23948sdkhjf

"Det var inget lätt beslut att fatta"

Två av Recipharms svenska anläggningar läggs ner och 225 anställda berörs av beslutet. Här berättar bolagets vd.

I samband med att kontraktstillverkaren Recipharm kom med sin rapport för det tredje kvartalet meddelade bolaget att de har avsikt att stänga produktionsanläggningar i Stockholm och Höganäs. Det är totalt cirka 225 personer för närvarande arbetar på de två anläggningarna. I Stockholm cirka 180 personer och i Höganäs 45.

Varför har det gått så dåligt för bolaget?

- Det finns flera skäl till det. De viktigast skälet är att vi har haft en successiv minskning av volymerna över åren. Detta är det stora skälet, säger Thomas Eldered till Life Science Sweden.

Bolaget tillverkar en hel del för den svenska marknaden och det handlar ofta om relativt mogna produkter som utsätts för stark prispress.

- Minskade volymer och att våra kunder utsätts för stark prispress är en dålig kombination.

Bolaget har sedan 2015 infört olika effektivitetsåtgärder inom Sverige av vissa delar av verksamheten. I effektivitetsprogrammet har ingått att minska personalstyrkan och att avveckla eller omförhandla avtal med låg lönsamhet. Som ett led i detta pågående initiativ och för att stärka lönsamheten och konkurrenskraften har ett beslut fattats om lägga ner verksamheten i Stockholm och Höganäs.

- Vi kommunicerar nära med de anställda hela tiden. Detta är ett stort projekt som kräver mycket av våra chefer och vår organistaion så detta pratar vi regelbundet om, både på stormöten och i mindre sammanhang, förklarar Thomas Eldered.

Verksamheten i Stockholmsregionen sysselsätter cirka 180 personer och är specialiserad på tablettillverkning. Företaget undersöker möjligheterna att stänga anläggningen under andra halvåret 2019. Bolagets verksamhet i Höganäs sysselsätter cirka 45 personer och är specialiserad på fyllning av dospåsar och stickpack, främst för pulver och granulat. Som ett led i processen kommer företaget att utvärdera olika alternativ för anläggningen. Det handlar bland annat om möjlig försäljning av anläggningen, med målet att ha avslutat företagets engagemang i verksamheten senast i slutet av 2018.

-  Vi vill ju avsluta detta så bra som möjligt så klar. Även om det är ett strategiskt bra beslut så var det inget lätt beslut att fatta och det är det många som påverkas. Stockholmsanläggningen är dessutom stället där allt startade, och anläggningen i Höganäs är vårt första förvärv. Så allt detta är en viktig del av vår historia och det är många anställda som varit med hela tiden. 

Kommer de berörda att kunna erbjudas andra tjänster inom bolaget?

- Det är egentligen för tidigt att säga, men vi har ju mycket verksamhet kvar i sverige så den ambitionen finns. Men det ska ju fungera geografiskt och praktiskt för de anställda.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna kommer att inledas omedelbart. Målsättnigen är att ett slutgiltigt beslut om att upphöra med tillverkningsverksamheten i Stockholm och Höganäs kan fattas innan utgången av 2017.

Rapporten visar på ett negativt rörelseresultat, EBIT, på -17 miljoner vilket är en klar försämring jämfört med samma period föregående år då siffran var 44 miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141