Organiska molekyler på dvärgplanet

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Dvärgplaneten Ceres i asteroidbältet visar sig ha alla nödvändiga ingredienser för liv och en mycket komplicerad kemi.

Det är resultat från NASAs rymdsond Dawn som upptäckt ett område nära kratern Ernutet på Ceres som är täckt av organiska molekyler i form av kolväten.

Det som gör Ceres så intressant för astrobiologer är dess kemi. Hittills har sonden visat på förekomst av fruset vatten, salter, karbonater och lermineral. För att söka efter kolbaserade molekyler har Maria Christina De Sanctis, Italian National Institute for Astrophysics och hennes medarbetare använt den spektrometer med synligt och infrarött ljus som finns på sonden för att undersöka ett tusen kvadratkilometer stort område kring Ernutetkratern.

De hittade fläckar som absorberade vissa våglängder, typiska för organiska molekyler. Det går inte att säga exakt vilka föreningarna är, men de matchar absorbtionsspektra för alifatiska, organiska ämnen.

Hur hamnade de på Ceres? Kom de med en annan rymdprojektil? Det tror inte forskarna, även om det inte är helt uteslutet. En asteroid eller komet som kraschlandar ger upphov till så mycket värme att eventuella organiska föreningar skulle förstöras.

Den fläckvisa fördelningen på Ceres yta talar också emot att de kommit med ett objekt utifrån.

Ett mer sannolikt scenario är hydrotermiska processer. Även om Ceres ser ut som en kall, död sten kan det ha funnits kvar hetta från födelsen och kanske en ocean under ytan. Lermineraler kan katalysera syntes av organiska föreningar, och det är forskarnas hypotes.

Det lutar åt förekomsten av en komplex, prebiotisk kemi vid någon tidpunkt i Ceres historia.

Sonden Dawn har snurrat runt Ceres sedan i mars 2015 och skickat hem mycket data och skapat många frågor kring dvärgplanetens sammansättning och utveckling. Till exempel tror man att de lysande vita fläckar som syns på ytan är salter som blivit kvar när is sublimerat. Om det stämmer betyder det att Ceres bildades långt från sin nuvarande bana.

Resultaten publiceras i Science.

Se fler bilder från Ceres härHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133