Samarbete kring cancergenomik

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

BM Watson Health och Illumina har bildat ett nytt samarbete kring sekvensering av cancertumörer.

Genom att kombinera sina plattformar kan Watson Health och Illumina skapa ett sekvenseringsflöde som skulle kunna öka tillgänglighet och uppskalning inom området. samarbetet kan också, enligt Watson Healths vice vd Steve Harvey, göra något åt bristen på standardisering.

Amerikanska bolaget Illumina, som grundades 1998, har dominerat sekvenseringsområdet i många år. Bolaget vill nu bli ett bredare genhälsoföretag. I november började man erbjuda en cancerdiagnostikpanel (TruSight Tumor 170) som ett led i den omvandlingen. Trusight tittar på 170 av de mest relevanta cancergenerna och när de sekvenserats kan forskare använda Illuminas mjukvara (BaseSpace) för att omvandla data till s k genetic alteration files.

Sedan kan Watsons teknologi ta vid.

Watson Genomics är en molnbaserad plattform som enligt Harvey kan analysera genetic alteration files på bara några minuter. Allt forskaren behöver göra är att ladda upp filerna och sedan be programmet identifiera de mutationer som mest sannolikt orsakar cancer. Som en del i rapporten kan superdatorn också visa vilka behandlingar som gäller för de mutationerna.

Arbetsflödet skulle kunna användas på många olika sjukdomsområden. Enligt Harvey har bolagen valt att starta med cancer eftersom det är så nära kopplat till genetik och de vetenskapliga processerna varierar stort.

"Vi vill bidra till att försöka standardisera och förenkla tolkningen av genomikdata inom cancerområdet", säger Steve Harvey i ett pressmeddelande.

Exakt vilket protokoll som kommer ut som det "rätta" sättet att sekvensera återstår att se. Hittills har det t ex funnits väldigt lite konsensus om vilka gener som bör analyseras.

Illumina har arbetat med ett flertal institut för att identifiera de 170 generna som ska vara mest relevanta om man vill sekvensera en cancercell.

"De kan sedan sälja tillgång till Watson Genomics rapport som en del i sina reagens kit. Det underlättar avsevärt för diagnostiklabb och cancerforskare att komma igång", kommenterar Harvey.

Plattformen är enbart för forskning men genom att strömlinjeforma processen hoppas bolagen förenkla för forskare att ta sig in på området och utveckla det.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kemiingenjörer jobbar mest

Det är högst arbetsbelastning och mest FoU på innovations- och kemiföretagen, enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Bakterier gör bättre cellulosa

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Nyhetsbrev

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Arkiv

Ny superdator för svenska forskare

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17