Fullt hus för life science i Lund

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Femhundra deltagare, utställare och föreläsare kom till sjätte upplagan av the Future of Swedish & Danish life science på Medicon Village i Lund den 30 mars.

The Future of Swedish & Danish life science har arrangerats av tidningen Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift sedan 2012, året efter att AstraZenecas forskningsenhet i Lund lades ner och lokalerna tömdes på forskare. Ganska omedelbart blev det klart att man skulle satsa på att fylla lokalerna på nytt, med verksamhet inom life science, det som idag är Medicon Village.

Bland de knappt 40 utställarna fanns bland annat läkemedelstillverkare, rekryteringsbolag och tjänstebolag för life science (CRO), nystartade life science bolag, rekryteringsbolag, transportbolag och representanter för handelskammare från både Spanien och USA.

Deltagarna var framför allt från närområdet men också från nordiska grannländer, Storbritannien och så långt bort som Canada.

Under hela dagen pågick förbokade möten, s k one-to-one meetings.

Anders Lönnberg , nationell samordnare för life science, konstaterade att det idag tar i genomsnitt 17 år för en ny, godkänd sjukdomsbehandling att nå 80 procent av patienterna vilket är alldeles för lång tid.

– I Sverige har vi ungefär samma innovationsnivå som i de stora innovationsstäderna i världen men få tar sig till färdiga bolag. Det måste vi ändra på.

– Vi är också ett land där ingen har ett samlat ansvar för hälso- och sjukvårdsbudgeten. Den blir vad den blir utifrån 21 landsting och en massa företag. Men idag accepterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges alla 290 kommuner och 21 landsting, att forskning och utveckling och innovation är en del av sjukvårdssystemet, vilket är ett framsteg.

Han konstaterade också att han ser en förändring i attityd:

– De senaste 2-3 månaderna har jag haft möten med svenska universitet och universitetssjukhus som vill starta ett nationellt system för patologi, cellterapi och vi börjar med sällsynta barnsjukdomar och cancer.

– Det är ett stort framsteg att folk förstår att vi måste agera mot ett internationellt system.

Anders Lönnberg var väldigt tydlig med att det är Stockholm som gäller som lokalisering för EUs läkemedelsmyndighet, EMA, i den svenska ansökan. Myndigheten, med drygt 900 anställda ska flytta från London till annat EU-land i och med Brexit och rätt medlemsländer visar intresse.

– Argumenten för Stockholm är många: Det handlar om kapacitet och kompetens. Sverige lämnar in 25 EMA-ansökningar varje år, Danmark fyra. De har rustat ned sin myndighet under flera år och de stora danska bolagen lämnar in sina ansökningar till svenska Läkemedelsverket.

– I Stockholm finns dessutom all den infrastruktur som behövs för att ta hand om 40 000 besökare till EMA varje år. Där finns KI och en rad universitet samt EUs smittskyddsmyndighet (ECDC).

Björn Ursing , SwedenBio berättade om höstens Nordic Life Science Days som hålls i Malmö för första gången.

– Det som skiljer NLSD från andra, liknande europeiska event är att vi har en låg registreringsavgift vilket gör att de små företagen har råd att komma. Det är dem som de stora bolagen och investerarna vill träffa.

– Vi är nu inne i en period när vi får en ny medlem i veckan. Det är en bra tid för SwedenBio.

Han underströk också att Norden är unikt.

– På olika rankinglistor som sätter något av de (fyra stora) nordiska länderna före de andra något avseende så gör mig tjänsten att titta lite längre ned på listan. Vi finns faktiskt alla fyra i topp tio i världen.

Ebba Fåhraeus, vd för Smile incubator i Medicon Village berättade om hur bra det går. De senaste tre åren har bolagen dragit in sammanlagt 100 miljoner euro i finansiering. Programmet Health2b för startupbolag med digital koppling lockar deltagare även från andra delar av världen.

– Våra bolag hade 10 procent av alla partneringmöten vid förra NLSD i Stockholm. Totalt 20 företag. Vi uppmuntrar dem attt åka till andra liknande event runt om i Europa och USA och de kommer tillbaka med avtal.

– Företag har ont om tid att jobba på sina nätverk. Vi kan stödja dem och utveckla nätverk som de kan utnyttja.

Men allt är inte rosor:

– Vi uppmuntras att samarbeta, men ska konkurrera om finansieringen. sa hon med riktning Anders Lönnberg. Vi behöver en ny modell här.

Ebba Fåhraeus uppmanade också läkemedelsbolag att skänka sina avlagda instrument istället för att inkubatorn måste köpa dem på auktion.

Bland en lång rad föreläsare fanns t ex Petter Hartman, Medicon Valley Alliance och Anne-Marie Wenthzel, Sprint Bioscience, som berättade om bolaget resa för att locka investerare. Sprint är ett bolag, bildat 2009, som 2015 lyckades licensiera sin fragmentbaserade teknologi för läkemedelsutveckling till Bayer och fick bra betalt.

Dragons Den, Draknästet , ett koncept känt från tv vanns av Umeåbolaget Quretech Bio och Frithiof Pontén . Han lyckades med en komplex presentation av bolagets läkemedelskandidat mot tuberkulos övertyga "drakarna" Diana Muftic , Novo Seeds, Hakan Goker , investeringschef hos Merck Ventures och David Horn Solomon , chef hos Sund Capital, samtliga säkert mer inriktade på den typen av projekt än Meadows smarta plastarmband för att enkelt säkra patienters intravenösa slangar. Diamyds vaccinpresentation var helt enkelt för diffus.

Peter Berg , Nordic Mentor Network (NOME) berättade mentorsnätverket som startade förra året och som bygger på att de mest kvalificerade och välkända personerna är mentorer.

– Det i sin tur leder till att vi får de bästa bolagen, som naturligtvis vill ha tillgång till dem. Avgörande för framgång, enligt Peter Berg, är att mentorn står helt utanför för att det ska fungera.

– Om menteen inte litar på hen kommer de inte att lägga alla sina problem och farhågor på bordet.

Modell för NOME är MIT Venture Monitoring. Idag har man 31 mentorer som bara behöver satsa 4 timmar per månad, alla omkostnader betalda.

Magnus Björsne , vd för AstraZenecas Bioventurehub i Mölndal, som nu hyser 19 företag, ett amerikanskt, gav en uppdatering.

– En akademisk forskargrupp har flyttat in, inte för att AstraZeneca har ett problem utan för att vi har en miljö att erbjuda. Gruppen har flyttat in utrustning till ett värde av ca 40 miljoner hos oss.

Han konstaterade också att konceptet är typiskt svenskt/nordiskt och fungerar bara här.

– Vi har presenterat idén för bolagets amerikanska del men de säger att deras advokater inte skulle acceptera upplägget.

Han sa faktiskt att Sverige är unikt, genom att vi har flera styrkeområden: it, läkemedel och medtech.

Positiv till de nordiska möjligheterna var också Ketil Widerberg, Oslo Cancer Cluster, som berättade att de nu har en handfull start ups som det går bra för. Några är väldigt framgångsrika.

– Det vi har som andra inte har är biobanker och hälsodata i Norden. Vi har bland världens bästa hälso- och sjukvårdssystem, även om man inte kan tro det när man läser tidningen.

Av Boel Jönsson

boel.jonsson@mentoronline.se

Program, utställare och partners för den 30 mars finns fortfarande på www.swedishdanishlifescience.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152