Dramatisk miskning av insekter

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Tre fjärdedelar av mängden flygande insekter i naturreservat i Tyskland har försvunnit de senaste 25 åren, enligt en nyligen presenterad studie.

Data som ligger till grund för studien har samlats in i skyddade naturområden. Orsakerna till den oroväckande minskningen av mängden insekter är oklar.

Minskningen av vilda naturområden, spridningen av kemiska bekämpningsmedel över stora områden och klimatförändringar anges som möjliga faktorer.

Forskarna har kunnat utesluta väder och förändringar i landskapet i reservaten som orsaker men data för pesticidhalter har inte samlats in.

"Att antalet flygande insekter har minskat i så hög utsträckning över så stora områden är en oroande upptäckt", kommenterar Hans de Kroon, Radboud Universitet, Nederländerna, som lett studien.

Forskningen som publicerats i Plos One bygger på arbete som utförts av dussintals amatörentomologer runt om i Tyskland. De har använt noga standardiserade metoder för att samla in insekter sedan 1989. Särskilda tält/fällor har satts upp för att samla in mer än 1500 exemplar av alla flygande insekter vid 63 olika naturreservat.

När den totala vikten av insekterna mätts kunde man se en överraskande minskning.

Årsgenomsnittet föll med 76 procent över perioden på totalt 27 år. Under högsäsongen för insekter, sommaren, var minskningen ännu större - 82 procent.

Tidgare rapporter om minskningar i insektspopulationen har begränsats till vissa arter.

Anmärkningsvärt är att studien är utförd i mer eller mindre skyddade naturområden. Trots det har mängden insekter fallit så drastiskt.

En förklaring som föreslås är att insekterna omkommer när de lämnar det skyddade området. Ett modernt jordbrukslandskap har lite att erbjuda vilda djur och insekter. I september varnade en vetenskaplig rådgivare till den brittiska regeringen för att man felaktigt har antagit att det är säkert att använda pesticider i industriell skala över hela landskap.

Insekter är pollinatörer av blommor och många odlade växter. Samtidigt utgör de föda för många djur. Vissa av dem är rovdjur och nedbrytare, de angriper skadedjur och rensar upp generellt.

Ett annat sätt att samla in insekter - vindrutor - har ofta använts som ett tecken på att insekterna blivit färre.

Länk til artikel:

More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areasHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.212