Utmärkt kemiprofessor

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bengt Nordén, professor i fysikalisk kemi, Chalmers tekniska högskola, tilldelas Bror Holmberg-medaljen av Svenska Kemisamfundet för sina framstående forskningsinsatser inom biofysikalisk kemi, med tyngdpunkt på spektroskopi.

Bengt Nordén är en framstående fysikalisk kemist och en uppskattad lärare. Hans forskning har blivit mycket uppmärksammad, för vilken han har tilldelats ett flertal priser och belöningar. Bengt är ledamot av flera akademier och framstående organisationer.

Han har handlett ett stort antal unga personer till doktorsexamen; flera har idag egna forskarkarriärer. Dessutom har han, vid sidan av sin roll på Chalmers, arbetat för att uppmärksamma kemin och stärka dess roll i samhället.

År 2006 grundade han Molecular Frontiers , en global organisation med syfte att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap. Med sitt mycket stora internationella nätverk har Bengt Nordén knutit ett imponerande antal framstående forskare, bl a många Nobelpristagare, till Molecular Frontiers. Organisationen arrangerar symposier och andra sammankomster runt om i världen.

Han har också varit mycket engagerad i vetenskapliga tidskrifter, bland annat som huvudredaktör för Quarterly Reviews of Biophysics sedan 2006. Själv beskriver sig Bengt så här:

"Jag är nog intresserad av det mesta som rör sig: från att grubbla över livets uppkomst - och om det skedde utanför jorden - till hur en elektron rör sig i en atom eller hur ett elektriskt fält utanför en jon kan katalysera en kemisk reaktion. Även om mina forskningsprojekt alla gäller nyfikenhetsdriven grundforskning finns nästan alltid någon intressant praktisk vinkling."

Läs mer på Chalmers hemsida.

Han är sedan många år en aktiv ledamot av Kungl Vetenskapsakademien (KVA) och under 2001-2003 var han ordförande i Nobelkommittén för kemi.

Vid medaljutdelningen idag tisdag den 4 april kl 18:00, i sal KE, Kemihuset på Chalmers berättar han om processen bakom Nobelpriset i kemi.

Bror Holmberg-medaljen utdelas som belöning för framstående kemiska forskningsinsatser och instiftades 1966 för att hedra minnet av hedersledamoten och tidigare ordföranden Bror Holmberg i Svenska Kemistsamfundet, numera Svenska Kemisamfundet.

Svenska Kemisamfundet är en ideell förening, öppen för alla som är intresserade av kemi och har som mål att främja utvecklingen av kemin och dess tillämpningar.

För mer information se www.kemisamfundet.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Nyhetsbrev

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Arkiv

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Plus

Inga miljörisker med nanopartiklar

Det finns ingen större orsak till oro när det gäller miljörisker med de vanligaste nanopartiklarna, visar en ny litteraturgenomgång.

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.298