"Sukralos är säkert"

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En vetenskaplig utvärdering från den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) hittar inga kopplingar mellan sötningsmedlet och cancer.

Utvärderingen som publiceras i EFSA Journal är ett direkt svar på påståenden från den italienska forskaren Morando Soffritti, Ramazziniinstitutet.

Institutets försök på möss antydde skadliga effekter av sötningsmedlet sukralos men resultaten avvisades av livsmedelsindustrin som kritiserade studiens upplägg och metod.

EFSA drar slutsatsen att "tillgängliga data stödjer inte författarnas konklusioner," och håller med om att forskarna har använt en okonventionell studiedesign vilket resulterat i data som inte är tillförlitliga.

EFSA-panelen noterar också brist på förklaringsmodell och orsak-effektsamband mellan sukralosintag och tumörutveckling. Det saknas även tydliga bevis på gentoxicitet.

Sukralos har granskats sedan 1989 då EFSA gjorde sin första säkerhetsgenomgång av sötningsmedlet. En uppföljning gjordes år 2000 då man också satte en nivå för acceptabelt dagligt intag (ADI) på 15 milligram per kilo kroppsvikt.

Sukralos, E955, är ca 600 gånger sötare än socker och hade år 2011 ca 30 procent av den globala marknaden för sötningsmedel, enligt Leatherhead Food Research.

Sötningsmedlet framställs genom klorering av sackaros, en process som ersätter tre OH-grupper i sockermolekylen med tre kloratomer. Till skillnad från aspartam tål sukralos upphettning och även sura eller basiska miljöer, vilket gör att det kan användas i exempelvis bakning eller i produkter med lång hållbarhet. Sukralos bryts ner mycket långsamt i naturen.



Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Därför kräver whiskyn vatten

Björn Karlsson och Ran Friedman, kemiforskare vid Linnéuniversitetet, har lagt en bit av pusslet för att bättre förstå en whiskys kemiska egenskaper.

ERC Starting Grant till lundakemist

Peter Jönsson, docent och biträdande universitetslektor vid Kemiska institutionen, Lunds universitet, får Europeiska Forskningsrådets, ERC, Starting Grant.

Kvicksilver stör mikroalger

Mycket låga halter organiskt kvicksilver i vatten stör genuttrycket hos mikroalger.

Fortsätter locka investeringar

Bättre analys av njurcancer

50 år i Umeå

Oredovisad PFAS i kosmetika

Arkiv

Får särläkemedelsstatus

Mer forskning till Mölndal

Guld i sällsynt form

Forskare och globala företag i koalition

Forskare vid Stockholm Resilience Centre har tagit initiativ till en global koalition med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag.

Teva drar ned

Snabbtest för antibiotikaresistens

Revolutionerande nanochipteknik

Med ett litet nanochip på huden hävdar forskare att man kan omprogrammera hudceller till alla celltyper och reparera skador runt om i kroppen.

Genmodifierad lax på marknaden

AkzoNobel investerar i Stockvik

AkzoNobel investerar drygt 200 miljoner kronor i ökad kapacitet vid anläggningen i Stockvik, Sundsvall.

Ger goda metaboliter

Så fortsätter EMA-kampen

31 juli var sista dagen för att lämna in ansökan om att ta över värdskapet för den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Sockerart visar sjukdomsrisk

Croda köper forskningsbolag i Lund

Lundaföretaget Enza Biotech köps av specialkemikaliebolaget Croda International.

Förbjudet medel orsakar äggskandal

Ny chef för IMWA

Det senaste om immunsystemet

Nature Reviews Immunologys senaste utgåva handlar om immunsystemet hos mor och barn under graviditet och födsel.

100 bolag orsakar mest utsläpp

Tolerogent vaccin till klinik

AstraZeneca öppnar substansbibliotek

Storsatsning på kvalitetskontroll

Midsommar och Almedalen

Kemivärlden i Almedalen: Vårt Vatten

Skiljer vetenskap från trams

Nytt kapital till inhalatorbolag

UK blir tredje land för läkemedel

Ny vd i Active Biotech

Sänd till en kollega

0.139