Var tredje företag satsar mer på FoU

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En tredjedel av företagen inom life science och IT/telekom planerar att satsa mer pengar på sin FoU-verksamhet 2017. En lika stor andel säger sig dock inte se något värde i att skydda sitt forskningsresultat.

I sin årliga Innovationsbarometer låter patentbolaget Awapatent ta tempen på innovationsklimatet i Sverige. Utsikterna för 2017 ser goda ut. Nästan 9 av 10 företag (87 procent) säger att de kommer att satsa lika mycket eller mer på FoU under 2017 som 2016. Inom life science-sektorn uppger var tredje företag (34 procent) att de satsar mer; inom IT- och telekomsektorn är siffran 28 procent.

"De senaste årens optimism hänger i. Att en tredjedel av företagen vill satsa mer på forskning och utvecklingen är positivt för svensk ekonomi och visar att vi har gott innovationsklimat", säger Magnus Hallin, vd på Awapatent i ett pressmeddelande.

Företagen är sämre på att skydda sina värdefulla resultat. Var tredje företag (31 procent) skyddar i dag inte sina produkter eller innovationer alls. Bland IT- och telekomföretagen är siffran 40 procent och bland life science-företagen 21 procent. Hela 30 procent av företagen anger dessutom att patent är helt oviktigt för deras affärsutveckling.

Dessutom uppger många företag att det saknas rutiner och etablerade system för att upptäcka intrång. Nästan två tredjedelar (59 procent) av företagen saknar system för att upptäcka varumärkes- eller patentintrång.

"För många forsknings- och utvecklingsföretag står immateriella tillgångar för en mycket stor andel av värdet i företagen, så det är oroväckande att fler företag inte skyddar sina innovationer. Ofta är patent och andra immateriella tillgångar dessutom nödvändiga för att attrahera kapital eller inleda forskningssamarbeten med andra företag", kommenterar Magnus Hallin.

Innovationsbarometern är genomförd av undersökningsföretaget Demoskop på uppdrag av Awapatent. Respondenterna består av ett slumpmässigt urval av forsknings- och utvecklingschefer på företag med svensk verksamhet inom IT/telekom samt läkemedel/medtech/biotech, med en omsättning på minst 20 MSEK och minst tio anställda i den svenska verksamheten.

Undersökningen, i form av telefonintervjuer, genomfördes 9–28 november 2016.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136