23948sdkhjf

Konservering av kosmetika utredd

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vilka konserveringsmedel används i kosmetiska produkter? Den frågan besvaras i en ny rapport som Kemikalieinspektionen lämnat till regeringen.

Användningen av konserveringsmedel som kan orsaka problem för hälsa och/eller miljö är låg i kosmetiska produkter i Sverige. Men listan över tillåtna ämnen behöver uppdateras i kosmetikalagstiftningen. Det skriver Kemikalieinspektionen i rapporten "Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter" som överlämnas till regeringen i dag.

Vissa ämnen som innehåller klor är svårnedbrytbara i miljön, bioackumulerande och starkt giftiga för vattenlevande organismer. Klorerade konserveringsmedel kan därför bli ett problem om de passerar vattenreningsverken och kommer ut i naturen.

Kosmetikalagstiftningen anger tillåtna konserveringsmedel utifrån hälsoeffekter. Miljöproblem regleras genom EUs kemikalieförordning Reach.

Myndigheten föreslår därför att Sverige ska arbeta för att de konserveringsmedel som bedöms som mest problematiska begränsas i Reach-lagstiftningen.

"Det pågår redan EU-processer för de konserveringsmedel som vi bedömer som särskilt problematiska. Det finns sannolikt också andra, större källor till spridning av dessa ämnen. Därför bedömer vi att det är mest effektivt att arbeta för begränsningar genom Reach-förordningen som reglerar kemiska ämnen", säger Anna Lindberg, utredare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen har undersökt triklosan och 18 andra konserveringsmedel och föreslår flera åtgärder för att användningen av vissa konserveringsmedel inte ska öka i vardagsprodukter, bl a miljöövervakning och mer stöd till företag som vill byta ut problematiska ämnen mot bättre alternativ.

Konserveringsmedel tillsammans med parfymämnen är den största orsaken till kontaktallergi orsakad av kosmetiska produkter.

När det gäller kontaktallergi anser Kemikalieinspektionen att det är särskilt viktigt att minska exponeringen för blandningen metylklorisotiazolinon (MCI) och metylisotiazolinon (MI), som ofta används.

Det verkar dock saknas drivkrafter för att utveckla nya konserveringsmedel, konstateras i rapporten. Dels saknas testmetoder för vissa effekter eftersom djurförsök är förbjudna vilket gör det svårt att pröva nya ämnen. Dels är processen för att uppdatera bilagan omfattande och tar lång tid.

Istället finns en trend där multifunktionella additiv med konserverande verkan används i stället.

Rapporten: Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter finns på www.kemi.seHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174