger TTT en exklusiv, global licens att utveckla och kommersialisera antiinfektionsprodukter och Promore Pharma tvåsiffriga royalties på sålda produkter eller transaktioner med DPK-060.

"Antibiotikaresistens är ett hot mot det globala samhället. Antimikrobiella peptider, som DPK-060, som inte verkar utlösa terapeutisk resistens på samma sätt som konventionell antibiotika verkar mycket lovande för infektionsbekämpning", kommenterar Subhash Chander, chef för TTT.

Idag finns inga topikala antibiotika för långtidsanvändning och okomplicerade hudinfektioner anses vara ett område där antimikrobiella peptider kan vara lämpliga. Marknadspotentialen enbart för sekundärinfektioner vid atopisk dermatit (böjveckseksem) uppskattas till 150-200 miljoner euro i Nordamerika, EU och Japan. Promore Pharmas vd, Jonas Ekblom säger i ett pressmeddelande:

"Vi är ett litet bolag och har valt att fokusera på våra mest avancerade tillgångar som nu går in i fas II och III. Därför är vi mycket positiva till avtalet med TTT som tar DPK-060 vidare utanför vår lilla organisation. Vi håller just på att avsluta ett större EU-finansierat akademiskt samarbete kring 060 som har gett bättre förståelse för hur man utvecklar effektiva formuleringar av antimikrobiella peptider."

DPK-060 har tagits fram från det endogena proteinet kininogen. Peptiden har testats av flera forskargrupper i FORMAMP som kunnat se att den har bred antibakteriell effekt mot bl a MRSA och biofilmer. Man tror att det är mycket svårt för bakterier att utveckla resistens eftersom peptider dödar dem genom att skada det cytoplasmiska membranet på olika sätt så att innehållet läcker ut.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.215