23948sdkhjf

Utmaning att sammanställa metan

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare vid Stockholms universitet visar i en studie hur dubbelräkning av metankällor, särskilt våtmarker och sjöar, kan förekomma i forskning.

Studien har publicerats i Geophysical Research Letters.

Att fastställa hur mycket metan som avges från olika källor är viktigt för att förutsäga framtida utsläpp och påverkan på den globala uppvärmningen.

"Vi har två sätt att göra det på; antingen tittar vi på hur mycket metan som finns i atmosfären och uppskattar bakåt till källorna, eller summera alla källor. Problemet är de kan ge oss mycket olika resultat", säger Brett Thornton vid Institutionen för geologiska vetenskaper och Bert Bolincentret för klimatforskning, Stockholms universitet, som har lett studien i ett pressmeddelande.

"Problem kan uppstå om det är en grupp forskare som studerar metanutsläppen från sjöar, och en annan grupp som studerar utsläppen i våtmarker och definitionen av våtmarker inkluderar mycket grunda sjöar. Risken är då att metanutsläppen räknas två gånger", säger Martin Wik vid Institutionen för geologiska vetenskaper och Bolincentret för klimatforskning, Stockholms universitet.

Geovetare kan vanligtvis identifiera metankällor utifrån isotopsignatur. I den arktiska miljön, där flera källor producerar metan med snarlik isotopsignatur, fungerar metoden sämre.

"Vi kan få fram säkrare resultat om vi utvecklar metoder för att särskilja de olika arktiska metankällorna och justerar modellerna", säger Patrick Crill, professor vid Institutionen för geologiska vetenskaper, Stockholms universitet.

Samtidigt som ökningen i de globala koldioxidkoncentrationerna har saktat ner stiger metanutsläppen snabbare än någonsin tidigare. Metan är en växthusgas som är 30 gånger mer kraftfull än koldioxid.

Metanutsläpp till atmosfären väntas öka ännu mer i och med den pågående globala uppvärmningen, särskilt i subarktiska och arktiska regioner.

Forskarna ingår i Trace Gas Biogeochemistry group vid Institutionen för geologiska vetenskaper, ett laboratorium som har gjort metanmätningar under de senaste 15 åren.

Länk till studienHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16