Klossföretag vill ersätta fossil plast

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Danska leksaksföretaget Lego testar bland annat vete som ersättning för den oljebaserade plasten.

Inledningsvis kommer företaget enbart att använda sig av bioplasten i sina basklossar, men 2030 ska det vara hållbart innehåll över hela linjen, skriver den danska plasttidningen Magasinet Plast.

Utvecklingen sker vid bolagets Sustainable Materials Center i danska Billund, där ingenjörer, kemitekniker och materialexperter sedan 2015 arbetar med att finna ett fungerande ersättningsmaterial bland annat till den ABS-plast som används i klossarna idag (akrylonitril-butadien-styren). Lego använder en rad andra plaster till olika detaljer i sina produkter som hjul, slangar etc.

Tim Brooks, vice vd för materialcentret säger sig vara nöjd prototyperna, men tillägger att de enbart kommer att användas för internt bruk.

"Vi kommer att fortsätta att genomföra tester och utveckla våra produkter ytterligare innan vi är redo att skicka produkter från hållbara material till våra kunder", säger han till Magasinet Plast.

Den nya generationen legobitar får inte innehålla oönskade kemikalier, måste produceras på ett hållbart sätt, och minska avfallet i värdekedjan.

ABS-plast har precis rätt egenskaper för att framställa de identiska, outslitliga legobitarna inom toleransen 4 micron, batch efter batch, år efter år, med samma färg.

Nästan viktigast av allt, klotsarna får en god fästförmåga; de sitter ihop tills någon drar isär dem.

Hållbart betyder i Legos fall att byta från fossil råvara till något annat; biobaserat, förnybart eller återvunnet.

Lego har testat modifierad PLA-plast (polymjölksyra) från majs, men den visade sig inte håll i längden. Efter fyra veckor förlorade klotsarna formen. De satt heller inte ihop tillräckligt bra. ( enligt wired.com)

Förpackningarna som Lego kommer i består också till stor del av plast men som till skillnad från Legobitarna slängs. Utmärkande för Lego är att de har lång hållbarhet. Kanske ska Lego satsa på second handbutiker för sina produkter.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132