SenzaGen och AstraZeneca samarbetar

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Samarbetet gäller utveckling och testning av SenzaGens djufria allergitest (Genomic Allergen Rapid Detection, GARD). Det har hittills främst använts inom kosmetikabranschen för att upptäcka potentiella allergener i produkter.

Målet med samarbetet är att validera toxikologiska tester för användning i utvecklingen av nya läkemedel/behandlingar mot sjukdomar i andningsorganen men undvika biverkningar som irritation i andningsvägarna.

"Det är viktigt för oss att kunna identifiera och mildra potentiellt toxikologiska problem så tidigt som möjligt i arbetet med att utveckla nya läkemedel. Då krävs validerade metoder som också är kompatibla med våra övriga processer. I samarbete med SenzaGen ska vi nu utveckla en ny in vitro-metod för att undersöka om läkemedelsliknande molekyler ger samma gensignaturer som kända luftvägsirriterande ämnen. Metoden skulle kunna användas för att ta fram säkrare läkemedel med färre biverkningar, säger Jorrit Hornberg, chef för Discovery Safety vid AstraZeneca, Göteborg (f d Mölndal) i ett pressmeddelande.

"Samarbetet är en milstolpe för oss och visar att ledande läkemedelsbolag ser en potential i vår metod. Dessutom ger samarbetet oss värdefull kunskap och hjälper till att utveckla vårt text ytterligare", kommenterar Anki Malmborg Hager, vd, SensaGen.

Läs mer:

Viktig order för allergitestHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113