Influensavaccin kan ha stört studie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Vaccinering mot svininfluensa kan ha påverkat behandling i fas III-studie med diabetesvaccinet Diamyd, enligt en studie som publiceras i tidskriften Diabetologia.

Artikeln stöder uppfattningen att vaccinering mot influensa A (H1N1) år 2009, även kallad svininfluensan, kan ha haft en negativ inverkan på resultatet av behandlingen med diabetesvaccinet Diamyd i den europeiska fas III-studien som pågick under åren 2008–2011.

I artikeln har författarna, forskare vid Linköpings universitet, påvisat ett samband mellan vaccination mot influensa A (H1N1) 2009 (svininfluensan) och effekten av diabetesvaccinet hos svenska patienter som deltog i den placebokontrollerade europeiska fas III-studien med Diamyd.

Studien som pågick under åren 2008-2011 uppnådde inte den primära effektparametern, även om effekt observerades i flera subgrupper.

"Resultaten belyser en av de möjliga faktorer som kan förklara fas III-studiens utfall", säger Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings universitet och huvudprövare för studien, i ett pressmeddelande.

Antikroppar mot GAD65 var högre hos samtliga patienter som fick diabetesvaccinet och där tiden mellan administration av svininfluensavaccin och diabetesvaccin var längre än 210 dagar.

Hos den patientgrupp som fick två doser Diamyd bevarades egen insulinproduktion bättre och det var en mer uttalad Th2-karaktär på immunsvaret då det var minst 150 dagar mellan influensavaccineringen och den första injektionen med Diamyd.

"Resultaten ger oss värdefulla nya fakta på bordet som vi väger in i pågående och framtida planering av kliniska studier", kommenterar Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.

Artikeln finns tillgänglig på http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-017-4263-x

Fakta:

Diamyd Medical utvecklar diabetesvaccinet Diamyd, en antigenspecifik immunoterapi baserad på den inlicensierade GAD-molekylen.

En klinisk fas III-studie som inte gav väntat, positivt resultat 2011 fick det då högt värderade bolaget att i ett slag tappa nära 90 procent av börsvärdet. För närvarande pågår fem kliniska studier med vaccinet.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.221