Antimikrobiell peptid licensieras ut

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Stockholmsbaserade Promore Pharma licensierar ut en av sina antimikrobiella peptider till amerikanska bolaget Transdermal Therapeutic Technologies (TTT).

TTT är en affärsutvecklingshub och ska tillsammans med partners finansiera och organisera fortsatt forskning och utveckling med målet att ta fram nya produkter för förebyggande och behandling av hudinfektioner med den antimikrobiella peptiden (DPK-060).

Avtalet mellan företagen ger TTT en exklusiv, global licens att utveckla och kommersialisera antiinfektionsprodukter och Promore Pharma tvåsiffriga royalties på sålda produkter eller transaktioner med DPK-060.

"Antibiotikaresistens är ett hot mot det globala samhället. Antimikrobiella peptider, som DPK-060, som inte verkar utlösa terapeutisk resistens på samma sätt som konventionell antibiotika verkar mycket lovande för infektionsbekämpning", kommenterar Subhash Chander, chef för TTT.

Idag finns inga topikala antibiotika för långtidsanvändning och okomplicerade hudinfektioner anses vara ett område där antimikrobiella peptider kan vara lämpliga. Marknadspotentialen enbart för sekundärinfektioner vid atopisk dermatit (böjveckseksem) uppskattas till 150-200 miljoner euro i Nordamerika, EU och Japan. Promore Pharmas vd, Jonas Ekblom säger i ett pressmeddelande:

"Vi är ett litet bolag och har valt att fokusera på våra mest avancerade tillgångar som nu går in i fas II och III. Därför är vi mycket positiva till avtalet med TTT som tar DPK-060 vidare utanför vår lilla organisation. Vi håller just på att avsluta ett större EU-finansierat akademiskt samarbete kring 060 som har gett bättre förståelse för hur man utvecklar effektiva formuleringar av antimikrobiella peptider."

DPK-060 har tagits fram från det endogena proteinet kininogen. Peptiden har testats av flera forskargrupper i FORMAMP som kunnat se att den har bred antibakteriell effekt mot bl a MRSA och biofilmer. Man tror att det är mycket svårt för bakterier att utveckla resistens eftersom peptider dödar dem genom att skada det cytoplasmiska membranet på olika sätt så att innehållet läcker ut.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135