Biotechbolag oroliga i öppet brev

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Mer än 150 grundare och ledare av bioteknikföretag ställer sig bakom ett brev till redaktören för Nature Biotechnology i veckan, djupt oroade över effekten av president Donald Trumps exekutiva order om temporärt stopp för inresa för medborgare i sju i huvudsak muslimska länder.

Brevet har publicerats online och kommer i tryck i marsutgåvan av tidskriften.

I brevet står det bland annat följande:

Enligt en studie från 2014 är 52 procent av de 69 000 biomedicinska forskarna i USA utlandsfödda. Biopharmaindustrin uppstod i USA och domineras av amerikanska bolag som har tio gånger fler anställda än europeiska bolag.

USA har lett utvecklingen inom läkemedelsproduktion i decennier, inte enbart p g a sin förmåga att finansiera läkemedelsutveckling utan också för att man, mer än något annat land, representerar möjligheter, oavsett gränser, kön, ras, sexuell läggning eller politisk inställning. Detta har gjort det möjligt att locka de främsta talangerna, från hela världen. Med ett enda penndrag har den nya administrationen äventyrat åratal av investeringar i denna nationella skatt. Våra kollegor som är här på visum eller befinner sig någon annanstans i världen är nu rädda och osäkra på sin status.

Forskare i andra länder och anställda i våra företag är nu rädda för att komma till USA eller avbeställer resor. Även om förbudet enbart gäller sju länder tolkas det som att invandrare överhuvudtaget inte är välkomna längre. De fruktar diskriminering.

Alla nationer har rätt att bestämma vem som kommer in i landet och måste vara vaksam mot terrorism men åtgärderna som vidtagits av Trumpadministrationen är ogenomtänkta och dåligt genomförda. Om de inte dras tillbaka riskerar USA förlora sin ledande position inom området.

De sju länderna är Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.

Läs hela brevet här:Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119