Ljust svenskt-kanadensiskt samarbete

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den 22 februari medverkade Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf och Kanadas generalguvernör David Johnston vid undertecknandet av ett samarbetsavtal mellan de kanadensiska och svenska nationella synkrotronljuskällorna.

Canadian Light Source Inc. (CLSI), i Saskatoon, och MAX IV-laboratoriet i Lund driver var sin synkrotronljusanläggning med breda vetenskapliga program och delar gemensamma vetenskapliga och tekniska mål.

"MAX IV har en verkligt banbrytande teknik i synkrotronljusvärlden och vi är glada över att få samarbeta med våra kollegor i Sverige för att utbyta expertis och se till att de kanadensiska och svenska medborgarna drar nytta av våra gemensamma framsteg och upptäckter", säger Dr Rob Lamb, vd för CLS i ett pressmeddelande.

"Samarbetet med de bästa forskarna runt om i världen har varit en förutsättning för att bygga MAX IV och vi är glada över att kunna fortsätta detta med CLS och därigenom säkra vidareutveckling som gynnar både akademiska och industriella användare vid våra respektive anläggningar", kommenterar professor Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet.

MAX IV kommer under våren 2017 att börja ta emot användare från akademin och industrin. Fullt utbyggd 2026 kan upp mot 3000 användare tas emot årligen. Kostnaden för MAX IV blir cirka sex miljarder SEK fullt utbyggd och då står själva byggkostnaden för knappt två miljarder kronor.

Ungefär 200 personer är idag anställda vid MAX IV-laboratoriet och under de kommande åren ska ytterligare ett 50-tal personer rekryteras.

Den kanadensiska ljuskällan CLS har tagit emot nästan 12 000 akademiska och industriella användare från 28 länder vilket resulterat i 3 000 vetenskapliga publikationer eller patent.

Forskare och användare vid CLS har utvecklat ett antal världsnyheter, bland annat:

• Skapat en ny teknik för att omvandla nästan alla blodgrupper till en universell typ som liknar O-typ, en utveckling som skulle kunna förändra hur blodtransfusioner ges och därmed människors hälsa;

• Utformat den mest effektiva katalysatorn för att lagra energi i kemisk form, ett värdefullt framsteg för den internationella katalysindustrin, vilken omsätter 16 miljarder dollar;

• Upptäckt den elektroniska strukturen i högtemperatursupraledare, som kan användas i MRI, förlustfri elöverföring och i tåg som drivs med magnetisk levitation (Maglevtåg);

• Avslöjat en okänd komponent hos immunsystemet i lungorna, vilket skulle kunna gynna patienter med cystisk fibros;

• Utformat det första synkrotronexperimentet som syftar till att avbilda tunga oljesystem för att göra utvinning renare och effektivare;

• Utvecklat nya avancerade material som kommer att leda till betydligt högre prestanda i energiapplikationer och möjliggöra utveckling av effektiv och miljövänlig teknik för bränsleceller, elektronik, solpaneler, skärmar och inom bilindustrin.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.326