30 miljoner till storskalig sekvensering

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

SciLifeLab öppnar ansökningen för nationella forskningsprojekt baserade på storskalig DNA-sekvensering.

Totalt omfattar utlysningen 30 miljoner kronor i stöd för sekvensanalys av unika och välbeskrivna provsamlingar för att antingen studera grunden till genetiska sjukdomar eller hur biologisk mångfald påverkas av olika miljöfaktorer.

Genomikprogrammen Swedish Genomes Program och Swedish Biodiversity Program startade 2014 med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Över 40 projekt har sedan dess fått stöd och denna utlysning är den tredje i raden. Syftet är att stötta svensk, högkvalitativ forskning genom att ge forskare i hela Sverige tillgång till de senaste sekvenseringsteknikerna till reducerad kostnad.

"Vi är glada att kunna finansiera projekt inom humangenetik och biodiversitet och hoppas att detta ska främja större samarbetsprojekt med stor nytta för samhället", säger Olli Kallioniemi, Director för SciLifeLab i ett pressmeddelande.

"Nordiska länder med nationella sjukvårdssystem och register som går långt tillbaka i tiden erbjuder en unik möjlighet att karaktärisera de molekeylära orsakerna till olika sjukdomar. På liknande sätt möjliggörs också miljöforskning med stor potential", kommenterar Ulf Gyllensten, Scientific Director vid SciLifeLab.

Alla ansökningar genomgår vetenskaplig granskning och de beviljade projekten får tillgång till infrastruktur för sekvensering samt ekonomiskt bidrag för att täcka kostnaderna för reagens.

Läs mer om utlysningen och hur man ansöker på:
https://www.scilifelab.se/research/national-projects

Initiativet nationella projekt består av Swedish Genomes Program (studier av människans hela arvsmassa) och Swedish Biodiversity Program (studier av biologisk mångfald).

Inom Swedish Genomes Program har en referensdatabas över genetisk variation i Sverige tagits fram och är tillgänglig för jämförelser vid studier av genetiska sjukdomar.

Swedish Biodiversity Program fokuserar på biologisk mångfald av bakterier, virus, ärkebakterier och eukaryota organismer och syftar till att främja storskaliga forskningsprojekt med målet att kartlägga och förstå genetisk variation i naturen med hjälp av storskalig sekvensering och analys av enskilda celler.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16