23948sdkhjf

Edvince ändrar om i ledningen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bioteknikbolaget Edvince AB, som utvecklar en ny behandling för att minimera skador på hjärnan vid stroke, utökar styrelsen med nuvarande vd Sarah Fredriksson och inleder rekrytering av ny vd.

Sarah Fredriksson har valts in som ny ledamot i styrelsen och rekrytering av ny vd har inletts. Under våren 2016 rekryterades hon som vd för att bygga upp organisationen, förbereda bolaget för en första klinisk studie i patienter under 2017 samt arbeta med den finansiella strategin där listning på First North under 2018 är huvudmålet.

"Hon har gett bolaget en riktigt bra start och har lagt grunden för bolagets finansiella strategi och utvecklingsstrategi. Under våren tar vi nästa steg och utökar organisationen med kompetens inom klinisk och preklinisk utveckling. Det ger vd-rollen framöver större fokus på affärsutveckling för vårt läkemedelsprojekt och finansieringsstrategi. Vi räknar med att ha en ny vd på plats inom några månader. Sarah, som också är ägare i bolaget, fortsätter sitt operativa arbete fram till sommaren och därefter som styrelseledamot", säger Cristina Glad, styrelseordförande i Edvince AB i ett pressmeddelande.

"Jag fortsätter med mitt engagemang i Edvince både som styrelseledamot och ägare. Nu har vi fullt fokus på en första klinisk studie i människa som vi ska inleda under 2017", kommenterar Sarah Fredriksson.

Edvince bygger på professor Lars Edvinssons forskning om vad som händer i hjärnans blodkärl vid stroke. De har utvecklat en helt ny behandling som har stor potential att minimera skador på hjärnan vid flera olika typer av stroke.

En ny akutbehandling av stroke, som kan användas vid samtliga typer av stroke och bidra till väsentligt snabbare återhämtning befinner sig i preklinisk fas. Målet är att påbörja en första klinisk studie under 2017. Bolaget finns på SmiLe incubator i Lund och ägs av grundaren Lars Edvinsson, Krankajen Group, Almi Invest Syd, Swedish Growth Fund, LMK Forward och Vd Sarah Fredriksson.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och den vanligaste kroppsliga orsaken till behov av långtidssjukvård. Varje år drabbas omkring 30 000 personer i Sverige av stroke.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161