Tveksamhet inför tillsats

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet rekommenderar skärpta regler för framställning av livsmedelstillsatsen E471.

I sin utvärdering säger EFSA att det inte finns anledning till oro för hälsa när E 471 används i rapporterade mängder. Inte heller behöver man sätta något gränsvärde för acceptabelt dagligt intag (ADI).

Tillgänglig data visade inte på risk för genotoxiska, carcinogena eller reproduktionstoxiska effekter., enligt EFSA. Men E 471 är ett emulgeringsmedel som kan framställas på en rad olika sätt av ätbara fetter och oljor eller glycerol och fettsyror, med vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Glycerol kan innehålla föroreningar som är "toxikologiskt bekymmersamma".

I en tidigare EFSA-panel om föroreningar i livsmedelskedjan (CONTAM) konstaterades att raffinerad vegetabilisk olja som kan användas för att framställa E 471 är den enda källan till glycidylestrar. De hydrolyseras i mage och tarm till fri glycidol som klassificerats som en trolig carcinogen för människa av IARC.

Av den anledningen rekommenderar EFSA att EU-kommissionen tittar närmare på sju punkter som gäller krav vid tillverkning av E 471, bl a ett gränsvärde för glycidylestrar och även erukasyra.

E 471 är en blandning av mono- och diglycerider av fettsyror som används i livsmedel som emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel. Tillsatsen kan innehålla upp till 50 olika kombinationer av fettsyror och är enligt EUs regler (231/2012) godkänt för användning i 77 olika livsmedelskategorier.

Andelen kan variera från 0,1 procent till ca 75 procent i glass och i frusen yoghurt.

Baserat på en databassökning uppskattar EFSA att E 471 kan ge mellan 0,8 till 3.5 procent av det dagliga fettintaget.

Länk till EFSAs rapport:

Re-evaluation of mono- and di-glycerides of fatty acids (E 471) as food additives



Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Nyhetsbrev

Stänger läkemedelsfabriker

Arkiv

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Omvandlar vitt fett till brunt

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har kartlagt en mekanism för omvandling av energilagrande vitt fett till energiförbrännande brunt fett.

Dubblar riskkapitalet

AstraZeneca forskar med Imperial College

AstraZeneca (Mölndal) och Imperial College London inleder ett treårigt forskningssamarbete om sjukdomar i andningsvägarna.

Periodiska systemet får FN-år

FNs generalförsamling har utropat 2019 till det periodiska systemets år.

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Titandioxid mot brännskadad hud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155