23948sdkhjf

Klartecken för Hamlet-peptid

Malmöbaserade Hamlet Pharma vars verksamhet är fokuserad på bröstmjölksmolekylen Hamlet meddelar nu att storskalig tillverkning av peptiden Alpha1H har varit framgångsrik och är klar för leverans.

Molekylen Hamlet, Human Alfa-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells, utvinns ur mänsklig bröstmjölk och har visat effekt mot fler olika typer av tumörceller. Peptiden Alpha1H kommer att användas för kliniska prövningar, först på patienter med blåscancer.

Hamlet Pharma har etablerat storskalig produktion av syntetisk peptid för kommande kliniska studier tillsammans med PolyPeptide Laboratories som är ett ledande bolag inom kontraktstillverkning av peptider och peptidrelaterade molekyler.

Produktionsteknologin har utvecklats sedan 2016 i samarbete mellan PPL, forskargruppen vid Lunds universitet och flera externa experter och nu har målet att kunna producera substans för läkemedelskandidaten Alpha1H nåtts.

– Framtagande av substans för kliniska prövningar är ofta komplicerad och vi är därför extra stolta över att så snabbt ha lyckats med vår tillverkning, säger Professor Catharina Svanborg, styrelseordförande och tillika den som upptäckte bröstmjölksmolekylen Hamlet, i ett pressmeddelande.

Under våren 2016 bytte bolaget vd för att stärka upp kompetensen inför kommande kliniska prövningar. Mats Persson som hade arbetat med läkemedelsutveckling i flera år värvades till vd-posten från Leo Pharma.

– En mycket viktig pusselbit är klar, nu har vi peptid framme - en viktig milstolpe för Bolaget, kommenterar Mats Persson.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093