Edvince ändrar om i ledningen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bioteknikbolaget Edvince AB, som utvecklar en ny behandling för att minimera skador på hjärnan vid stroke, utökar styrelsen med nuvarande vd Sarah Fredriksson och inleder rekrytering av ny vd.

Sarah Fredriksson har valts in som ny ledamot i styrelsen och rekrytering av ny vd har inletts. Under våren 2016 rekryterades hon som vd för att bygga upp organisationen, förbereda bolaget för en första klinisk studie i patienter under 2017 samt arbeta med den finansiella strategin där listning på First North under 2018 är huvudmålet.

"Hon har gett bolaget en riktigt bra start och har lagt grunden för bolagets finansiella strategi och utvecklingsstrategi. Under våren tar vi nästa steg och utökar organisationen med kompetens inom klinisk och preklinisk utveckling. Det ger vd-rollen framöver större fokus på affärsutveckling för vårt läkemedelsprojekt och finansieringsstrategi. Vi räknar med att ha en ny vd på plats inom några månader. Sarah, som också är ägare i bolaget, fortsätter sitt operativa arbete fram till sommaren och därefter som styrelseledamot", säger Cristina Glad, styrelseordförande i Edvince AB i ett pressmeddelande.

"Jag fortsätter med mitt engagemang i Edvince både som styrelseledamot och ägare. Nu har vi fullt fokus på en första klinisk studie i människa som vi ska inleda under 2017", kommenterar Sarah Fredriksson.

Edvince bygger på professor Lars Edvinssons forskning om vad som händer i hjärnans blodkärl vid stroke. De har utvecklat en helt ny behandling som har stor potential att minimera skador på hjärnan vid flera olika typer av stroke.

En ny akutbehandling av stroke, som kan användas vid samtliga typer av stroke och bidra till väsentligt snabbare återhämtning befinner sig i preklinisk fas. Målet är att påbörja en första klinisk studie under 2017. Bolaget finns på SmiLe incubator i Lund och ägs av grundaren Lars Edvinsson, Krankajen Group, Almi Invest Syd, Swedish Growth Fund, LMK Forward och Vd Sarah Fredriksson.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och den vanligaste kroppsliga orsaken till behov av långtidssjukvård. Varje år drabbas omkring 30 000 personer i Sverige av stroke.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.188