Utmärkt kemiprofessor

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bengt Nordén, professor i fysikalisk kemi, Chalmers tekniska högskola, tilldelas Bror Holmberg-medaljen av Svenska Kemisamfundet för sina framstående forskningsinsatser inom biofysikalisk kemi, med tyngdpunkt på spektroskopi.

Bengt Nordén är en framstående fysikalisk kemist och en uppskattad lärare. Hans forskning har blivit mycket uppmärksammad, för vilken han har tilldelats ett flertal priser och belöningar. Bengt är ledamot av flera akademier och framstående organisationer.

Han har handlett ett stort antal unga personer till doktorsexamen; flera har idag egna forskarkarriärer. Dessutom har han, vid sidan av sin roll på Chalmers, arbetat för att uppmärksamma kemin och stärka dess roll i samhället.

År 2006 grundade han Molecular Frontiers , en global organisation med syfte att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap. Med sitt mycket stora internationella nätverk har Bengt Nordén knutit ett imponerande antal framstående forskare, bl a många Nobelpristagare, till Molecular Frontiers. Organisationen arrangerar symposier och andra sammankomster runt om i världen.

Han har också varit mycket engagerad i vetenskapliga tidskrifter, bland annat som huvudredaktör för Quarterly Reviews of Biophysics sedan 2006. Själv beskriver sig Bengt så här:

"Jag är nog intresserad av det mesta som rör sig: från att grubbla över livets uppkomst - och om det skedde utanför jorden - till hur en elektron rör sig i en atom eller hur ett elektriskt fält utanför en jon kan katalysera en kemisk reaktion. Även om mina forskningsprojekt alla gäller nyfikenhetsdriven grundforskning finns nästan alltid någon intressant praktisk vinkling."

Läs mer på Chalmers hemsida.

Han är sedan många år en aktiv ledamot av Kungl Vetenskapsakademien (KVA) och under 2001-2003 var han ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Vid medaljutdelningen idag tisdag den 4 april kl 18:00, i sal KE, Kemihuset på Chalmers berättar han om processen bakom Nobelpriset i kemi.

Bror Holmberg-medaljen utdelas som belöning för framstående kemiska forskningsinsatser och instiftades 1966 för att hedra minnet av hedersledamoten och tidigare ordföranden Bror Holmberg i Svenska Kemistsamfundet, numera Svenska Kemisamfundet.

Svenska Kemisamfundet är en ideell förening, öppen för alla som är intresserade av kemi och har som mål att främja utvecklingen av kemin och dess tillämpningar.

För mer information se www.kemisamfundet.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149