EU satsar i fiskfoder från skog

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Projekt Sylfeed får 108 miljoner för att skala upp värdekedjan “från trä till mat” och demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara.

– Detta är en bra satsning. Även om den inte hamnar i Sverige så är det bra för oss på sikt att visa att det fungerar, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid RISE Processum i Örnsköldsvik, som är en av deltagarna i Sylfeed.

Läs också: EU satsar på fiskfoder från skog

Konsortiet leds av franska Arbiom och har fått finansiering på 11,7 miljoner euro, ca 108 miljoner kronor, från Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) för att demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara under tre år.

Projektet har samlat industri- och forskningsorganisationer från hela värdekedjan. Deltagare är Arbiom, Laxa, Matis, Norske Skog Golbey, Østfoldforskning, Prayon, Processum och Skretting.

Finansieringen betyder att man kan bygga en demonstrationsanläggning som ska placeras vid Norske Skog Golbeys massa- och pappersbruk i östra Frankrike, ett område där det finns mycket skog.

Där ska biomassa från skogen konverteras till fiskfoder genom att odla proteinrika mikroorganismer på förbehandlad skogsråvara. Processum har i flera tidigare projekt visat att tekniken fungerar i mindre skala.

Sylfeed-projektet ska förbättra processen ytterligare och testa den i en demonstrationsanläggning som ska få en processkapacitet på 5 000 ton skoglig biomassa per år.

Projektdeltagarna har följande uppgifter i projektet: Norske Skog Golbey ansvarar för anskaffning av råvara och industriell produktion. Arbiom ansvarar för fraktionering av biomassan och konvertering till single cell protein. Prayon ansvarar för industriell hantering av fosforsyra och uppskalning.

Läs också: Fiskfoder prisat i Bryssel

Processum bidrar med sitt expertkunnande inom single cell protein. Det isländska forskningsinstitutet Matis ansvarar för foder och fiskodlingsförsök, Norska Østfoldforskning för livscykelanalysen. De globala fiskfoderproducenterna Laxa och Skretting kommer att slutligen testa och kvalitetssäkra det fiskfoder som tas fram i projektet.

Processum har arbetat med lignocelllulosabaserat fiskfoder i flera olika projekt sedan 2011 och har byggt upp kunskap inom området.

– Vi ska bidra med själva biotekniken, odlingen av mikroorganismerna, vi ska förfina tekniken och optimera utbytet, säger Björn Alriksson.

– För att detta ska bli en framgång måste skogsindustrin få tillräckligt bra betalt för en färdig produkt för att vilja investera. Detta kan bli väldigt stora volymer i framtiden med en fiskodlingsbransch som växer så att det knakar.

– Vi tittar på kvalitet, som näringsvärde, smältbarhet och proteinhalter.

Vad hinner man göra på tre år?

– Vi hinner bygga anläggningen och driva den ett tag. All logistik finns på plats och det finns restved. Det blir ett stort steg mot en kommersialisering av produktion av single cell-protein från skogsråvara.

Av Boel Jönsson

Kemivärlden Biotech Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153