Spårar biomaterial i produkter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett nytt onlineverktyg för att spåra användningen av biobaserade råvaror i produkter har lanserats i ett pilotprojekt av färg- och kemiföretaget AkzoNobel, ABT och Ernst & Young.

Det ska enligt företagen bli det första verktyget som utnyttjar e-certifiering för att spåra biobaserat innehåll i värdekedjan.

ABT, Advanced Biochemical, är ett thailändskt bolag som utvecklat och tillverkar en biobaserad epiklorhydrin (Epicerol).

Många kemikalier kan tillverkas antingen av fossila eller biobaserade råvaror, t ex vegetabiliska oljor eller socker men det är svårt att avgöra hur mycket av vardera som använts. Det ska det nya onlineverktyget klara av, enligt företagen. Målet är att underlätta för producenter och konsumenter att välja hållbarare produkter och gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Biobaserade råvaror certifieras i början av leverantörskedjan. Företag kan sedan överföra certifikaten via en online-plattform som automatiskt håller reda på innehållet av biobaserad vara i alla produkter som tillverkas av den. Det minskar behovet av separata, externa certifieringar längre ned i leverantörskedjan och ger producenter en snabb insikt i hur mycket bioråvara deras produkter innehåller.

Epicerol blir den första kemikalien i verktyget. Den biobaserade kemikalien används redan i AkzoNobels expoxycoatings.

Nästa steg är att lägga till fler kemikalier, t ex dimetyleter som används som drivgas i deodoranter. Systemet är flexibelt för att kunna användas av industrin för en lång rad produkter.

"Kemikalier är byggstenarna i våra vardagsprodukter men trots ökande intresse för hållbarhet kan vi inte enkelt spåra biobaserade råvaror. Med den här plattformen kan vi gå framåt i vårt arbete med att göra kemiindustrin mer hållbar", säger Peter Nieuwenhuizen, Global RD&I Director of Specialty Chemicals, AkzoNobel, i ett pressmeddelande.

Företagen bakom satsningen tror att den kan bli ett robust och tillförlitligt sätt att certifiera och säkra biobaserat innehåll eftersom den möjliggör transparens längs hela leverantörskedjan.

"Verktyget blir som en virtuell marknadsplats för industrin. Företag kan gå med och utbyta olika typer av certifikat för biomaterial, alltfrån råvaror till färdiga produkter. Vi vill att verktyget ska bli tillgängligt för andra leverantörskedjor än den komplexa kemiindustrin, så fort som möjligt", kommenterar Roel Drost, Senior Manager Climate Change & Sustainability vid EY.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198