EU satsar i fiskfoder från skog

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Projekt Sylfeed får 108 miljoner för att skala upp värdekedjan “från trä till mat” och demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara.

– Detta är en bra satsning. Även om den inte hamnar i Sverige så är det bra för oss på sikt att visa att det fungerar, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid RISE Processum i Örnsköldsvik, som är en av deltagarna i Sylfeed.

Läs också: EU satsar på fiskfoder från skog

Konsortiet leds av franska Arbiom och har fått finansiering på 11,7 miljoner euro, ca 108 miljoner kronor, från Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) för att demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara under tre år.

Projektet har samlat industri- och forskningsorganisationer från hela värdekedjan. Deltagare är Arbiom, Laxa, Matis, Norske Skog Golbey, Østfoldforskning, Prayon, Processum och Skretting.

Finansieringen betyder att man kan bygga en demonstrationsanläggning som ska placeras vid Norske Skog Golbeys massa- och pappersbruk i östra Frankrike, ett område där det finns mycket skog.

Där ska biomassa från skogen konverteras till fiskfoder genom att odla proteinrika mikroorganismer på förbehandlad skogsråvara. Processum har i flera tidigare projekt visat att tekniken fungerar i mindre skala.

Sylfeed-projektet ska förbättra processen ytterligare och testa den i en demonstrationsanläggning som ska få en processkapacitet på 5 000 ton skoglig biomassa per år.

Projektdeltagarna har följande uppgifter i projektet: Norske Skog Golbey ansvarar för anskaffning av råvara och industriell produktion. Arbiom ansvarar för fraktionering av biomassan och konvertering till single cell protein. Prayon ansvarar för industriell hantering av fosforsyra och uppskalning.

Läs också: Fiskfoder prisat i Bryssel

Processum bidrar med sitt expertkunnande inom single cell protein. Det isländska forskningsinstitutet Matis ansvarar för foder och fiskodlingsförsök, Norska Østfoldforskning för livscykelanalysen. De globala fiskfoderproducenterna Laxa och Skretting kommer att slutligen testa och kvalitetssäkra det fiskfoder som tas fram i projektet.

Processum har arbetat med lignocelllulosabaserat fiskfoder i flera olika projekt sedan 2011 och har byggt upp kunskap inom området.

– Vi ska bidra med själva biotekniken, odlingen av mikroorganismerna, vi ska förfina tekniken och optimera utbytet, säger Björn Alriksson.

– För att detta ska bli en framgång måste skogsindustrin få tillräckligt bra betalt för en färdig produkt för att vilja investera. Detta kan bli väldigt stora volymer i framtiden med en fiskodlingsbransch som växer så att det knakar.

– Vi tittar på kvalitet, som näringsvärde, smältbarhet och proteinhalter.

Vad hinner man göra på tre år?

– Vi hinner bygga anläggningen och driva den ett tag. All logistik finns på plats och det finns restved. Det blir ett stort steg mot en kommersialisering av produktion av single cell-protein från skogsråvara.

Av Boel Jönsson

Kemivärlden Biotech Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149