AstraZeneca knoppar av doseringsbolag

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Som en avknoppning från AstraZeneca startas nu ett nytt bolag som ska förenkla dosering av och möjliggöra individanpassad administrering av läkemedel.

Bolaget OnDosis ska utveckla en läkemedelsplattform i form av en handhållen enhet för flexibel titrering och dosering. Produkten utgörs av en intuitiv ”penna” som ska leverera anpassad dosering och möjliggöra uppkoppling till olika digitala tjänster och möjliggöra ett bättre behandlingsresultat.

"Många patienter, särskilt små barn och äldre, har svårt att svälja vissa läkemedel. Vi vet också att det finns stor förbättringspotential när det gäller följsamheten till mediciner generellt, och samtidigt ser vi en ökande oro för riskerna med felanvändning av vissa preparat med missbruksrisk. Vi startar OnDosis i syfte att möta dessa utmaningar", säger vd Martin Olovsson i ett pressmeddelande.

Innovationen bakom OnDosis har utvecklats av AstraZenecas ”Pharmaceutical technology and development” -team. Det nya bolaget är en del av ett bredare avknoppningsprojekt, där AstraZeneca samarbetar med Vinnova och regeringen för att skapa en modell för att utveckla nya företag baserade på innovativa idéer som utvecklats av etablerade företag.

GU Ventures, en inkubator och såddinvesterare, helägt av den svenska staten, bygger och finansierar det nya bolaget i starten. OnDosis etablerar sitt kontor på AstraZenecas BioVentureHub i Göteborg.

"Vi värdesätter det goda samarbetet som har varit med Martin Olovsson och AstraZeneca-teamet för att starta OnDosis och vi ser fram emot att tillsammans bygga ett spännande företag runt denna innovation på den internationella marknaden", kommenterar Klementina Österberg, vd för GU Ventures.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128