Dramatisk miskning av insekter

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Tre fjärdedelar av mängden flygande insekter i naturreservat i Tyskland har försvunnit de senaste 25 åren, enligt en nyligen presenterad studie.

Data som ligger till grund för studien har samlats in i skyddade naturområden. Orsakerna till den oroväckande minskningen av mängden insekter är oklar.

Minskningen av vilda naturområden, spridningen av kemiska bekämpningsmedel över stora områden och klimatförändringar anges som möjliga faktorer.

Forskarna har kunnat utesluta väder och förändringar i landskapet i reservaten som orsaker men data för pesticidhalter har inte samlats in.

"Att antalet flygande insekter har minskat i så hög utsträckning över så stora områden är en oroande upptäckt", kommenterar Hans de Kroon, Radboud Universitet, Nederländerna, som lett studien.

Forskningen som publicerats i Plos One bygger på arbete som utförts av dussintals amatörentomologer runt om i Tyskland. De har använt noga standardiserade metoder för att samla in insekter sedan 1989. Särskilda tält/fällor har satts upp för att samla in mer än 1500 exemplar av alla flygande insekter vid 63 olika naturreservat.

När den totala vikten av insekterna mätts kunde man se en överraskande minskning.

Årsgenomsnittet föll med 76 procent över perioden på totalt 27 år. Under högsäsongen för insekter, sommaren, var minskningen ännu större - 82 procent.

Tidgare rapporter om minskningar i insektspopulationen har begränsats till vissa arter.

Anmärkningsvärt är att studien är utförd i mer eller mindre skyddade naturområden. Trots det har mängden insekter fallit så drastiskt.

En förklaring som föreslås är att insekterna omkommer när de lämnar det skyddade området. Ett modernt jordbrukslandskap har lite att erbjuda vilda djur och insekter. I september varnade en vetenskaplig rådgivare till den brittiska regeringen för att man felaktigt har antagit att det är säkert att använda pesticider i industriell skala över hela landskap.

Insekter är pollinatörer av blommor och många odlade växter. Samtidigt utgör de föda för många djur. Vissa av dem är rovdjur och nedbrytare, de angriper skadedjur och rensar upp generellt.

Ett annat sätt att samla in insekter - vindrutor - har ofta använts som ett tecken på att insekterna blivit färre.

Länk til artikel:

More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areasHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143