23948sdkhjf

Spårar biomaterial i produkter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett nytt onlineverktyg för att spåra användningen av biobaserade råvaror i produkter har lanserats i ett pilotprojekt av färg- och kemiföretaget AkzoNobel, ABT och Ernst & Young.

Det ska enligt företagen bli det första verktyget som utnyttjar e-certifiering för att spåra biobaserat innehåll i värdekedjan.

ABT, Advanced Biochemical, är ett thailändskt bolag som utvecklat och tillverkar en biobaserad epiklorhydrin (Epicerol).

Många kemikalier kan tillverkas antingen av fossila eller biobaserade råvaror, t ex vegetabiliska oljor eller socker men det är svårt att avgöra hur mycket av vardera som använts. Det ska det nya onlineverktyget klara av, enligt företagen. Målet är att underlätta för producenter och konsumenter att välja hållbarare produkter och gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Biobaserade råvaror certifieras i början av leverantörskedjan. Företag kan sedan överföra certifikaten via en online-plattform som automatiskt håller reda på innehållet av biobaserad vara i alla produkter som tillverkas av den. Det minskar behovet av separata, externa certifieringar längre ned i leverantörskedjan och ger producenter en snabb insikt i hur mycket bioråvara deras produkter innehåller.

Epicerol blir den första kemikalien i verktyget. Den biobaserade kemikalien används redan i AkzoNobels expoxycoatings.

Nästa steg är att lägga till fler kemikalier, t ex dimetyleter som används som drivgas i deodoranter. Systemet är flexibelt för att kunna användas av industrin för en lång rad produkter.

"Kemikalier är byggstenarna i våra vardagsprodukter men trots ökande intresse för hållbarhet kan vi inte enkelt spåra biobaserade råvaror. Med den här plattformen kan vi gå framåt i vårt arbete med att göra kemiindustrin mer hållbar", säger Peter Nieuwenhuizen, Global RD&I Director of Specialty Chemicals, AkzoNobel, i ett pressmeddelande.

Företagen bakom satsningen tror att den kan bli ett robust och tillförlitligt sätt att certifiera och säkra biobaserat innehåll eftersom den möjliggör transparens längs hela leverantörskedjan.

"Verktyget blir som en virtuell marknadsplats för industrin. Företag kan gå med och utbyta olika typer av certifikat för biomaterial, alltfrån råvaror till färdiga produkter. Vi vill att verktyget ska bli tillgängligt för andra leverantörskedjor än den komplexa kemiindustrin, så fort som möjligt", kommenterar Roel Drost, Senior Manager Climate Change & Sustainability vid EY.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165