Spårar biomaterial i produkter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett nytt onlineverktyg för att spåra användningen av biobaserade råvaror i produkter har lanserats i ett pilotprojekt av färg- och kemiföretaget AkzoNobel, ABT och Ernst & Young.

Det ska enligt företagen bli det första verktyget som utnyttjar e-certifiering för att spåra biobaserat innehåll i värdekedjan.

ABT, Advanced Biochemical, är ett thailändskt bolag som utvecklat och tillverkar en biobaserad epiklorhydrin (Epicerol).

Många kemikalier kan tillverkas antingen av fossila eller biobaserade råvaror, t ex vegetabiliska oljor eller socker men det är svårt att avgöra hur mycket av vardera som använts. Det ska det nya onlineverktyget klara av, enligt företagen. Målet är att underlätta för producenter och konsumenter att välja hållbarare produkter och gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Biobaserade råvaror certifieras i början av leverantörskedjan. Företag kan sedan överföra certifikaten via en online-plattform som automatiskt håller reda på innehållet av biobaserad vara i alla produkter som tillverkas av den. Det minskar behovet av separata, externa certifieringar längre ned i leverantörskedjan och ger producenter en snabb insikt i hur mycket bioråvara deras produkter innehåller.

Epicerol blir den första kemikalien i verktyget. Den biobaserade kemikalien används redan i AkzoNobels expoxycoatings.

Nästa steg är att lägga till fler kemikalier, t ex dimetyleter som används som drivgas i deodoranter. Systemet är flexibelt för att kunna användas av industrin för en lång rad produkter.

"Kemikalier är byggstenarna i våra vardagsprodukter men trots ökande intresse för hållbarhet kan vi inte enkelt spåra biobaserade råvaror. Med den här plattformen kan vi gå framåt i vårt arbete med att göra kemiindustrin mer hållbar", säger Peter Nieuwenhuizen, Global RD&I Director of Specialty Chemicals, AkzoNobel, i ett pressmeddelande.

Företagen bakom satsningen tror att den kan bli ett robust och tillförlitligt sätt att certifiera och säkra biobaserat innehåll eftersom den möjliggör transparens längs hela leverantörskedjan.

"Verktyget blir som en virtuell marknadsplats för industrin. Företag kan gå med och utbyta olika typer av certifikat för biomaterial, alltfrån råvaror till färdiga produkter. Vi vill att verktyget ska bli tillgängligt för andra leverantörskedjor än den komplexa kemiindustrin, så fort som möjligt", kommenterar Roel Drost, Senior Manager Climate Change & Sustainability vid EY.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116