23948sdkhjf

38 miljoner till arbetsmiljöforskning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Totalt 13 forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa som har beviljats totalt 38 311 000 kronor från AFA Försäkring i 2016 års fjärde anslagsomgång.

Utveckling av ny målsökande behandling av prostatacancer. Thomas Helleday, vid Karolinska Institutet, tilldelas 4 573 000 kronor för att kliniskt testa hur PARP-hämmare kan ersätta operationer och strålbehandling. Projektgruppen ska också utveckla MTH1-enzymhämmaren Karonudib särskilt för kastrationsresistent prostatacancer. Studien beräknas pågå till 2019.

Kan härledda nolleffektnivåer komplettera svenska hygieniska gränsvärden för ämnen med bristande kunskapsunderlag?

Hygieniska gränsvärden för kemiska arbetsmiljörisker tas fram av flera aktörer vars syften, procedurer och kunskapsunderlag skiljer sig, vilket kan ge olika värden för samma kemiska ämne. I kemikalielagstiftningen Reach har en ny exponeringsvägledning introducerats, härledda nolleffektnivåer, där industrin står för det vetenskapliga underlaget.

Linda Schenk, Karolinska Institutet, får 1,6 miljoner kronor för att undersöka hur industriföretagens egna studier av kemiska ämnen vägs mot akademiska i slutsatser om kritiska hälsoeffekter och doser.

Studien beräknas pågå till 2018. Projektgruppen planerar också att utveckla ett ramverk för utvärdering av hygieniska gränsvärden och härledda nolleffektnivåer.

Vattenbaserad målarfärg, hud- och luftvägsexponering. Anna Dahlman-Höglund, vid Göteborgs universitet, tilldelas fyra miljoner kronor för att kartlägga exponeringen av isothiazolinoner (allergiframkallande konserveringsmedel) i målaryrket genom provtagning på ett femtiotal personer och en enkätstudie med 4 000 deltagare.

Studien beräknas pågå till 2020

Ann-Beth Antonsson , vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tilldelas 3,3 miljoner kronor för att studera tekniska och organisatoriska orsaker till olyckor och ohälsa i industrier för stål, massa- och papper och undersöka betydelsen av faktorer som utbildning och kunskap.

Studien beräknas pågå till 2019.

Exponering för dieselavgaser i arbetslivet – Nya bränslen, modern teknologi, nya gränsvärden?

Skärpta avgaskrav inom EU och mål för minskat avgasutsläpp i Sverige ökar behovet av kunskap om hälsoeffekterna vid en övergång till biodiesel, biogas och modern reningsteknologi.

Joakim Pagels, vid Lunds universitet, tilldelas 3,8 miljoner kronor för att studera avgasutsläpp och exponering av avgaser vid gruvarbete, hamnarbete, på byggarbetsplatser och i laboratoriemiljö. Projektgruppen ska också utvärdera exponeringsmått, mätmetoder och föreslagna gränsvärden för biodieselavgaser och moderna fordon och arbetsmaskiner.

Studien beräknas pågå till 2020 och även resultera i en utvärdering av reviderade gränsvärden och exponeringsmått som Arbetsmiljöverket och EU förväntas presentera under 2017.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164