Samarbete kring cancergenomik

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

BM Watson Health och Illumina har bildat ett nytt samarbete kring sekvensering av cancertumörer.

Genom att kombinera sina plattformar kan Watson Health och Illumina skapa ett sekvenseringsflöde som skulle kunna öka tillgänglighet och uppskalning inom området. samarbetet kan också, enligt Watson Healths vice vd Steve Harvey, göra något åt bristen på standardisering.

Amerikanska bolaget Illumina, som grundades 1998, har dominerat sekvenseringsområdet i många år. Bolaget vill nu bli ett bredare genhälsoföretag. I november började man erbjuda en cancerdiagnostikpanel (TruSight Tumor 170) som ett led i den omvandlingen. Trusight tittar på 170 av de mest relevanta cancergenerna och när de sekvenserats kan forskare använda Illuminas mjukvara (BaseSpace) för att omvandla data till s k genetic alteration files.

Sedan kan Watsons teknologi ta vid.

Watson Genomics är en molnbaserad plattform som enligt Harvey kan analysera genetic alteration files på bara några minuter. Allt forskaren behöver göra är att ladda upp filerna och sedan be programmet identifiera de mutationer som mest sannolikt orsakar cancer. Som en del i rapporten kan superdatorn också visa vilka behandlingar som gäller för de mutationerna.

Arbetsflödet skulle kunna användas på många olika sjukdomsområden. Enligt Harvey har bolagen valt att starta med cancer eftersom det är så nära kopplat till genetik och de vetenskapliga processerna varierar stort.

"Vi vill bidra till att försöka standardisera och förenkla tolkningen av genomikdata inom cancerområdet", säger Steve Harvey i ett pressmeddelande.

Exakt vilket protokoll som kommer ut som det "rätta" sättet att sekvensera återstår att se. Hittills har det t ex funnits väldigt lite konsensus om vilka gener som bör analyseras.

Illumina har arbetat med ett flertal institut för att identifiera de 170 generna som ska vara mest relevanta om man vill sekvensera en cancercell.

"De kan sedan sälja tillgång till Watson Genomics rapport som en del i sina reagens kit. Det underlättar avsevärt för diagnostiklabb och cancerforskare att komma igång", kommenterar Harvey.

Plattformen är enbart för forskning men genom att strömlinjeforma processen hoppas bolagen förenkla för forskare att ta sig in på området och utveckla det.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157