Positiva resultat från njurstudie

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lundabolaget A1M Pharma rapporterar positiva resultat för sin läkemedelssubstans från en långtidsstudie i en djurmodell för njurskador vid strålbehandling.

Bolaget rapporterar preliminära data efter avslutad, preklinisk långtidsstudie i djurmodell som visar att den aktiva substansen i läkemedelskandidaten ROSGard har en stark skyddseffekt mot njurskador i samband med strålbehandling.

Målsättningen är att ta fram ett läkemedel som kan ges vid strålbehandling av cancertumörer för att skydda njurarna och därmed möjliggöra en effektivare behandling och högre stråldos.

Det gäller främst den målsökande strålbehandlingen PRRT, som framförallt används för behandling av neuroendokrina cancertumörer (NET) som kan sprida sig i mag-/tarmkanalen och lungorna. De restprodukter som bildas belastar kraftigt patientens njurar med risk för allvarliga njurskador. Det begränsar den maximala stråldosen som kan användas både vid enskilda strålbehandlingar och totalt.

I den första prekliniska studien studerades kortsiktiga njurskador. Resultaten visar att de strålningsskador som uppträder inom 8 dagar efter PRRT i princip eliminerades i den grupp som fick den aktiva substansen i ROSGard (RMC-035) vid strålningstillfället.

I den andra studien låg fokus på långsiktiga njurskador med uppföljning upp till 6 månader efter strålningstillfället. Även denna studie har nu avslutats och analys av data pågår. Även om dataanalysen inte är avslutad är resultatbilden tydlig och visar stark skyddseffekt mot njurskador, rapporterar bolaget i ett pressmeddelande.

"Den nu säkerställt starka skyddseffekten mot njurskador som den aktiva substansen uppvisar på både kort och lång sikt i dessa prekliniska studier är ett tydligt kvitto på att vi har något mycket värdefullt att erbjuda inom marknaden för strålningsterapi", kommenterar A1M Pharmas utvecklingschef Eddie Thordarson i ett pressmeddelande.

Läkemedelskandidaten är baserad på det kroppsegna proteinet Alfa-1-Mikroglobulin. Kliniska studier är planerade att inledas i början av 2018.

A1M Pharma utvecklar också ett läkemedel mot havandeskapsförgiftning baserat på proteinet Alfa-1-Mikroglobulin och RMC-035, även det i preklinisk fas.

A1M är ett naturligt, kroppseget protein som har många olika funktioner i kroppen. Det kan beskrivas som ett skydd mot fritt hemoglobin, antioxidant, radikalhämmare och vävnadsreparatör.

Vid Peptide Receptor Radionuclide Therapy, PRRT, behandlas patienten med en substans som består av dels en peptid som fäster vid tumörens yta, dels ett radioaktivt ämne som bryter ner cellvävnaden. Vid denna kraftiga oxiderande reaktion skapas restprodukter, bland annat i njurarna. Det är skadeverkningarna av dessa restprodukter som den aktiva substansen i A1M Pharmas läkemedelskandidat förväntas kunna eliminera och på så sätt skydda njurarna.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Nyhetsbrev

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Arkiv

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.279