Influensavaccin kan ha stört studie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Vaccinering mot svininfluensa kan ha påverkat behandling i fas III-studie med diabetesvaccinet Diamyd, enligt en studie som publiceras i tidskriften Diabetologia.

Artikeln stöder uppfattningen att vaccinering mot influensa A (H1N1) år 2009, även kallad svininfluensan, kan ha haft en negativ inverkan på resultatet av behandlingen med diabetesvaccinet Diamyd i den europeiska fas III-studien som pågick under åren 2008–2011.

I artikeln har författarna, forskare vid Linköpings universitet, påvisat ett samband mellan vaccination mot influensa A (H1N1) 2009 (svininfluensan) och effekten av diabetesvaccinet hos svenska patienter som deltog i den placebokontrollerade europeiska fas III-studien med Diamyd.

Studien som pågick under åren 2008-2011 uppnådde inte den primära effektparametern, även om effekt observerades i flera subgrupper.

"Resultaten belyser en av de möjliga faktorer som kan förklara fas III-studiens utfall", säger Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings universitet och huvudprövare för studien, i ett pressmeddelande.

Antikroppar mot GAD65 var högre hos samtliga patienter som fick diabetesvaccinet och där tiden mellan administration av svininfluensavaccin och diabetesvaccin var längre än 210 dagar.

Hos den patientgrupp som fick två doser Diamyd bevarades egen insulinproduktion bättre och det var en mer uttalad Th2-karaktär på immunsvaret då det var minst 150 dagar mellan influensavaccineringen och den första injektionen med Diamyd.

"Resultaten ger oss värdefulla nya fakta på bordet som vi väger in i pågående och framtida planering av kliniska studier", kommenterar Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.

Artikeln finns tillgänglig på http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-017-4263-x

Fakta:

Diamyd Medical utvecklar diabetesvaccinet Diamyd, en antigenspecifik immunoterapi baserad på den inlicensierade GAD-molekylen.

En klinisk fas III-studie som inte gav väntat, positivt resultat 2011 fick det då högt värderade bolaget att i ett slag tappa nära 90 procent av börsvärdet. För närvarande pågår fem kliniska studier med vaccinet.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141