Malariavaccin testas i pilotstudie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Världens första malariavaccin ska testas i pilotprojekt i tre länder, Ghana, Kenya och Malavi, nästa år, 2018, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Det handlar om malariavaccinet RTS,S, ett injicerbart vaccin för små barn som ska skydda mot den dödligaste formen av malariaparasit, Plasmodium falciparum.

Det har tagit ca 30 år för GlaxoSmithKline tillsammans med PATH Malaria Vaccine Initiative och ett nätverk av forskningssajter i sju afrikanska länder att utveckla vaccinet som ändå bara bedöms ha begränsad effekt. Enligt kliniska prövningar skyddas ca 40 procent av små barn som får totalt fyra doser under sina första 20 månader. Effekten var sämre på yngre barn (27 %) och skyddet varade begränsad tid.

Trots det ser WHO vaccinet som ett viktigt komplement till andra åtgärder.

Hur säkert vaccinet är en annan fråga och om det har andra biverkningar.

Samtidigt pågår utveckling av minst ett annat vaccin, Sanaria, som bygger på hela parasiten i försvagad form. Mycket små studier visar på 100-procentig immunitet men vaccinet måste injiceras intravenöst och kräver extrema kyltemperaturer under transport vilket troligen inte är hanterbart i subSahariska Afrika.

"Utsikterna för ett malariavaccin är mycket goda nyheter. Data från pilotstudierna kommer att hjälpa oss att besluta om bredare användning av det här vaccinet, säger Dr Matshidiso Moeti, WHOs regionchef för Afrika i ett pressmeddelande.

"I kombination med existerande malariaprevention skulle ett sådant vaccin ha potentialen att rädda tiotusentals liv i Afrika."

Kenya, Ghana and Malawi har valts ut för pilotstudier på grund av hög förekomst av malaria samt tillgången på myggnät och välfungerande malaria och immuniseringsprogram.

År 2015 dog drygt 400 000 människor i malaria i Afrika enligt WHO.

Enligt pressmeddelandet bidrar WHO och GSK med ca 50 miljoner dollar till studierna.

RTS,S/S01, handelsnamn Mosquirix , är ett rekombinant proteinbaserat vaccin som godkändes i EU i juli 2015. Det är det första godkända malariavaccinet och det första mot en parasitsjukdom.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182