23948sdkhjf

Penicillum har mycket mer att ge

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En veritabel skattkammare av tänkbara läkemedelssubstanser kan finnas i penicillinsvampar, enligt en ny studie i Nature Microbiology som letts av Jens Nielsen, Chalmers.

Det finns mer än 300 arter av Penicillum -svampar - organismer man kan hitta i allt från jord till ost. Den nya studien omfattar 24 arter, nio av dem nyligen sekvenserade.

Forskarna har letat efter genkluster, ansamlingar av gener, som innehåller ritningar för syntes av sekundära metaboliter, som penicillin. Sekundära metaboliter är inte avgörande för svampens tillväxt och utveckling men ger den fördelar när det är aktuellt att avvärja andra mikroorganismer eller när den ska invadera en växt, t ex. Många sekundära metaboliter är svåra att isolera från svampar på labb eftersom förutsättningarna som krävs för att sätta igång produktionen av dem inte är klarlagda.

Genom att scanna efter gener som tillverkar grundstrukturen för några vanliga metaboliter kunde forskarna identifiera hela genkluster med instruktioner för ennzymer i grundsttukturen. Varje kluster producerar olika kemiska strukturer.

Studien hittade mer än 1300 biosyntetiska genkluster i de 24 genomen, ett genomsnitt på mer än 50 per art. Cirka 250 var unika för någon speciell svampart.

Det stora antalet genkluster för sekundära metaboliter man hittade "visar på den outnyttjade potentialen hos filamentösa svampar," kommenterar Jens Nielsen, avdelningen för systembiologi vid Chalmers.

I runt 90 fall kunde Nielsens grupp förutsäga vilka molekyler klustren tillverkade.

För en förening, en fungicid som kallas yanuthone, kunde forskarna koppla kluster till produkt genom att identifiera ämnet i extrakt från två arter man inte visste producerade det.

"Detta är ett väldigt spännande forskningsområde. Framtiden för upptäckter inom läkemedelsforskningen ligger definitivt i den här riktningen, med ett mer genomikbaserat angreppssätt för att hitta småmolekyler från mikroorganismer", kommenterar syntesbiologen Yit Heng Chooi, University of Western Australia, inte inblandad i studien, till cosmosmagazine.com.

Nu blir utmaningen att prioritera bland alla de genkluster man har identifierat, enligt honom.

Nielsens grupp kan nu transplantera hela genkluster till jästceller för att studera de substanser som de ger upphov till i ett system som är fritt från andra sekundära metaboliter. Enzymer från olika kluster kan också blandas och kombineras för att skapa molekyler som inte finns i naturen, enligt Nielsen.

Länk till abstract i Nature MicrobiologyHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14