23948sdkhjf

Var tredje företag satsar mer på FoU

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En tredjedel av företagen inom life science och IT/telekom planerar att satsa mer pengar på sin FoU-verksamhet 2017. En lika stor andel säger sig dock inte se något värde i att skydda sitt forskningsresultat.

I sin årliga Innovationsbarometer låter patentbolaget Awapatent ta tempen på innovationsklimatet i Sverige. Utsikterna för 2017 ser goda ut. Nästan 9 av 10 företag (87 procent) säger att de kommer att satsa lika mycket eller mer på FoU under 2017 som 2016. Inom life science-sektorn uppger var tredje företag (34 procent) att de satsar mer; inom IT- och telekomsektorn är siffran 28 procent.

"De senaste årens optimism hänger i. Att en tredjedel av företagen vill satsa mer på forskning och utvecklingen är positivt för svensk ekonomi och visar att vi har gott innovationsklimat", säger Magnus Hallin, vd på Awapatent i ett pressmeddelande.

Företagen är sämre på att skydda sina värdefulla resultat. Var tredje företag (31 procent) skyddar i dag inte sina produkter eller innovationer alls. Bland IT- och telekomföretagen är siffran 40 procent och bland life science-företagen 21 procent. Hela 30 procent av företagen anger dessutom att patent är helt oviktigt för deras affärsutveckling.

Dessutom uppger många företag att det saknas rutiner och etablerade system för att upptäcka intrång. Nästan två tredjedelar (59 procent) av företagen saknar system för att upptäcka varumärkes- eller patentintrång.

"För många forsknings- och utvecklingsföretag står immateriella tillgångar för en mycket stor andel av värdet i företagen, så det är oroväckande att fler företag inte skyddar sina innovationer. Ofta är patent och andra immateriella tillgångar dessutom nödvändiga för att attrahera kapital eller inleda forskningssamarbeten med andra företag", kommenterar Magnus Hallin.

Innovationsbarometern är genomförd av undersökningsföretaget Demoskop på uppdrag av Awapatent. Respondenterna består av ett slumpmässigt urval av forsknings- och utvecklingschefer på företag med svensk verksamhet inom IT/telekom samt läkemedel/medtech/biotech, med en omsättning på minst 20 MSEK och minst tio anställda i den svenska verksamheten.

Undersökningen, i form av telefonintervjuer, genomfördes 9–28 november 2016.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166