23948sdkhjf

Utmärkt kemiprofessor

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bengt Nordén, professor i fysikalisk kemi, Chalmers tekniska högskola, tilldelas Bror Holmberg-medaljen av Svenska Kemisamfundet för sina framstående forskningsinsatser inom biofysikalisk kemi, med tyngdpunkt på spektroskopi.

Bengt Nordén är en framstående fysikalisk kemist och en uppskattad lärare. Hans forskning har blivit mycket uppmärksammad, för vilken han har tilldelats ett flertal priser och belöningar. Bengt är ledamot av flera akademier och framstående organisationer.

Han har handlett ett stort antal unga personer till doktorsexamen; flera har idag egna forskarkarriärer. Dessutom har han, vid sidan av sin roll på Chalmers, arbetat för att uppmärksamma kemin och stärka dess roll i samhället.

År 2006 grundade han Molecular Frontiers , en global organisation med syfte att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap. Med sitt mycket stora internationella nätverk har Bengt Nordén knutit ett imponerande antal framstående forskare, bl a många Nobelpristagare, till Molecular Frontiers. Organisationen arrangerar symposier och andra sammankomster runt om i världen.

Han har också varit mycket engagerad i vetenskapliga tidskrifter, bland annat som huvudredaktör för Quarterly Reviews of Biophysics sedan 2006. Själv beskriver sig Bengt så här:

"Jag är nog intresserad av det mesta som rör sig: från att grubbla över livets uppkomst - och om det skedde utanför jorden - till hur en elektron rör sig i en atom eller hur ett elektriskt fält utanför en jon kan katalysera en kemisk reaktion. Även om mina forskningsprojekt alla gäller nyfikenhetsdriven grundforskning finns nästan alltid någon intressant praktisk vinkling."

Läs mer på Chalmers hemsida.

Han är sedan många år en aktiv ledamot av Kungl Vetenskapsakademien (KVA) och under 2001-2003 var han ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Vid medaljutdelningen idag tisdag den 4 april kl 18:00, i sal KE, Kemihuset på Chalmers berättar han om processen bakom Nobelpriset i kemi.

Bror Holmberg-medaljen utdelas som belöning för framstående kemiska forskningsinsatser och instiftades 1966 för att hedra minnet av hedersledamoten och tidigare ordföranden Bror Holmberg i Svenska Kemistsamfundet, numera Svenska Kemisamfundet.

Svenska Kemisamfundet är en ideell förening, öppen för alla som är intresserade av kemi och har som mål att främja utvecklingen av kemin och dess tillämpningar.

För mer information se www.kemisamfundet.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175