Konservering av kosmetika utredd

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vilka konserveringsmedel används i kosmetiska produkter? Den frågan besvaras i en ny rapport som Kemikalieinspektionen lämnat till regeringen.

Användningen av konserveringsmedel som kan orsaka problem för hälsa och/eller miljö är låg i kosmetiska produkter i Sverige. Men listan över tillåtna ämnen behöver uppdateras i kosmetikalagstiftningen. Det skriver Kemikalieinspektionen i rapporten "Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter" som överlämnas till regeringen i dag.

Vissa ämnen som innehåller klor är svårnedbrytbara i miljön, bioackumulerande och starkt giftiga för vattenlevande organismer. Klorerade konserveringsmedel kan därför bli ett problem om de passerar vattenreningsverken och kommer ut i naturen.

Kosmetikalagstiftningen anger tillåtna konserveringsmedel utifrån hälsoeffekter. Miljöproblem regleras genom EUs kemikalieförordning Reach.

Myndigheten föreslår därför att Sverige ska arbeta för att de konserveringsmedel som bedöms som mest problematiska begränsas i Reach-lagstiftningen.

"Det pågår redan EU-processer för de konserveringsmedel som vi bedömer som särskilt problematiska. Det finns sannolikt också andra, större källor till spridning av dessa ämnen. Därför bedömer vi att det är mest effektivt att arbeta för begränsningar genom Reach-förordningen som reglerar kemiska ämnen", säger Anna Lindberg, utredare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen har undersökt triklosan och 18 andra konserveringsmedel och föreslår flera åtgärder för att användningen av vissa konserveringsmedel inte ska öka i vardagsprodukter, bl a miljöövervakning och mer stöd till företag som vill byta ut problematiska ämnen mot bättre alternativ.

Konserveringsmedel tillsammans med parfymämnen är den största orsaken till kontaktallergi orsakad av kosmetiska produkter.

När det gäller kontaktallergi anser Kemikalieinspektionen att det är särskilt viktigt att minska exponeringen för blandningen metylklorisotiazolinon (MCI) och metylisotiazolinon (MI), som ofta används.

Det verkar dock saknas drivkrafter för att utveckla nya konserveringsmedel, konstateras i rapporten. Dels saknas testmetoder för vissa effekter eftersom djurförsök är förbjudna vilket gör det svårt att pröva nya ämnen. Dels är processen för att uppdatera bilagan omfattande och tar lång tid.

Istället finns en trend där multifunktionella additiv med konserverande verkan används i stället.

Rapporten: Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter finns på www.kemi.seHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.551