Malariavaccin testas i pilotstudie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Världens första malariavaccin ska testas i pilotprojekt i tre länder, Ghana, Kenya och Malavi, nästa år, 2018, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Det handlar om malariavaccinet RTS,S, ett injicerbart vaccin för små barn som ska skydda mot den dödligaste formen av malariaparasit, Plasmodium falciparum.

Det har tagit ca 30 år för GlaxoSmithKline tillsammans med PATH Malaria Vaccine Initiative och ett nätverk av forskningssajter i sju afrikanska länder att utveckla vaccinet som ändå bara bedöms ha begränsad effekt. Enligt kliniska prövningar skyddas ca 40 procent av små barn som får totalt fyra doser under sina första 20 månader. Effekten var sämre på yngre barn (27 %) och skyddet varade begränsad tid.

Trots det ser WHO vaccinet som ett viktigt komplement till andra åtgärder.

Hur säkert vaccinet är en annan fråga och om det har andra biverkningar.

Samtidigt pågår utveckling av minst ett annat vaccin, Sanaria, som bygger på hela parasiten i försvagad form. Mycket små studier visar på 100-procentig immunitet men vaccinet måste injiceras intravenöst och kräver extrema kyltemperaturer under transport vilket troligen inte är hanterbart i subSahariska Afrika.

"Utsikterna för ett malariavaccin är mycket goda nyheter. Data från pilotstudierna kommer att hjälpa oss att besluta om bredare användning av det här vaccinet, säger Dr Matshidiso Moeti, WHOs regionchef för Afrika i ett pressmeddelande.

"I kombination med existerande malariaprevention skulle ett sådant vaccin ha potentialen att rädda tiotusentals liv i Afrika."

Kenya, Ghana and Malawi har valts ut för pilotstudier på grund av hög förekomst av malaria samt tillgången på myggnät och välfungerande malaria och immuniseringsprogram.

År 2015 dog drygt 400 000 människor i malaria i Afrika enligt WHO.

Enligt pressmeddelandet bidrar WHO och GSK med ca 50 miljoner dollar till studierna.

RTS,S/S01, handelsnamn Mosquirix , är ett rekombinant proteinbaserat vaccin som godkändes i EU i juli 2015. Det är det första godkända malariavaccinet och det första mot en parasitsjukdom.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122