Antimikrobiell peptid licensieras ut

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Stockholmsbaserade Promore Pharma licensierar ut en av sina antimikrobiella peptider till amerikanska bolaget Transdermal Therapeutic Technologies (TTT).

TTT är en affärsutvecklingshub och ska tillsammans med partners finansiera och organisera fortsatt forskning och utveckling med målet att ta fram nya produkter för förebyggande och behandling av hudinfektioner med den antimikrobiella peptiden (DPK-060).

Avtalet mellan företagen ger TTT en exklusiv, global licens att utveckla och kommersialisera antiinfektionsprodukter och Promore Pharma tvåsiffriga royalties på sålda produkter eller transaktioner med DPK-060.

"Antibiotikaresistens är ett hot mot det globala samhället. Antimikrobiella peptider, som DPK-060, som inte verkar utlösa terapeutisk resistens på samma sätt som konventionell antibiotika verkar mycket lovande för infektionsbekämpning", kommenterar Subhash Chander, chef för TTT.

Idag finns inga topikala antibiotika för långtidsanvändning och okomplicerade hudinfektioner anses vara ett område där antimikrobiella peptider kan vara lämpliga. Marknadspotentialen enbart för sekundärinfektioner vid atopisk dermatit (böjveckseksem) uppskattas till 150-200 miljoner euro i Nordamerika, EU och Japan. Promore Pharmas vd, Jonas Ekblom säger i ett pressmeddelande:

"Vi är ett litet bolag och har valt att fokusera på våra mest avancerade tillgångar som nu går in i fas II och III. Därför är vi mycket positiva till avtalet med TTT som tar DPK-060 vidare utanför vår lilla organisation. Vi håller just på att avsluta ett större EU-finansierat akademiskt samarbete kring 060 som har gett bättre förståelse för hur man utvecklar effektiva formuleringar av antimikrobiella peptider."

DPK-060 har tagits fram från det endogena proteinet kininogen. Peptiden har testats av flera forskargrupper i FORMAMP som kunnat se att den har bred antibakteriell effekt mot bl a MRSA och biofilmer. Man tror att det är mycket svårt för bakterier att utveckla resistens eftersom peptider dödar dem genom att skada det cytoplasmiska membranet på olika sätt så att innehållet läcker ut.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133