Penicillum har mycket mer att ge

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En veritabel skattkammare av tänkbara läkemedelssubstanser kan finnas i penicillinsvampar, enligt en ny studie i Nature Microbiology som letts av Jens Nielsen, Chalmers.

Det finns mer än 300 arter av Penicillum -svampar - organismer man kan hitta i allt från jord till ost. Den nya studien omfattar 24 arter, nio av dem nyligen sekvenserade.

Forskarna har letat efter genkluster, ansamlingar av gener, som innehåller ritningar för syntes av sekundära metaboliter, som penicillin. Sekundära metaboliter är inte avgörande för svampens tillväxt och utveckling men ger den fördelar när det är aktuellt att avvärja andra mikroorganismer eller när den ska invadera en växt, t ex. Många sekundära metaboliter är svåra att isolera från svampar på labb eftersom förutsättningarna som krävs för att sätta igång produktionen av dem inte är klarlagda.

Genom att scanna efter gener som tillverkar grundstrukturen för några vanliga metaboliter kunde forskarna identifiera hela genkluster med instruktioner för ennzymer i grundsttukturen. Varje kluster producerar olika kemiska strukturer.

Studien hittade mer än 1300 biosyntetiska genkluster i de 24 genomen, ett genomsnitt på mer än 50 per art. Cirka 250 var unika för någon speciell svampart.

Det stora antalet genkluster för sekundära metaboliter man hittade "visar på den outnyttjade potentialen hos filamentösa svampar," kommenterar Jens Nielsen, avdelningen för systembiologi vid Chalmers.

I runt 90 fall kunde Nielsens grupp förutsäga vilka molekyler klustren tillverkade.

För en förening, en fungicid som kallas yanuthone, kunde forskarna koppla kluster till produkt genom att identifiera ämnet i extrakt från två arter man inte visste producerade det.

"Detta är ett väldigt spännande forskningsområde. Framtiden för upptäckter inom läkemedelsforskningen ligger definitivt i den här riktningen, med ett mer genomikbaserat angreppssätt för att hitta småmolekyler från mikroorganismer", kommenterar syntesbiologen Yit Heng Chooi, University of Western Australia, inte inblandad i studien, till cosmosmagazine.com.

Nu blir utmaningen att prioritera bland alla de genkluster man har identifierat, enligt honom.

Nielsens grupp kan nu transplantera hela genkluster till jästceller för att studera de substanser som de ger upphov till i ett system som är fritt från andra sekundära metaboliter. Enzymer från olika kluster kan också blandas och kombineras för att skapa molekyler som inte finns i naturen, enligt Nielsen.

Länk till abstract i Nature MicrobiologyHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Nyhetsbrev

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Arkiv

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

Ny styrelse för SwedNanoTech

Sex nya ledamöter går in i SwedNanoTechs styrelse enligt beslut på årsmötet i föreningen den 4 april i Stockholm.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182