23948sdkhjf

EU satsar i fiskfoder från skog

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Projekt Sylfeed får 108 miljoner för att skala upp värdekedjan “från trä till mat” och demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara.

– Detta är en bra satsning. Även om den inte hamnar i Sverige så är det bra för oss på sikt att visa att det fungerar, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid RISE Processum i Örnsköldsvik, som är en av deltagarna i Sylfeed.

Läs också: EU satsar på fiskfoder från skog

Konsortiet leds av franska Arbiom och har fått finansiering på 11,7 miljoner euro, ca 108 miljoner kronor, från Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) för att demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara under tre år.

Projektet har samlat industri- och forskningsorganisationer från hela värdekedjan. Deltagare är Arbiom, Laxa, Matis, Norske Skog Golbey, Østfoldforskning, Prayon, Processum och Skretting.

Finansieringen betyder att man kan bygga en demonstrationsanläggning som ska placeras vid Norske Skog Golbeys massa- och pappersbruk i östra Frankrike, ett område där det finns mycket skog.

Där ska biomassa från skogen konverteras till fiskfoder genom att odla proteinrika mikroorganismer på förbehandlad skogsråvara. Processum har i flera tidigare projekt visat att tekniken fungerar i mindre skala.

Sylfeed-projektet ska förbättra processen ytterligare och testa den i en demonstrationsanläggning som ska få en processkapacitet på 5 000 ton skoglig biomassa per år.

Projektdeltagarna har följande uppgifter i projektet: Norske Skog Golbey ansvarar för anskaffning av råvara och industriell produktion. Arbiom ansvarar för fraktionering av biomassan och konvertering till single cell protein. Prayon ansvarar för industriell hantering av fosforsyra och uppskalning.

Läs också: Fiskfoder prisat i Bryssel

Processum bidrar med sitt expertkunnande inom single cell protein. Det isländska forskningsinstitutet Matis ansvarar för foder och fiskodlingsförsök, Norska Østfoldforskning för livscykelanalysen. De globala fiskfoderproducenterna Laxa och Skretting kommer att slutligen testa och kvalitetssäkra det fiskfoder som tas fram i projektet.

Processum har arbetat med lignocelllulosabaserat fiskfoder i flera olika projekt sedan 2011 och har byggt upp kunskap inom området.

– Vi ska bidra med själva biotekniken, odlingen av mikroorganismerna, vi ska förfina tekniken och optimera utbytet, säger Björn Alriksson.

– För att detta ska bli en framgång måste skogsindustrin få tillräckligt bra betalt för en färdig produkt för att vilja investera. Detta kan bli väldigt stora volymer i framtiden med en fiskodlingsbransch som växer så att det knakar.

– Vi tittar på kvalitet, som näringsvärde, smältbarhet och proteinhalter.

Vad hinner man göra på tre år?

– Vi hinner bygga anläggningen och driva den ett tag. All logistik finns på plats och det finns restved. Det blir ett stort steg mot en kommersialisering av produktion av single cell-protein från skogsråvara.

Av Boel Jönsson

Kemivärlden Biotech Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159