38 miljoner till arbetsmiljöforskning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Totalt 13 forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa som har beviljats totalt 38 311 000 kronor från AFA Försäkring i 2016 års fjärde anslagsomgång.

Utveckling av ny målsökande behandling av prostatacancer. Thomas Helleday, vid Karolinska Institutet, tilldelas 4 573 000 kronor för att kliniskt testa hur PARP-hämmare kan ersätta operationer och strålbehandling. Projektgruppen ska också utveckla MTH1-enzymhämmaren Karonudib särskilt för kastrationsresistent prostatacancer. Studien beräknas pågå till 2019.

Kan härledda nolleffektnivåer komplettera svenska hygieniska gränsvärden för ämnen med bristande kunskapsunderlag?

Hygieniska gränsvärden för kemiska arbetsmiljörisker tas fram av flera aktörer vars syften, procedurer och kunskapsunderlag skiljer sig, vilket kan ge olika värden för samma kemiska ämne. I kemikalielagstiftningen Reach har en ny exponeringsvägledning introducerats, härledda nolleffektnivåer, där industrin står för det vetenskapliga underlaget.

Linda Schenk, Karolinska Institutet, får 1,6 miljoner kronor för att undersöka hur industriföretagens egna studier av kemiska ämnen vägs mot akademiska i slutsatser om kritiska hälsoeffekter och doser.

Studien beräknas pågå till 2018. Projektgruppen planerar också att utveckla ett ramverk för utvärdering av hygieniska gränsvärden och härledda nolleffektnivåer.

Vattenbaserad målarfärg, hud- och luftvägsexponering. Anna Dahlman-Höglund, vid Göteborgs universitet, tilldelas fyra miljoner kronor för att kartlägga exponeringen av isothiazolinoner (allergiframkallande konserveringsmedel) i målaryrket genom provtagning på ett femtiotal personer och en enkätstudie med 4 000 deltagare.

Studien beräknas pågå till 2020

Ann-Beth Antonsson , vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tilldelas 3,3 miljoner kronor för att studera tekniska och organisatoriska orsaker till olyckor och ohälsa i industrier för stål, massa- och papper och undersöka betydelsen av faktorer som utbildning och kunskap.

Studien beräknas pågå till 2019.

Exponering för dieselavgaser i arbetslivet – Nya bränslen, modern teknologi, nya gränsvärden?

Skärpta avgaskrav inom EU och mål för minskat avgasutsläpp i Sverige ökar behovet av kunskap om hälsoeffekterna vid en övergång till biodiesel, biogas och modern reningsteknologi.

Joakim Pagels, vid Lunds universitet, tilldelas 3,8 miljoner kronor för att studera avgasutsläpp och exponering av avgaser vid gruvarbete, hamnarbete, på byggarbetsplatser och i laboratoriemiljö. Projektgruppen ska också utvärdera exponeringsmått, mätmetoder och föreslagna gränsvärden för biodieselavgaser och moderna fordon och arbetsmaskiner.

Studien beräknas pågå till 2020 och även resultera i en utvärdering av reviderade gränsvärden och exponeringsmått som Arbetsmiljöverket och EU förväntas presentera under 2017.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.219