Fullt hus för life science i Lund

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Femhundra deltagare, utställare och föreläsare kom till sjätte upplagan av the Future of Swedish & Danish life science på Medicon Village i Lund den 30 mars.

The Future of Swedish & Danish life science har arrangerats av tidningen Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift sedan 2012, året efter att AstraZenecas forskningsenhet i Lund lades ner och lokalerna tömdes på forskare. Ganska omedelbart blev det klart att man skulle satsa på att fylla lokalerna på nytt, med verksamhet inom life science, det som idag är Medicon Village.

Bland de knappt 40 utställarna fanns bland annat läkemedelstillverkare, rekryteringsbolag och tjänstebolag för life science (CRO), nystartade life science bolag, rekryteringsbolag, transportbolag och representanter för handelskammare från både Spanien och USA.

Deltagarna var framför allt från närområdet men också från nordiska grannländer, Storbritannien och så långt bort som Canada.

Under hela dagen pågick förbokade möten, s k one-to-one meetings.

Anders Lönnberg , nationell samordnare för life science, konstaterade att det idag tar i genomsnitt 17 år för en ny, godkänd sjukdomsbehandling att nå 80 procent av patienterna vilket är alldeles för lång tid.

– I Sverige har vi ungefär samma innovationsnivå som i de stora innovationsstäderna i världen men få tar sig till färdiga bolag. Det måste vi ändra på.

– Vi är också ett land där ingen har ett samlat ansvar för hälso- och sjukvårdsbudgeten. Den blir vad den blir utifrån 21 landsting och en massa företag. Men idag accepterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges alla 290 kommuner och 21 landsting, att forskning och utveckling och innovation är en del av sjukvårdssystemet, vilket är ett framsteg.

Han konstaterade också att han ser en förändring i attityd:

– De senaste 2-3 månaderna har jag haft möten med svenska universitet och universitetssjukhus som vill starta ett nationellt system för patologi, cellterapi och vi börjar med sällsynta barnsjukdomar och cancer.

– Det är ett stort framsteg att folk förstår att vi måste agera mot ett internationellt system.

Anders Lönnberg var väldigt tydlig med att det är Stockholm som gäller som lokalisering för EUs läkemedelsmyndighet, EMA, i den svenska ansökan. Myndigheten, med drygt 900 anställda ska flytta från London till annat EU-land i och med Brexit och rätt medlemsländer visar intresse.

– Argumenten för Stockholm är många: Det handlar om kapacitet och kompetens. Sverige lämnar in 25 EMA-ansökningar varje år, Danmark fyra. De har rustat ned sin myndighet under flera år och de stora danska bolagen lämnar in sina ansökningar till svenska Läkemedelsverket.

– I Stockholm finns dessutom all den infrastruktur som behövs för att ta hand om 40 000 besökare till EMA varje år. Där finns KI och en rad universitet samt EUs smittskyddsmyndighet (ECDC).

Björn Ursing , SwedenBio berättade om höstens Nordic Life Science Days som hålls i Malmö för första gången.

– Det som skiljer NLSD från andra, liknande europeiska event är att vi har en låg registreringsavgift vilket gör att de små företagen har råd att komma. Det är dem som de stora bolagen och investerarna vill träffa.

– Vi är nu inne i en period när vi får en ny medlem i veckan. Det är en bra tid för SwedenBio.

Han underströk också att Norden är unikt.

– På olika rankinglistor som sätter något av de (fyra stora) nordiska länderna före de andra något avseende så gör mig tjänsten att titta lite längre ned på listan. Vi finns faktiskt alla fyra i topp tio i världen.

Ebba Fåhraeus, vd för Smile incubator i Medicon Village berättade om hur bra det går. De senaste tre åren har bolagen dragit in sammanlagt 100 miljoner euro i finansiering. Programmet Health2b för startupbolag med digital koppling lockar deltagare även från andra delar av världen.

– Våra bolag hade 10 procent av alla partneringmöten vid förra NLSD i Stockholm. Totalt 20 företag. Vi uppmuntrar dem attt åka till andra liknande event runt om i Europa och USA och de kommer tillbaka med avtal.

– Företag har ont om tid att jobba på sina nätverk. Vi kan stödja dem och utveckla nätverk som de kan utnyttja.

Men allt är inte rosor:

– Vi uppmuntras att samarbeta, men ska konkurrera om finansieringen. sa hon med riktning Anders Lönnberg. Vi behöver en ny modell här.

Ebba Fåhraeus uppmanade också läkemedelsbolag att skänka sina avlagda instrument istället för att inkubatorn måste köpa dem på auktion.

Bland en lång rad föreläsare fanns t ex Petter Hartman, Medicon Valley Alliance och Anne-Marie Wenthzel, Sprint Bioscience, som berättade om bolaget resa för att locka investerare. Sprint är ett bolag, bildat 2009, som 2015 lyckades licensiera sin fragmentbaserade teknologi för läkemedelsutveckling till Bayer och fick bra betalt.

Dragons Den, Draknästet , ett koncept känt från tv vanns av Umeåbolaget Quretech Bio och Frithiof Pontén . Han lyckades med en komplex presentation av bolagets läkemedelskandidat mot tuberkulos övertyga "drakarna" Diana Muftic , Novo Seeds, Hakan Goker , investeringschef hos Merck Ventures och David Horn Solomon , chef hos Sund Capital, samtliga säkert mer inriktade på den typen av projekt än Meadows smarta plastarmband för att enkelt säkra patienters intravenösa slangar. Diamyds vaccinpresentation var helt enkelt för diffus.

Peter Berg , Nordic Mentor Network (NOME) berättade mentorsnätverket som startade förra året och som bygger på att de mest kvalificerade och välkända personerna är mentorer.

– Det i sin tur leder till att vi får de bästa bolagen, som naturligtvis vill ha tillgång till dem. Avgörande för framgång, enligt Peter Berg, är att mentorn står helt utanför för att det ska fungera.

– Om menteen inte litar på hen kommer de inte att lägga alla sina problem och farhågor på bordet.

Modell för NOME är MIT Venture Monitoring. Idag har man 31 mentorer som bara behöver satsa 4 timmar per månad, alla omkostnader betalda.

Magnus Björsne , vd för AstraZenecas Bioventurehub i Mölndal, som nu hyser 19 företag, ett amerikanskt, gav en uppdatering.

– En akademisk forskargrupp har flyttat in, inte för att AstraZeneca har ett problem utan för att vi har en miljö att erbjuda. Gruppen har flyttat in utrustning till ett värde av ca 40 miljoner hos oss.

Han konstaterade också att konceptet är typiskt svenskt/nordiskt och fungerar bara här.

– Vi har presenterat idén för bolagets amerikanska del men de säger att deras advokater inte skulle acceptera upplägget.

Han sa faktiskt att Sverige är unikt, genom att vi har flera styrkeområden: it, läkemedel och medtech.

Positiv till de nordiska möjligheterna var också Ketil Widerberg, Oslo Cancer Cluster, som berättade att de nu har en handfull start ups som det går bra för. Några är väldigt framgångsrika.

– Det vi har som andra inte har är biobanker och hälsodata i Norden. Vi har bland världens bästa hälso- och sjukvårdssystem, även om man inte kan tro det när man läser tidningen.

Av Boel Jönsson

boel.jonsson@mentoronline.se

Program, utställare och partners för den 30 mars finns fortfarande på www.swedishdanishlifescience.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159