30 miljoner till storskalig sekvensering

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

SciLifeLab öppnar ansökningen för nationella forskningsprojekt baserade på storskalig DNA-sekvensering.

Totalt omfattar utlysningen 30 miljoner kronor i stöd för sekvensanalys av unika och välbeskrivna provsamlingar för att antingen studera grunden till genetiska sjukdomar eller hur biologisk mångfald påverkas av olika miljöfaktorer.

Genomikprogrammen Swedish Genomes Program och Swedish Biodiversity Program startade 2014 med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Över 40 projekt har sedan dess fått stöd och denna utlysning är den tredje i raden. Syftet är att stötta svensk, högkvalitativ forskning genom att ge forskare i hela Sverige tillgång till de senaste sekvenseringsteknikerna till reducerad kostnad.

"Vi är glada att kunna finansiera projekt inom humangenetik och biodiversitet och hoppas att detta ska främja större samarbetsprojekt med stor nytta för samhället", säger Olli Kallioniemi, Director för SciLifeLab i ett pressmeddelande.

"Nordiska länder med nationella sjukvårdssystem och register som går långt tillbaka i tiden erbjuder en unik möjlighet att karaktärisera de molekeylära orsakerna till olika sjukdomar. På liknande sätt möjliggörs också miljöforskning med stor potential", kommenterar Ulf Gyllensten, Scientific Director vid SciLifeLab.

Alla ansökningar genomgår vetenskaplig granskning och de beviljade projekten får tillgång till infrastruktur för sekvensering samt ekonomiskt bidrag för att täcka kostnaderna för reagens.

Läs mer om utlysningen och hur man ansöker på:
https://www.scilifelab.se/research/national-projects

Initiativet nationella projekt består av Swedish Genomes Program (studier av människans hela arvsmassa) och Swedish Biodiversity Program (studier av biologisk mångfald).

Inom Swedish Genomes Program har en referensdatabas över genetisk variation i Sverige tagits fram och är tillgänglig för jämförelser vid studier av genetiska sjukdomar.

Swedish Biodiversity Program fokuserar på biologisk mångfald av bakterier, virus, ärkebakterier och eukaryota organismer och syftar till att främja storskaliga forskningsprojekt med målet att kartlägga och förstå genetisk variation i naturen med hjälp av storskalig sekvensering och analys av enskilda celler.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172