23948sdkhjf

Kampanj ska skydda antibiotika

Totalt 25 myndigheter och organisationer går nu samman och informerar om antibiotikaresistens och om hur vi alla kan hjälpas åt för att skydda antibiotikan.

Resistenta bakterier är ett hot mot både människor och djurs hälsa. Under den internationella antibiotikaveckan den 13–19 november sätter Sverige och många andra länder resistensen i fokus.

Antibiotika behövs som livräddande läkemedel för både människor och djur också i framtiden. Nu informerar 25 myndigheter och organisationer gemensamt om antibiotikaresistens och om hur vi alla kan hjälpas åt för att skydda antibiotikan.

I samband med World antibiotic awareness week lanseras den nya webbplatsen skyddaantibiotikan.se. Där finns bland annat information om vad var och en kan göra för att bidra till att bromsa utvecklingen. Allt material, inklusive filmer, finns för nedladdning och får gärna användas och spridas.

– Antibiotika kan ses som en ändlig resurs. Den måste användas med försiktighet och bara när det verkligen behövs, för att vi ska kunna bota infektioner också i framtiden, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, som är en av myndigheterna bakom Skydda antibiotikan.

Utan fungerande antibiotika kan vanliga sjukdomar återigen bli dödliga. Syftet med informationssajten är att sätta ljus på hur värdefull antibiotikan är, och att vi alla måste hjälpa till att skydda den.

– Alla kan bidra, absolut. Det krävs också insatser på samhällsnivå och på global nivå och det jobbar vi också med, säger Malin Grape.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078