Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Det gäller särskilt för vegetarianer och därför borde pressresten också hamna på våra egna tallrikar. Forskarna arbetar nu med att utveckla ett livsmedel av resterna som skulle kunna ersätta soja och quorn i frysdisken.

Rapsolja pressas ur de små, svarta fröna. Tre kilo frön ger ett kg olja medan resterande två kilo pressrest torkas till pellets och ges till kor och grisar.

Av en tillfällighet upptäckte livsmedelsforskarna Marilyn Rayner och Karolina Östbring vid LTH, Lunds universitet att resterna innehåller flera högkvalitativa proteiner, bland annat livsnödvändiga aminosyror som finns i soja men är sällsynta i andra vegetabiliska livsmedel. Det funktionella proteinet oleosin ökar möjligheten att få till en bra och saftig konsistens på rapsproteinet.

En möjlig förklaring till att rapsmassan tidigare ansetts olämplig som människoföda är innehåll av glukosinolat som i tarmen bryts ned till ett ämne som i större mängder kan påverka sköldkörteln negativt. I det rapstäta Kanada funderade man på 80-talet att förädla rapsproteinet men la ner planerna på grund av glukosinsolatet.

"Sedan dess har filtreringstekniken utvecklats och vi är ganska övertygade om att det idag går att filtrera bort glukosinolatet. Vår process är dessutom vattenbaserad vilket är en fördel eftersom de oönskade ämnena är vattenlösliga och på så sätt till viss del avskiljs när proteinerna plockas ut från rapspressresten", säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid LTH i ett pressmeddelande.

Hur smakar det, då? Jo, det finns en bismak av gräs som Karolina Östbring och hennes kollegor arbetar på att mildra.

" Filtreringstekniken kommer in också här. Smaken sitter polyfenoler som finns på insidan av skalet. Genom att finjustera malningsgraden går det sedan att avskilja skalresterna i filtreringsprocessen så att skalresterna inte åker med, kommenterar Karolina Östbring.

Samtidigt tror hon att vi konsumenter framöver får vänja oss vid en bismak av växter.

Tänk på flytande havre eller sojamjölk, de smakar ju lite havre respektive soja, säger hon.

För proteinskiftet, som skiftet från kött-protein till växt-protein kommit att kallas, kommer också till Sverige snart, tror hon.

"I USA nåddes år 2012 ”peak meat” då köttkonsumtionen enligt statistiken för första gången minskade jämfört med föregående år. Den trenden kommer säkerligen också till Sverige snart. Redan nu har köttätandet stannat upp i Sverige och ökar inte lika kraftigt som tidigare år. Vi närmar oss ”Peak meat”.

I projektet samarbetar forskarna med odlare och industrin har också visat intresse.

"Idag säljer bonden rapspressresterna för två kronor kilot. Om de kunde sälja pressresterna som råvara till nya produkter skulle försäljningspriset öka. Det blir en win-win-situation där vi utnyttjar jordens resurser bättre samtidigt som vi förbättrar ekonomin och slipper importera så mycket soja.

Om allt går som planerat, kan produkten finnas på marknaden inom några år. Industriellt samarbete pågår och vetenskapliga artiklar är på gång."



Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Därför kräver whiskyn vatten

Björn Karlsson och Ran Friedman, kemiforskare vid Linnéuniversitetet, har lagt en bit av pusslet för att bättre förstå en whiskys kemiska egenskaper.

ERC Starting Grant till lundakemist

Peter Jönsson, docent och biträdande universitetslektor vid Kemiska institutionen, Lunds universitet, får Europeiska Forskningsrådets, ERC, Starting Grant.

Kvicksilver stör mikroalger

Mycket låga halter organiskt kvicksilver i vatten stör genuttrycket hos mikroalger.

Fortsätter locka investeringar

Bättre analys av njurcancer

50 år i Umeå

Oredovisad PFAS i kosmetika

Arkiv

Får särläkemedelsstatus

Mer forskning till Mölndal

Guld i sällsynt form

Forskare och globala företag i koalition

Forskare vid Stockholm Resilience Centre har tagit initiativ till en global koalition med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag.

Teva drar ned

Snabbtest för antibiotikaresistens

Revolutionerande nanochipteknik

Med ett litet nanochip på huden hävdar forskare att man kan omprogrammera hudceller till alla celltyper och reparera skador runt om i kroppen.

Genmodifierad lax på marknaden

AkzoNobel investerar i Stockvik

AkzoNobel investerar drygt 200 miljoner kronor i ökad kapacitet vid anläggningen i Stockvik, Sundsvall.

Ger goda metaboliter

Så fortsätter EMA-kampen

31 juli var sista dagen för att lämna in ansökan om att ta över värdskapet för den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Sockerart visar sjukdomsrisk

Croda köper forskningsbolag i Lund

Lundaföretaget Enza Biotech köps av specialkemikaliebolaget Croda International.

Förbjudet medel orsakar äggskandal

Ny chef för IMWA

Det senaste om immunsystemet

Nature Reviews Immunologys senaste utgåva handlar om immunsystemet hos mor och barn under graviditet och födsel.

100 bolag orsakar mest utsläpp

Tolerogent vaccin till klinik

AstraZeneca öppnar substansbibliotek

Storsatsning på kvalitetskontroll

Midsommar och Almedalen

Kemivärlden i Almedalen: Vårt Vatten

Skiljer vetenskap från trams

Nytt kapital till inhalatorbolag

UK blir tredje land för läkemedel

Ny vd i Active Biotech

Sänd till en kollega

0.185