23948sdkhjf

Influensavaccin kan ha stört studie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Vaccinering mot svininfluensa kan ha påverkat behandling i fas III-studie med diabetesvaccinet Diamyd, enligt en studie som publiceras i tidskriften Diabetologia.

Artikeln stöder uppfattningen att vaccinering mot influensa A (H1N1) år 2009, även kallad svininfluensan, kan ha haft en negativ inverkan på resultatet av behandlingen med diabetesvaccinet Diamyd i den europeiska fas III-studien som pågick under åren 2008–2011.

I artikeln har författarna, forskare vid Linköpings universitet, påvisat ett samband mellan vaccination mot influensa A (H1N1) 2009 (svininfluensan) och effekten av diabetesvaccinet hos svenska patienter som deltog i den placebokontrollerade europeiska fas III-studien med Diamyd.

Studien som pågick under åren 2008-2011 uppnådde inte den primära effektparametern, även om effekt observerades i flera subgrupper.

"Resultaten belyser en av de möjliga faktorer som kan förklara fas III-studiens utfall", säger Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings universitet och huvudprövare för studien, i ett pressmeddelande.

Antikroppar mot GAD65 var högre hos samtliga patienter som fick diabetesvaccinet och där tiden mellan administration av svininfluensavaccin och diabetesvaccin var längre än 210 dagar.

Hos den patientgrupp som fick två doser Diamyd bevarades egen insulinproduktion bättre och det var en mer uttalad Th2-karaktär på immunsvaret då det var minst 150 dagar mellan influensavaccineringen och den första injektionen med Diamyd.

"Resultaten ger oss värdefulla nya fakta på bordet som vi väger in i pågående och framtida planering av kliniska studier", kommenterar Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.

Artikeln finns tillgänglig på http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-017-4263-x

Fakta:

Diamyd Medical utvecklar diabetesvaccinet Diamyd, en antigenspecifik immunoterapi baserad på den inlicensierade GAD-molekylen.

En klinisk fas III-studie som inte gav väntat, positivt resultat 2011 fick det då högt värderade bolaget att i ett slag tappa nära 90 procent av börsvärdet. För närvarande pågår fem kliniska studier med vaccinet.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158