Edvince ändrar om i ledningen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Bioteknikbolaget Edvince AB, som utvecklar en ny behandling för att minimera skador på hjärnan vid stroke, utökar styrelsen med nuvarande vd Sarah Fredriksson och inleder rekrytering av ny vd.

Sarah Fredriksson har valts in som ny ledamot i styrelsen och rekrytering av ny vd har inletts. Under våren 2016 rekryterades hon som vd för att bygga upp organisationen, förbereda bolaget för en första klinisk studie i patienter under 2017 samt arbeta med den finansiella strategin där listning på First North under 2018 är huvudmålet.

"Hon har gett bolaget en riktigt bra start och har lagt grunden för bolagets finansiella strategi och utvecklingsstrategi. Under våren tar vi nästa steg och utökar organisationen med kompetens inom klinisk och preklinisk utveckling. Det ger vd-rollen framöver större fokus på affärsutveckling för vårt läkemedelsprojekt och finansieringsstrategi. Vi räknar med att ha en ny vd på plats inom några månader. Sarah, som också är ägare i bolaget, fortsätter sitt operativa arbete fram till sommaren och därefter som styrelseledamot", säger Cristina Glad, styrelseordförande i Edvince AB i ett pressmeddelande.

"Jag fortsätter med mitt engagemang i Edvince både som styrelseledamot och ägare. Nu har vi fullt fokus på en första klinisk studie i människa som vi ska inleda under 2017", kommenterar Sarah Fredriksson.

Edvince bygger på professor Lars Edvinssons forskning om vad som händer i hjärnans blodkärl vid stroke. De har utvecklat en helt ny behandling som har stor potential att minimera skador på hjärnan vid flera olika typer av stroke.

En ny akutbehandling av stroke, som kan användas vid samtliga typer av stroke och bidra till väsentligt snabbare återhämtning befinner sig i preklinisk fas. Målet är att påbörja en första klinisk studie under 2017. Bolaget finns på SmiLe incubator i Lund och ägs av grundaren Lars Edvinsson, Krankajen Group, Almi Invest Syd, Swedish Growth Fund, LMK Forward och Vd Sarah Fredriksson.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och den vanligaste kroppsliga orsaken till behov av långtidssjukvård. Varje år drabbas omkring 30 000 personer i Sverige av stroke.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.231