Ljust svenskt-kanadensiskt samarbete

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den 22 februari medverkade Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf och Kanadas generalguvernör David Johnston vid undertecknandet av ett samarbetsavtal mellan de kanadensiska och svenska nationella synkrotronljuskällorna.

Canadian Light Source Inc. (CLSI), i Saskatoon, och MAX IV-laboratoriet i Lund driver var sin synkrotronljusanläggning med breda vetenskapliga program och delar gemensamma vetenskapliga och tekniska mål.

"MAX IV har en verkligt banbrytande teknik i synkrotronljusvärlden och vi är glada över att få samarbeta med våra kollegor i Sverige för att utbyta expertis och se till att de kanadensiska och svenska medborgarna drar nytta av våra gemensamma framsteg och upptäckter", säger Dr Rob Lamb, vd för CLS i ett pressmeddelande.

"Samarbetet med de bästa forskarna runt om i världen har varit en förutsättning för att bygga MAX IV och vi är glada över att kunna fortsätta detta med CLS och därigenom säkra vidareutveckling som gynnar både akademiska och industriella användare vid våra respektive anläggningar", kommenterar professor Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet.

MAX IV kommer under våren 2017 att börja ta emot användare från akademin och industrin. Fullt utbyggd 2026 kan upp mot 3000 användare tas emot årligen. Kostnaden för MAX IV blir cirka sex miljarder SEK fullt utbyggd och då står själva byggkostnaden för knappt två miljarder kronor.

Ungefär 200 personer är idag anställda vid MAX IV-laboratoriet och under de kommande åren ska ytterligare ett 50-tal personer rekryteras.

Den kanadensiska ljuskällan CLS har tagit emot nästan 12 000 akademiska och industriella användare från 28 länder vilket resulterat i 3 000 vetenskapliga publikationer eller patent.

Forskare och användare vid CLS har utvecklat ett antal världsnyheter, bland annat:

• Skapat en ny teknik för att omvandla nästan alla blodgrupper till en universell typ som liknar O-typ, en utveckling som skulle kunna förändra hur blodtransfusioner ges och därmed människors hälsa;

• Utformat den mest effektiva katalysatorn för att lagra energi i kemisk form, ett värdefullt framsteg för den internationella katalysindustrin, vilken omsätter 16 miljarder dollar;

• Upptäckt den elektroniska strukturen i högtemperatursupraledare, som kan användas i MRI, förlustfri elöverföring och i tåg som drivs med magnetisk levitation (Maglevtåg);

• Avslöjat en okänd komponent hos immunsystemet i lungorna, vilket skulle kunna gynna patienter med cystisk fibros;

• Utformat det första synkrotronexperimentet som syftar till att avbilda tunga oljesystem för att göra utvinning renare och effektivare;

• Utvecklat nya avancerade material som kommer att leda till betydligt högre prestanda i energiapplikationer och möjliggöra utveckling av effektiv och miljövänlig teknik för bränsleceller, elektronik, solpaneler, skärmar och inom bilindustrin.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184