Penicillum har mycket mer att ge

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En veritabel skattkammare av tänkbara läkemedelssubstanser kan finnas i penicillinsvampar, enligt en ny studie i Nature Microbiology som letts av Jens Nielsen, Chalmers.

Det finns mer än 300 arter av Penicillum -svampar - organismer man kan hitta i allt från jord till ost. Den nya studien omfattar 24 arter, nio av dem nyligen sekvenserade.

Forskarna har letat efter genkluster, ansamlingar av gener, som innehåller ritningar för syntes av sekundära metaboliter, som penicillin. Sekundära metaboliter är inte avgörande för svampens tillväxt och utveckling men ger den fördelar när det är aktuellt att avvärja andra mikroorganismer eller när den ska invadera en växt, t ex. Många sekundära metaboliter är svåra att isolera från svampar på labb eftersom förutsättningarna som krävs för att sätta igång produktionen av dem inte är klarlagda.

Genom att scanna efter gener som tillverkar grundstrukturen för några vanliga metaboliter kunde forskarna identifiera hela genkluster med instruktioner för ennzymer i grundsttukturen. Varje kluster producerar olika kemiska strukturer.

Studien hittade mer än 1300 biosyntetiska genkluster i de 24 genomen, ett genomsnitt på mer än 50 per art. Cirka 250 var unika för någon speciell svampart.

Det stora antalet genkluster för sekundära metaboliter man hittade "visar på den outnyttjade potentialen hos filamentösa svampar," kommenterar Jens Nielsen, avdelningen för systembiologi vid Chalmers.

I runt 90 fall kunde Nielsens grupp förutsäga vilka molekyler klustren tillverkade.

För en förening, en fungicid som kallas yanuthone, kunde forskarna koppla kluster till produkt genom att identifiera ämnet i extrakt från två arter man inte visste producerade det.

"Detta är ett väldigt spännande forskningsområde. Framtiden för upptäckter inom läkemedelsforskningen ligger definitivt i den här riktningen, med ett mer genomikbaserat angreppssätt för att hitta småmolekyler från mikroorganismer", kommenterar syntesbiologen Yit Heng Chooi, University of Western Australia, inte inblandad i studien, till cosmosmagazine.com.

Nu blir utmaningen att prioritera bland alla de genkluster man har identifierat, enligt honom.

Nielsens grupp kan nu transplantera hela genkluster till jästceller för att studera de substanser som de ger upphov till i ett system som är fritt från andra sekundära metaboliter. Enzymer från olika kluster kan också blandas och kombineras för att skapa molekyler som inte finns i naturen, enligt Nielsen.

Länk till abstract i Nature MicrobiologyHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143