23948sdkhjf

DNA-teknik skapar säkerhet i rättsmedicinen

Med mer avancerad teknik kan de svåraste fallen kring faderskap och identifiering lösas.

Rättsmedicinalverket använder, som ett av de första rättsgenetiska laboratorierna i Europa, en ny, avancerad DNA-teknik. Tidigare har det varit svårt att lösa vissa faderskapsfall, eftersom det varit svårt att skilja nära släktskap, som far och farbror åt. Nu ger ett svar mer än 99 procents säkerhet.

Dessutom går det att lösa fall med mer avlägsna släktskap. Om en utpekad man är avliden kan tester på släktingar ge rättsäkra svar.

– Redan i år räknar vi med att kunna lösa cirka 50 fall som vi inte klarade förut. Det betyder mycket för de berörda, säger Andreas Tillmar, docent i rättsgenetik vid Rättsmedicinalverket, i ett pressmeddelande.

Rättsmedicinalverket har själva varit med och tagit fram den nya tekniken, och utvecklingen fortsätter.

– Nu när grundtekniken är etablerad, kan vi utveckla mer avancerade metoder. I framtiden skulle vi kunna ge information till polisen om geografiskt ursprung, ögonfärg och hårfärg från kvarlevor av oidentifierade personer, säger Andreas Tillmar.

Den nya tekniken gör att fler DNA-markörer kan analyseras vid samma tillfälle och med ökad känslighet. I tidigare fall var säkerheten för släktskapssannolikhet 95 procent, nu är den minst 99 procent. För standardfrågeställningar inom faderskapsundersökningar är säkerheten nu minst 99,999 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063