Spårar biomaterial i produkter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett nytt onlineverktyg för att spåra användningen av biobaserade råvaror i produkter har lanserats i ett pilotprojekt av färg- och kemiföretaget AkzoNobel, ABT och Ernst & Young.

Det ska enligt företagen bli det första verktyget som utnyttjar e-certifiering för att spåra biobaserat innehåll i värdekedjan.

ABT, Advanced Biochemical, är ett thailändskt bolag som utvecklat och tillverkar en biobaserad epiklorhydrin (Epicerol).

Många kemikalier kan tillverkas antingen av fossila eller biobaserade råvaror, t ex vegetabiliska oljor eller socker men det är svårt att avgöra hur mycket av vardera som använts. Det ska det nya onlineverktyget klara av, enligt företagen. Målet är att underlätta för producenter och konsumenter att välja hållbarare produkter och gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Biobaserade råvaror certifieras i början av leverantörskedjan. Företag kan sedan överföra certifikaten via en online-plattform som automatiskt håller reda på innehållet av biobaserad vara i alla produkter som tillverkas av den. Det minskar behovet av separata, externa certifieringar längre ned i leverantörskedjan och ger producenter en snabb insikt i hur mycket bioråvara deras produkter innehåller.

Epicerol blir den första kemikalien i verktyget. Den biobaserade kemikalien används redan i AkzoNobels expoxycoatings.

Nästa steg är att lägga till fler kemikalier, t ex dimetyleter som används som drivgas i deodoranter. Systemet är flexibelt för att kunna användas av industrin för en lång rad produkter.

"Kemikalier är byggstenarna i våra vardagsprodukter men trots ökande intresse för hållbarhet kan vi inte enkelt spåra biobaserade råvaror. Med den här plattformen kan vi gå framåt i vårt arbete med att göra kemiindustrin mer hållbar", säger Peter Nieuwenhuizen, Global RD&I Director of Specialty Chemicals, AkzoNobel, i ett pressmeddelande.

Företagen bakom satsningen tror att den kan bli ett robust och tillförlitligt sätt att certifiera och säkra biobaserat innehåll eftersom den möjliggör transparens längs hela leverantörskedjan.

"Verktyget blir som en virtuell marknadsplats för industrin. Företag kan gå med och utbyta olika typer av certifikat för biomaterial, alltfrån råvaror till färdiga produkter. Vi vill att verktyget ska bli tillgängligt för andra leverantörskedjor än den komplexa kemiindustrin, så fort som möjligt", kommenterar Roel Drost, Senior Manager Climate Change & Sustainability vid EY.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147