SenzaGen och AstraZeneca samarbetar

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Samarbetet gäller utveckling och testning av SenzaGens djufria allergitest (Genomic Allergen Rapid Detection, GARD). Det har hittills främst använts inom kosmetikabranschen för att upptäcka potentiella allergener i produkter.

Målet med samarbetet är att validera toxikologiska tester för användning i utvecklingen av nya läkemedel/behandlingar mot sjukdomar i andningsorganen men undvika biverkningar som irritation i andningsvägarna.

"Det är viktigt för oss att kunna identifiera och mildra potentiellt toxikologiska problem så tidigt som möjligt i arbetet med att utveckla nya läkemedel. Då krävs validerade metoder som också är kompatibla med våra övriga processer. I samarbete med SenzaGen ska vi nu utveckla en ny in vitro-metod för att undersöka om läkemedelsliknande molekyler ger samma gensignaturer som kända luftvägsirriterande ämnen. Metoden skulle kunna användas för att ta fram säkrare läkemedel med färre biverkningar, säger Jorrit Hornberg, chef för Discovery Safety vid AstraZeneca, Göteborg (f d Mölndal) i ett pressmeddelande.

"Samarbetet är en milstolpe för oss och visar att ledande läkemedelsbolag ser en potential i vår metod. Dessutom ger samarbetet oss värdefull kunskap och hjälper till att utveckla vårt text ytterligare", kommenterar Anki Malmborg Hager, vd, SensaGen.

Läs mer:

Viktig order för allergitestHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.122