Biotechbolag oroliga i öppet brev

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Mer än 150 grundare och ledare av bioteknikföretag ställer sig bakom ett brev till redaktören för Nature Biotechnology i veckan, djupt oroade över effekten av president Donald Trumps exekutiva order om temporärt stopp för inresa för medborgare i sju i huvudsak muslimska länder.

Brevet har publicerats online och kommer i tryck i marsutgåvan av tidskriften.

I brevet står det bland annat följande:

Enligt en studie från 2014 är 52 procent av de 69 000 biomedicinska forskarna i USA utlandsfödda. Biopharmaindustrin uppstod i USA och domineras av amerikanska bolag som har tio gånger fler anställda än europeiska bolag.

USA har lett utvecklingen inom läkemedelsproduktion i decennier, inte enbart p g a sin förmåga att finansiera läkemedelsutveckling utan också för att man, mer än något annat land, representerar möjligheter, oavsett gränser, kön, ras, sexuell läggning eller politisk inställning. Detta har gjort det möjligt att locka de främsta talangerna, från hela världen. Med ett enda penndrag har den nya administrationen äventyrat åratal av investeringar i denna nationella skatt. Våra kollegor som är här på visum eller befinner sig någon annanstans i världen är nu rädda och osäkra på sin status.

Forskare i andra länder och anställda i våra företag är nu rädda för att komma till USA eller avbeställer resor. Även om förbudet enbart gäller sju länder tolkas det som att invandrare överhuvudtaget inte är välkomna längre. De fruktar diskriminering.

Alla nationer har rätt att bestämma vem som kommer in i landet och måste vara vaksam mot terrorism men åtgärderna som vidtagits av Trumpadministrationen är ogenomtänkta och dåligt genomförda. Om de inte dras tillbaka riskerar USA förlora sin ledande position inom området.

De sju länderna är Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.

Läs hela brevet här:Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.218