Influensavaccin kan ha stört studie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Vaccinering mot svininfluensa kan ha påverkat behandling i fas III-studie med diabetesvaccinet Diamyd, enligt en studie som publiceras i tidskriften Diabetologia.

Artikeln stöder uppfattningen att vaccinering mot influensa A (H1N1) år 2009, även kallad svininfluensan, kan ha haft en negativ inverkan på resultatet av behandlingen med diabetesvaccinet Diamyd i den europeiska fas III-studien som pågick under åren 2008–2011.

I artikeln har författarna, forskare vid Linköpings universitet, påvisat ett samband mellan vaccination mot influensa A (H1N1) 2009 (svininfluensan) och effekten av diabetesvaccinet hos svenska patienter som deltog i den placebokontrollerade europeiska fas III-studien med Diamyd.

Studien som pågick under åren 2008-2011 uppnådde inte den primära effektparametern, även om effekt observerades i flera subgrupper.

"Resultaten belyser en av de möjliga faktorer som kan förklara fas III-studiens utfall", säger Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings universitet och huvudprövare för studien, i ett pressmeddelande.

Antikroppar mot GAD65 var högre hos samtliga patienter som fick diabetesvaccinet och där tiden mellan administration av svininfluensavaccin och diabetesvaccin var längre än 210 dagar.

Hos den patientgrupp som fick två doser Diamyd bevarades egen insulinproduktion bättre och det var en mer uttalad Th2-karaktär på immunsvaret då det var minst 150 dagar mellan influensavaccineringen och den första injektionen med Diamyd.

"Resultaten ger oss värdefulla nya fakta på bordet som vi väger in i pågående och framtida planering av kliniska studier", kommenterar Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.

Artikeln finns tillgänglig på http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-017-4263-x

Fakta:

Diamyd Medical utvecklar diabetesvaccinet Diamyd, en antigenspecifik immunoterapi baserad på den inlicensierade GAD-molekylen.

En klinisk fas III-studie som inte gav väntat, positivt resultat 2011 fick det då högt värderade bolaget att i ett slag tappa nära 90 procent av börsvärdet. För närvarande pågår fem kliniska studier med vaccinet.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138