Läkemedel med spindeltrådsprotein

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

I en djurmodell visar sig denna surfaktant vara lika effektiv som de biologiska läkemedel som används kliniskt i dag. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Surfaktant revolutionerade vården av för tidigt födda barn genom att minska ytspänningen i lungblåsorna och möjliggöra att de kunde fyllas med luft vid födseln. Det globalt mest använda preparatet Curosurf utvecklades av forskare vid Karolinska Institutet på 1970- och 1980-talet.

Medicinen är framtagen genom rening av proteiner från grislungor – en process som både är dyr, komplicerad och medför potentiella risker.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet, i samarbete med andra forskare, bland annat från Universitetet i Riga, utvecklat ett surfaktantpreparat som kan tas fram på ett betydligt enklare och billigare sätt. Till sin hjälp har de använt protein från spindlar.

"Tillverkningen är baserad på den metod spindlar använder för att hålla sina extremt lättaggregerade proteiner lösliga inför att de spinner sin tråd. Att vi valde just lungsurfaktantprotein C är för att det troligen är världens mest aggregationsbenägna protein", säger professor Jan Johansson vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Forskarna utnyttjar den del av spindeltrådsproteinet som ser till att proteinerna hålls lösliga, den så kallade N-terminala domänen.

"Vi har låtit bakterier producera domänen och kopplat den till olika proteinläkemedelskandidater. Vi har nu testat metoden på nio biologiska läkemedel eller läkemedelskandidater baserade på proteiner", kommenterar docent Anna Rising vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet som tillsammans med Jan Johansson lett arbetet.

Läs också: Omvandlar vitt fett till brunt

"Eftersom den här produktionsmetoden är betydligt enklare och billigare kan det i framtiden bli möjligt att använda vår syntetiska lungsurfaktant för behandling av fler lungsjukdomar. Metoden möjliggör förhoppningsvis även framställning av andra biologiska läkemedel", säger Jan Johansson.

Studien är huvudsakligen finansierad av Vetenskapsrådet och genomfördes i samarbete med det italienska läkemedelsföretaget Chiesi Farmaceutici.

Läs också: Hans Wigzells Forskningsstiftelse delar ut pris

Publikation: Efficient protein production inspired by how spiders make silk.

Nature Communications, online 23 maj 2017.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.517