Utmärkt kemiprofessor

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bengt Nordén, professor i fysikalisk kemi, Chalmers tekniska högskola, tilldelas Bror Holmberg-medaljen av Svenska Kemisamfundet för sina framstående forskningsinsatser inom biofysikalisk kemi, med tyngdpunkt på spektroskopi.

Bengt Nordén är en framstående fysikalisk kemist och en uppskattad lärare. Hans forskning har blivit mycket uppmärksammad, för vilken han har tilldelats ett flertal priser och belöningar. Bengt är ledamot av flera akademier och framstående organisationer.

Han har handlett ett stort antal unga personer till doktorsexamen; flera har idag egna forskarkarriärer. Dessutom har han, vid sidan av sin roll på Chalmers, arbetat för att uppmärksamma kemin och stärka dess roll i samhället.

År 2006 grundade han Molecular Frontiers , en global organisation med syfte att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap. Med sitt mycket stora internationella nätverk har Bengt Nordén knutit ett imponerande antal framstående forskare, bl a många Nobelpristagare, till Molecular Frontiers. Organisationen arrangerar symposier och andra sammankomster runt om i världen.

Han har också varit mycket engagerad i vetenskapliga tidskrifter, bland annat som huvudredaktör för Quarterly Reviews of Biophysics sedan 2006. Själv beskriver sig Bengt så här:

"Jag är nog intresserad av det mesta som rör sig: från att grubbla över livets uppkomst - och om det skedde utanför jorden - till hur en elektron rör sig i en atom eller hur ett elektriskt fält utanför en jon kan katalysera en kemisk reaktion. Även om mina forskningsprojekt alla gäller nyfikenhetsdriven grundforskning finns nästan alltid någon intressant praktisk vinkling."

Läs mer på Chalmers hemsida.

Han är sedan många år en aktiv ledamot av Kungl Vetenskapsakademien (KVA) och under 2001-2003 var han ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Vid medaljutdelningen idag tisdag den 4 april kl 18:00, i sal KE, Kemihuset på Chalmers berättar han om processen bakom Nobelpriset i kemi.

Bror Holmberg-medaljen utdelas som belöning för framstående kemiska forskningsinsatser och instiftades 1966 för att hedra minnet av hedersledamoten och tidigare ordföranden Bror Holmberg i Svenska Kemistsamfundet, numera Svenska Kemisamfundet.

Svenska Kemisamfundet är en ideell förening, öppen för alla som är intresserade av kemi och har som mål att främja utvecklingen av kemin och dess tillämpningar.

För mer information se www.kemisamfundet.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172