Här bildas faktiskt guld

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Den 17 augusti i år upptäcktes först gravitationsvågor och sedan ljuset från två kolliderande neutronstjärnor för första gången.

Inom några timmar hade astronomer runt om i världen hittat källan till utbrottet i en galax 130 miljoner ljusår bort. På måndagen släpptes ett flertal vetenskapliga artiklar om denna banbrytande upptäckt.

Astronomer och fysiker vid Stockholms universitet har deltagit i ett antal av dessa studier.

Observatorierna LIGO i USA och Virgo i Italien var de som stod bakom upptäckten av gravitationsvågorna i augusti.

Det är för upptäckten av gravitationsvågor från två kolliderande svarta hål, som årets Nobelpris i fysik delas ut.

De kolliderande neutronstjärnorna kan till skillnad från osynliga svarta hål också ses. Snart efter att detektorn visade gravitationsvågor kunde även den optiska motsvarigheten hittas, i en "närbelägen" galax 130 miljoner ljusår bort.

Det är första gången man kan observera ett himlafenomen i både gravitationsvågor och elektromagnetisk strålning.

Ett tiotal forskare från Oskar Klein Centrum vid Stockholms universitet har medverkat i studien.
"Först trodde jag nog att det var en vanlig supernova vi tittade på. Men snart blev vi varse att det handlade om något mycket mer spännande", säger en glad Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Institutionen för astronomi, Stockholms universitet.

Tillsammans med bland annat forskare från Fysikum och institutionen för astronomi, är han en av författarna till en övergripande artikel om den elektromagnetiska studien av neutronstjärnorna i tidskriften Science.

Medförfattaren Stephan Rosswog medverkar även i andra artiklar och leder en egen studie med inriktning på grundämnesbildningen.

"Så vitt jag kan se stämmer mina gamla beräkningar att tunga grundämnen, t ex guld, platina och uran faktiskt bildas när neutronstjärnor kolliderar. Det här är det bevis jag väntat på i över 20 år", kommenterar Stephan Rosswog i ett pressmeddelande.

Se forskarnas egna berättelser

Kolliderande neutronstjärnor ger gravitationsvågor, ljus och guld

Och här

Caltech-led GROWTH Strikes GoldHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Nyhetsbrev

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Arkiv

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156