EU satsar i fiskfoder från skog

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Projekt Sylfeed får 108 miljoner för att skala upp värdekedjan “från trä till mat” och demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara.

– Detta är en bra satsning. Även om den inte hamnar i Sverige så är det bra för oss på sikt att visa att det fungerar, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid RISE Processum i Örnsköldsvik, som är en av deltagarna i Sylfeed.

Läs också: EU satsar på fiskfoder från skog

Konsortiet leds av franska Arbiom och har fått finansiering på 11,7 miljoner euro, ca 108 miljoner kronor, från Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) för att demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara under tre år.

Projektet har samlat industri- och forskningsorganisationer från hela värdekedjan. Deltagare är Arbiom, Laxa, Matis, Norske Skog Golbey, Østfoldforskning, Prayon, Processum och Skretting.

Finansieringen betyder att man kan bygga en demonstrationsanläggning som ska placeras vid Norske Skog Golbeys massa- och pappersbruk i östra Frankrike, ett område där det finns mycket skog.

Där ska biomassa från skogen konverteras till fiskfoder genom att odla proteinrika mikroorganismer på förbehandlad skogsråvara. Processum har i flera tidigare projekt visat att tekniken fungerar i mindre skala.

Sylfeed-projektet ska förbättra processen ytterligare och testa den i en demonstrationsanläggning som ska få en processkapacitet på 5 000 ton skoglig biomassa per år.

Projektdeltagarna har följande uppgifter i projektet: Norske Skog Golbey ansvarar för anskaffning av råvara och industriell produktion. Arbiom ansvarar för fraktionering av biomassan och konvertering till single cell protein. Prayon ansvarar för industriell hantering av fosforsyra och uppskalning.

Läs också: Fiskfoder prisat i Bryssel

Processum bidrar med sitt expertkunnande inom single cell protein. Det isländska forskningsinstitutet Matis ansvarar för foder och fiskodlingsförsök, Norska Østfoldforskning för livscykelanalysen. De globala fiskfoderproducenterna Laxa och Skretting kommer att slutligen testa och kvalitetssäkra det fiskfoder som tas fram i projektet.

Processum har arbetat med lignocelllulosabaserat fiskfoder i flera olika projekt sedan 2011 och har byggt upp kunskap inom området.

– Vi ska bidra med själva biotekniken, odlingen av mikroorganismerna, vi ska förfina tekniken och optimera utbytet, säger Björn Alriksson.

– För att detta ska bli en framgång måste skogsindustrin få tillräckligt bra betalt för en färdig produkt för att vilja investera. Detta kan bli väldigt stora volymer i framtiden med en fiskodlingsbransch som växer så att det knakar.

– Vi tittar på kvalitet, som näringsvärde, smältbarhet och proteinhalter.

Vad hinner man göra på tre år?

– Vi hinner bygga anläggningen och driva den ett tag. All logistik finns på plats och det finns restved. Det blir ett stort steg mot en kommersialisering av produktion av single cell-protein från skogsråvara.

Av Boel Jönsson

Kemivärlden Biotech Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123