En nybildad samverkansplattform, Platinea, ska hjälpa till att identifiera gapet mellan behov och tillgängliga antibiotika och erbjuda ett forum där aktörerna kan mötas och jobba med optimering av antibiotikaanvändning och på så sätt öka livslängden på befintliga antibiotika.
Läkemedelsbolag väljer ofta att inte vidareutveckla och tillhandahålla befintliga olönsamma antibiotika som därför riskerar försvinna och inte finnas tillgängliga för vården.
Nyligen har problemet uppkommit med ceftibuten, en viktig behandling mot urinvägsinfektioner.
Dessutom saknas en samarbetsarena för att fortsätta utveckla existerande antibiotika, t ex i nya beredningar och nya, mer anpassade doseringar.
Aktörerna bakom Platinea är Uppsala universitet, via Uppsala Antibiotic Center, Linköpings Universitet, Akademiska Sjukhuset, Uppsala, och företaget Meda/Mylan.
Fler intressenter kommer att involveras t ex andra antibiotikaleverantörer, myndigheter och läkare.
En första workshop hölls den 7 juni 2017.
"Det är väldigt svårt att få alla intressenter; vården, myndigheter, akademi och industri, att mötas bl a på grund av risken för jäv. Platinea drivs av en oberoende part, Uppsala Antibiotic Center vid Uppsala universitet, vilket skapar en neutral mötesplats", säger Enrico Baraldi, projektledare för den nya plattformen och professor vid Institutionen för teknikvetenskaper i ett pressmeddelande.
Projektet får stöd av Vinnova.