23948sdkhjf

Ljust svenskt-kanadensiskt samarbete

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Den 22 februari medverkade Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf och Kanadas generalguvernör David Johnston vid undertecknandet av ett samarbetsavtal mellan de kanadensiska och svenska nationella synkrotronljuskällorna.

Canadian Light Source Inc. (CLSI), i Saskatoon, och MAX IV-laboratoriet i Lund driver var sin synkrotronljusanläggning med breda vetenskapliga program och delar gemensamma vetenskapliga och tekniska mål.

"MAX IV har en verkligt banbrytande teknik i synkrotronljusvärlden och vi är glada över att få samarbeta med våra kollegor i Sverige för att utbyta expertis och se till att de kanadensiska och svenska medborgarna drar nytta av våra gemensamma framsteg och upptäckter", säger Dr Rob Lamb, vd för CLS i ett pressmeddelande.

"Samarbetet med de bästa forskarna runt om i världen har varit en förutsättning för att bygga MAX IV och vi är glada över att kunna fortsätta detta med CLS och därigenom säkra vidareutveckling som gynnar både akademiska och industriella användare vid våra respektive anläggningar", kommenterar professor Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet.

MAX IV kommer under våren 2017 att börja ta emot användare från akademin och industrin. Fullt utbyggd 2026 kan upp mot 3000 användare tas emot årligen. Kostnaden för MAX IV blir cirka sex miljarder SEK fullt utbyggd och då står själva byggkostnaden för knappt två miljarder kronor.

Ungefär 200 personer är idag anställda vid MAX IV-laboratoriet och under de kommande åren ska ytterligare ett 50-tal personer rekryteras.

Den kanadensiska ljuskällan CLS har tagit emot nästan 12 000 akademiska och industriella användare från 28 länder vilket resulterat i 3 000 vetenskapliga publikationer eller patent.

Forskare och användare vid CLS har utvecklat ett antal världsnyheter, bland annat:

• Skapat en ny teknik för att omvandla nästan alla blodgrupper till en universell typ som liknar O-typ, en utveckling som skulle kunna förändra hur blodtransfusioner ges och därmed människors hälsa;

• Utformat den mest effektiva katalysatorn för att lagra energi i kemisk form, ett värdefullt framsteg för den internationella katalysindustrin, vilken omsätter 16 miljarder dollar;

• Upptäckt den elektroniska strukturen i högtemperatursupraledare, som kan användas i MRI, förlustfri elöverföring och i tåg som drivs med magnetisk levitation (Maglevtåg);

• Avslöjat en okänd komponent hos immunsystemet i lungorna, vilket skulle kunna gynna patienter med cystisk fibros;

• Utformat det första synkrotronexperimentet som syftar till att avbilda tunga oljesystem för att göra utvinning renare och effektivare;

• Utvecklat nya avancerade material som kommer att leda till betydligt högre prestanda i energiapplikationer och möjliggöra utveckling av effektiv och miljövänlig teknik för bränsleceller, elektronik, solpaneler, skärmar och inom bilindustrin.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184