23948sdkhjf

Positiva resultat från njurstudie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lundabolaget A1M Pharma rapporterar positiva resultat för sin läkemedelssubstans från en långtidsstudie i en djurmodell för njurskador vid strålbehandling.

Bolaget rapporterar preliminära data efter avslutad, preklinisk långtidsstudie i djurmodell som visar att den aktiva substansen i läkemedelskandidaten ROSGard har en stark skyddseffekt mot njurskador i samband med strålbehandling.

Målsättningen är att ta fram ett läkemedel som kan ges vid strålbehandling av cancertumörer för att skydda njurarna och därmed möjliggöra en effektivare behandling och högre stråldos.

Det gäller främst den målsökande strålbehandlingen PRRT, som framförallt används för behandling av neuroendokrina cancertumörer (NET) som kan sprida sig i mag-/tarmkanalen och lungorna. De restprodukter som bildas belastar kraftigt patientens njurar med risk för allvarliga njurskador. Det begränsar den maximala stråldosen som kan användas både vid enskilda strålbehandlingar och totalt.

I den första prekliniska studien studerades kortsiktiga njurskador. Resultaten visar att de strålningsskador som uppträder inom 8 dagar efter PRRT i princip eliminerades i den grupp som fick den aktiva substansen i ROSGard (RMC-035) vid strålningstillfället.

I den andra studien låg fokus på långsiktiga njurskador med uppföljning upp till 6 månader efter strålningstillfället. Även denna studie har nu avslutats och analys av data pågår. Även om dataanalysen inte är avslutad är resultatbilden tydlig och visar stark skyddseffekt mot njurskador, rapporterar bolaget i ett pressmeddelande.

"Den nu säkerställt starka skyddseffekten mot njurskador som den aktiva substansen uppvisar på både kort och lång sikt i dessa prekliniska studier är ett tydligt kvitto på att vi har något mycket värdefullt att erbjuda inom marknaden för strålningsterapi", kommenterar A1M Pharmas utvecklingschef Eddie Thordarson i ett pressmeddelande.

Läkemedelskandidaten är baserad på det kroppsegna proteinet Alfa-1-Mikroglobulin. Kliniska studier är planerade att inledas i början av 2018.

A1M Pharma utvecklar också ett läkemedel mot havandeskapsförgiftning baserat på proteinet Alfa-1-Mikroglobulin och RMC-035, även det i preklinisk fas.

A1M är ett naturligt, kroppseget protein som har många olika funktioner i kroppen. Det kan beskrivas som ett skydd mot fritt hemoglobin, antioxidant, radikalhämmare och vävnadsreparatör.

Vid Peptide Receptor Radionuclide Therapy, PRRT , behandlas patienten med en substans som består av dels en peptid som fäster vid tumörens yta, dels ett radioaktivt ämne som bryter ner cellvävnaden. Vid denna kraftiga oxiderande reaktion skapas restprodukter, bland annat i njurarna. Det är skadeverkningarna av dessa restprodukter som den aktiva substansen i A1M Pharmas läkemedelskandidat förväntas kunna eliminera och på så sätt skydda njurarna.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15