Antimikrobiell peptid licensieras ut

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Stockholmsbaserade Promore Pharma licensierar ut en av sina antimikrobiella peptider till amerikanska bolaget Transdermal Therapeutic Technologies (TTT).

TTT är en affärsutvecklingshub och ska tillsammans med partners finansiera och organisera fortsatt forskning och utveckling med målet att ta fram nya produkter för förebyggande och behandling av hudinfektioner med den antimikrobiella peptiden (DPK-060).

Avtalet mellan företagen ger TTT en exklusiv, global licens att utveckla och kommersialisera antiinfektionsprodukter och Promore Pharma tvåsiffriga royalties på sålda produkter eller transaktioner med DPK-060.

"Antibiotikaresistens är ett hot mot det globala samhället. Antimikrobiella peptider, som DPK-060, som inte verkar utlösa terapeutisk resistens på samma sätt som konventionell antibiotika verkar mycket lovande för infektionsbekämpning", kommenterar Subhash Chander, chef för TTT.

Idag finns inga topikala antibiotika för långtidsanvändning och okomplicerade hudinfektioner anses vara ett område där antimikrobiella peptider kan vara lämpliga. Marknadspotentialen enbart för sekundärinfektioner vid atopisk dermatit (böjveckseksem) uppskattas till 150-200 miljoner euro i Nordamerika, EU och Japan. Promore Pharmas vd, Jonas Ekblom säger i ett pressmeddelande:

"Vi är ett litet bolag och har valt att fokusera på våra mest avancerade tillgångar som nu går in i fas II och III. Därför är vi mycket positiva till avtalet med TTT som tar DPK-060 vidare utanför vår lilla organisation. Vi håller just på att avsluta ett större EU-finansierat akademiskt samarbete kring 060 som har gett bättre förståelse för hur man utvecklar effektiva formuleringar av antimikrobiella peptider."

DPK-060 har tagits fram från det endogena proteinet kininogen. Peptiden har testats av flera forskargrupper i FORMAMP som kunnat se att den har bred antibakteriell effekt mot bl a MRSA och biofilmer. Man tror att det är mycket svårt för bakterier att utveckla resistens eftersom peptider dödar dem genom att skada det cytoplasmiska membranet på olika sätt så att innehållet läcker ut.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.257