Positiva resultat från njurstudie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lundabolaget A1M Pharma rapporterar positiva resultat för sin läkemedelssubstans från en långtidsstudie i en djurmodell för njurskador vid strålbehandling.

Bolaget rapporterar preliminära data efter avslutad, preklinisk långtidsstudie i djurmodell som visar att den aktiva substansen i läkemedelskandidaten ROSGard har en stark skyddseffekt mot njurskador i samband med strålbehandling.

Målsättningen är att ta fram ett läkemedel som kan ges vid strålbehandling av cancertumörer för att skydda njurarna och därmed möjliggöra en effektivare behandling och högre stråldos.

Det gäller främst den målsökande strålbehandlingen PRRT, som framförallt används för behandling av neuroendokrina cancertumörer (NET) som kan sprida sig i mag-/tarmkanalen och lungorna. De restprodukter som bildas belastar kraftigt patientens njurar med risk för allvarliga njurskador. Det begränsar den maximala stråldosen som kan användas både vid enskilda strålbehandlingar och totalt.

I den första prekliniska studien studerades kortsiktiga njurskador. Resultaten visar att de strålningsskador som uppträder inom 8 dagar efter PRRT i princip eliminerades i den grupp som fick den aktiva substansen i ROSGard (RMC-035) vid strålningstillfället.

I den andra studien låg fokus på långsiktiga njurskador med uppföljning upp till 6 månader efter strålningstillfället. Även denna studie har nu avslutats och analys av data pågår. Även om dataanalysen inte är avslutad är resultatbilden tydlig och visar stark skyddseffekt mot njurskador, rapporterar bolaget i ett pressmeddelande.

"Den nu säkerställt starka skyddseffekten mot njurskador som den aktiva substansen uppvisar på både kort och lång sikt i dessa prekliniska studier är ett tydligt kvitto på att vi har något mycket värdefullt att erbjuda inom marknaden för strålningsterapi", kommenterar A1M Pharmas utvecklingschef Eddie Thordarson i ett pressmeddelande.

Läkemedelskandidaten är baserad på det kroppsegna proteinet Alfa-1-Mikroglobulin. Kliniska studier är planerade att inledas i början av 2018.

A1M Pharma utvecklar också ett läkemedel mot havandeskapsförgiftning baserat på proteinet Alfa-1-Mikroglobulin och RMC-035, även det i preklinisk fas.

A1M är ett naturligt, kroppseget protein som har många olika funktioner i kroppen. Det kan beskrivas som ett skydd mot fritt hemoglobin, antioxidant, radikalhämmare och vävnadsreparatör.

Vid Peptide Receptor Radionuclide Therapy, PRRT , behandlas patienten med en substans som består av dels en peptid som fäster vid tumörens yta, dels ett radioaktivt ämne som bryter ner cellvävnaden. Vid denna kraftiga oxiderande reaktion skapas restprodukter, bland annat i njurarna. Det är skadeverkningarna av dessa restprodukter som den aktiva substansen i A1M Pharmas läkemedelskandidat förväntas kunna eliminera och på så sätt skydda njurarna.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169