Konservering av kosmetika utredd

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vilka konserveringsmedel används i kosmetiska produkter? Den frågan besvaras i en ny rapport som Kemikalieinspektionen lämnat till regeringen.

Användningen av konserveringsmedel som kan orsaka problem för hälsa och/eller miljö är låg i kosmetiska produkter i Sverige. Men listan över tillåtna ämnen behöver uppdateras i kosmetikalagstiftningen. Det skriver Kemikalieinspektionen i rapporten "Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter" som överlämnas till regeringen i dag.

Vissa ämnen som innehåller klor är svårnedbrytbara i miljön, bioackumulerande och starkt giftiga för vattenlevande organismer. Klorerade konserveringsmedel kan därför bli ett problem om de passerar vattenreningsverken och kommer ut i naturen.

Kosmetikalagstiftningen anger tillåtna konserveringsmedel utifrån hälsoeffekter. Miljöproblem regleras genom EUs kemikalieförordning Reach.

Myndigheten föreslår därför att Sverige ska arbeta för att de konserveringsmedel som bedöms som mest problematiska begränsas i Reach-lagstiftningen.

"Det pågår redan EU-processer för de konserveringsmedel som vi bedömer som särskilt problematiska. Det finns sannolikt också andra, större källor till spridning av dessa ämnen. Därför bedömer vi att det är mest effektivt att arbeta för begränsningar genom Reach-förordningen som reglerar kemiska ämnen", säger Anna Lindberg, utredare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen har undersökt triklosan och 18 andra konserveringsmedel och föreslår flera åtgärder för att användningen av vissa konserveringsmedel inte ska öka i vardagsprodukter, bl a miljöövervakning och mer stöd till företag som vill byta ut problematiska ämnen mot bättre alternativ.

Konserveringsmedel tillsammans med parfymämnen är den största orsaken till kontaktallergi orsakad av kosmetiska produkter.

När det gäller kontaktallergi anser Kemikalieinspektionen att det är särskilt viktigt att minska exponeringen för blandningen metylklorisotiazolinon (MCI) och metylisotiazolinon (MI), som ofta används.

Det verkar dock saknas drivkrafter för att utveckla nya konserveringsmedel, konstateras i rapporten. Dels saknas testmetoder för vissa effekter eftersom djurförsök är förbjudna vilket gör det svårt att pröva nya ämnen. Dels är processen för att uppdatera bilagan omfattande och tar lång tid.

Istället finns en trend där multifunktionella additiv med konserverande verkan används i stället.

Rapporten: Triklosan och andra konserveringsmedel i kosmetiska produkter finns på www.kemi.seHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Nyhetsbrev

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Arkiv

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.514