Ljust svenskt-kanadensiskt samarbete

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den 22 februari medverkade Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf och Kanadas generalguvernör David Johnston vid undertecknandet av ett samarbetsavtal mellan de kanadensiska och svenska nationella synkrotronljuskällorna.

Canadian Light Source Inc. (CLSI), i Saskatoon, och MAX IV-laboratoriet i Lund driver var sin synkrotronljusanläggning med breda vetenskapliga program och delar gemensamma vetenskapliga och tekniska mål.

"MAX IV har en verkligt banbrytande teknik i synkrotronljusvärlden och vi är glada över att få samarbeta med våra kollegor i Sverige för att utbyta expertis och se till att de kanadensiska och svenska medborgarna drar nytta av våra gemensamma framsteg och upptäckter", säger Dr Rob Lamb, vd för CLS i ett pressmeddelande.

"Samarbetet med de bästa forskarna runt om i världen har varit en förutsättning för att bygga MAX IV och vi är glada över att kunna fortsätta detta med CLS och därigenom säkra vidareutveckling som gynnar både akademiska och industriella användare vid våra respektive anläggningar", kommenterar professor Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet.

MAX IV kommer under våren 2017 att börja ta emot användare från akademin och industrin. Fullt utbyggd 2026 kan upp mot 3000 användare tas emot årligen. Kostnaden för MAX IV blir cirka sex miljarder SEK fullt utbyggd och då står själva byggkostnaden för knappt två miljarder kronor.

Ungefär 200 personer är idag anställda vid MAX IV-laboratoriet och under de kommande åren ska ytterligare ett 50-tal personer rekryteras.

Den kanadensiska ljuskällan CLS har tagit emot nästan 12 000 akademiska och industriella användare från 28 länder vilket resulterat i 3 000 vetenskapliga publikationer eller patent.

Forskare och användare vid CLS har utvecklat ett antal världsnyheter, bland annat:

• Skapat en ny teknik för att omvandla nästan alla blodgrupper till en universell typ som liknar O-typ, en utveckling som skulle kunna förändra hur blodtransfusioner ges och därmed människors hälsa;

• Utformat den mest effektiva katalysatorn för att lagra energi i kemisk form, ett värdefullt framsteg för den internationella katalysindustrin, vilken omsätter 16 miljarder dollar;

• Upptäckt den elektroniska strukturen i högtemperatursupraledare, som kan användas i MRI, förlustfri elöverföring och i tåg som drivs med magnetisk levitation (Maglevtåg);

• Avslöjat en okänd komponent hos immunsystemet i lungorna, vilket skulle kunna gynna patienter med cystisk fibros;

• Utformat det första synkrotronexperimentet som syftar till att avbilda tunga oljesystem för att göra utvinning renare och effektivare;

• Utvecklat nya avancerade material som kommer att leda till betydligt högre prestanda i energiapplikationer och möjliggöra utveckling av effektiv och miljövänlig teknik för bränsleceller, elektronik, solpaneler, skärmar och inom bilindustrin.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123