23948sdkhjf

Var tredje företag satsar mer på FoU

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En tredjedel av företagen inom life science och IT/telekom planerar att satsa mer pengar på sin FoU-verksamhet 2017. En lika stor andel säger sig dock inte se något värde i att skydda sitt forskningsresultat.

I sin årliga Innovationsbarometer låter patentbolaget Awapatent ta tempen på innovationsklimatet i Sverige. Utsikterna för 2017 ser goda ut. Nästan 9 av 10 företag (87 procent) säger att de kommer att satsa lika mycket eller mer på FoU under 2017 som 2016. Inom life science-sektorn uppger var tredje företag (34 procent) att de satsar mer; inom IT- och telekomsektorn är siffran 28 procent.

"De senaste årens optimism hänger i. Att en tredjedel av företagen vill satsa mer på forskning och utvecklingen är positivt för svensk ekonomi och visar att vi har gott innovationsklimat", säger Magnus Hallin, vd på Awapatent i ett pressmeddelande.

Företagen är sämre på att skydda sina värdefulla resultat. Var tredje företag (31 procent) skyddar i dag inte sina produkter eller innovationer alls. Bland IT- och telekomföretagen är siffran 40 procent och bland life science-företagen 21 procent. Hela 30 procent av företagen anger dessutom att patent är helt oviktigt för deras affärsutveckling.

Dessutom uppger många företag att det saknas rutiner och etablerade system för att upptäcka intrång. Nästan två tredjedelar (59 procent) av företagen saknar system för att upptäcka varumärkes- eller patentintrång.

"För många forsknings- och utvecklingsföretag står immateriella tillgångar för en mycket stor andel av värdet i företagen, så det är oroväckande att fler företag inte skyddar sina innovationer. Ofta är patent och andra immateriella tillgångar dessutom nödvändiga för att attrahera kapital eller inleda forskningssamarbeten med andra företag", kommenterar Magnus Hallin.

Innovationsbarometern är genomförd av undersökningsföretaget Demoskop på uppdrag av Awapatent. Respondenterna består av ett slumpmässigt urval av forsknings- och utvecklingschefer på företag med svensk verksamhet inom IT/telekom samt läkemedel/medtech/biotech, med en omsättning på minst 20 MSEK och minst tio anställda i den svenska verksamheten.

Undersökningen, i form av telefonintervjuer, genomfördes 9–28 november 2016.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127