23948sdkhjf

Samarbete kring cancergenomik

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

BM Watson Health och Illumina har bildat ett nytt samarbete kring sekvensering av cancertumörer.

Genom att kombinera sina plattformar kan Watson Health och Illumina skapa ett sekvenseringsflöde som skulle kunna öka tillgänglighet och uppskalning inom området. samarbetet kan också, enligt Watson Healths vice vd Steve Harvey, göra något åt bristen på standardisering.

Amerikanska bolaget Illumina, som grundades 1998, har dominerat sekvenseringsområdet i många år. Bolaget vill nu bli ett bredare genhälsoföretag. I november började man erbjuda en cancerdiagnostikpanel (TruSight Tumor 170) som ett led i den omvandlingen. Trusight tittar på 170 av de mest relevanta cancergenerna och när de sekvenserats kan forskare använda Illuminas mjukvara (BaseSpace) för att omvandla data till s k genetic alteration files.

Sedan kan Watsons teknologi ta vid.

Watson Genomics är en molnbaserad plattform som enligt Harvey kan analysera genetic alteration files på bara några minuter. Allt forskaren behöver göra är att ladda upp filerna och sedan be programmet identifiera de mutationer som mest sannolikt orsakar cancer. Som en del i rapporten kan superdatorn också visa vilka behandlingar som gäller för de mutationerna.

Arbetsflödet skulle kunna användas på många olika sjukdomsområden. Enligt Harvey har bolagen valt att starta med cancer eftersom det är så nära kopplat till genetik och de vetenskapliga processerna varierar stort.

"Vi vill bidra till att försöka standardisera och förenkla tolkningen av genomikdata inom cancerområdet", säger Steve Harvey i ett pressmeddelande.

Exakt vilket protokoll som kommer ut som det "rätta" sättet att sekvensera återstår att se. Hittills har det t ex funnits väldigt lite konsensus om vilka gener som bör analyseras.

Illumina har arbetat med ett flertal institut för att identifiera de 170 generna som ska vara mest relevanta om man vill sekvensera en cancercell.

"De kan sedan sälja tillgång till Watson Genomics rapport som en del i sina reagens kit. Det underlättar avsevärt för diagnostiklabb och cancerforskare att komma igång", kommenterar Harvey.

Plattformen är enbart för forskning men genom att strömlinjeforma processen hoppas bolagen förenkla för forskare att ta sig in på området och utveckla det.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156