Örebro storsatsar på miljöforensik

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare vid Örebro universitet har fått 48 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att identifiera okända miljögifter som utgör de största riskerna. Tio företag deltar i det sexåriga projektet.

Företagen bidrar med ytterligare 40 miljoner kronor i form av personal och mätinstrument.

"Anslaget och samarbetet med företagen skapar helt nya expansionsmöjligheter för oss. Projektet ska bidra till en mer hållbar hantering av kemikalier och en giftfri miljö enligt Sveriges miljömål", säger Magnus Engwall, professor i biologi med inriktning mot ekotoxikologi vid Örebro universitet i ett pressmeddelande. Han har ansvarat för den ansökan som nu beviljats av KK-stiftelsen.

Drygt tjugofem forskare vid forskningscentrum MTM, Människa-Teknik- Miljö, ska knytas till projektet och ytterligare ett tiotal ska rekryteras, plus tre tekniker.

"Det finns stora EU-projekt inom området, men inget som är samlat på samma ställe vad vi känner till", säger Magnus Engwall.

Forskningsprojektet har fått namnet EnForce, från engelskans Environmental Forensics, miljöforensik som här innebär att spåra och identifiera de farligaste miljögifterna.

Huvudmålet med projektet är att med nya metoder söka efter okända miljögifter, studera deras beteende i miljön och deras toxikologiska effekter på celler.

"Det finns mängder av kemiska ämnen i vår miljö som vi idag inte vet någonting om, varken vilka ämnen det är eller hur de påverkar oss människor och vår miljö. Vi ska inom detta projekt systematiskt spåra upp de verkliga kemiska förövarna, istället för att leta efter dem som dagens instrument redan är bra på att mäta", säger Magnus Engwall.

Forskningsprojektet är inriktat på ett brett spektrum av miljögifter, och innefattar ämnen i grupperna PAC (polycykliska aromatiska föreningar) och PFAS (högfluorerade ämnen). Det finns tusentals olika PAC och de bildas till exempel vid ofullständig förbränning, bland annat av ved och olja.

Många är cancerframkallande, men idag saknas kunskap om hur giftiga de är.

PFAS används i industrin och i konsumentprodukter för att skapa fett- och vattenavstötande ytor. Gruppen består av tusentals ämnen; endast ett tiotal mäts normalt i miljöundersökningar.

Forskarna ska bl a förfina en metod: effektstyrd fraktionering och analys som går ut på att dela upp prover i mindre delar för att sedan testa dessa i olika celltester där giftigheten mäts.

"Därefter kan vi med kemisk analys tala om vilka av ämnena i proverna som är giftiga, både kända och hitintills okända kemikalier. Med nuvarande kemiska analyser kan oftast endast en mindre del av gifteffekten i blandningar förklaras", säger Magnus Engwall.

Detta sker i samarbete med de tio företagen i projektet. Målen är bättre undersökningsmetoder för förorenade områden på land och i vattendrag och att hjälpa företag utveckla teknik för avgiftning, och återvinningsmetoder för att producera giftfria material.

Det blir allt viktigare att veta hur förorenade områden ska hanteras när nya bostäder kräver mark ofta tidigare industrimark.

Idag grävs jorden ofta upp och deponeras vilket är kostsamt. Örebroforskarna ska försöka ta reda på var de verkliga riskerna finns och få till en bättre användning av saneringsresurserna.

"Det kan till exempel vara så att vissa miljögifter sitter så hårt fast att risken att de sprids är liten och då kan det vara lika bra att jorden får ligga kvar", förklarar Magnus Engwall.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167