23948sdkhjf

Spårar biomaterial i produkter

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett nytt onlineverktyg för att spåra användningen av biobaserade råvaror i produkter har lanserats i ett pilotprojekt av färg- och kemiföretaget AkzoNobel, ABT och Ernst & Young.

Det ska enligt företagen bli det första verktyget som utnyttjar e-certifiering för att spåra biobaserat innehåll i värdekedjan.

ABT, Advanced Biochemical, är ett thailändskt bolag som utvecklat och tillverkar en biobaserad epiklorhydrin (Epicerol).

Många kemikalier kan tillverkas antingen av fossila eller biobaserade råvaror, t ex vegetabiliska oljor eller socker men det är svårt att avgöra hur mycket av vardera som använts. Det ska det nya onlineverktyget klara av, enligt företagen. Målet är att underlätta för producenter och konsumenter att välja hållbarare produkter och gå mot en mer cirkulär ekonomi.

Biobaserade råvaror certifieras i början av leverantörskedjan. Företag kan sedan överföra certifikaten via en online-plattform som automatiskt håller reda på innehållet av biobaserad vara i alla produkter som tillverkas av den. Det minskar behovet av separata, externa certifieringar längre ned i leverantörskedjan och ger producenter en snabb insikt i hur mycket bioråvara deras produkter innehåller.

Epicerol blir den första kemikalien i verktyget. Den biobaserade kemikalien används redan i AkzoNobels expoxycoatings.

Nästa steg är att lägga till fler kemikalier, t ex dimetyleter som används som drivgas i deodoranter. Systemet är flexibelt för att kunna användas av industrin för en lång rad produkter.

"Kemikalier är byggstenarna i våra vardagsprodukter men trots ökande intresse för hållbarhet kan vi inte enkelt spåra biobaserade råvaror. Med den här plattformen kan vi gå framåt i vårt arbete med att göra kemiindustrin mer hållbar", säger Peter Nieuwenhuizen, Global RD&I Director of Specialty Chemicals, AkzoNobel, i ett pressmeddelande.

Företagen bakom satsningen tror att den kan bli ett robust och tillförlitligt sätt att certifiera och säkra biobaserat innehåll eftersom den möjliggör transparens längs hela leverantörskedjan.

"Verktyget blir som en virtuell marknadsplats för industrin. Företag kan gå med och utbyta olika typer av certifikat för biomaterial, alltfrån råvaror till färdiga produkter. Vi vill att verktyget ska bli tillgängligt för andra leverantörskedjor än den komplexa kemiindustrin, så fort som möjligt", kommenterar Roel Drost, Senior Manager Climate Change & Sustainability vid EY.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Nyhetsbrev

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Arkiv

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.329