Var tredje företag satsar mer på FoU

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En tredjedel av företagen inom life science och IT/telekom planerar att satsa mer pengar på sin FoU-verksamhet 2017. En lika stor andel säger sig dock inte se något värde i att skydda sitt forskningsresultat.

I sin årliga Innovationsbarometer låter patentbolaget Awapatent ta tempen på innovationsklimatet i Sverige. Utsikterna för 2017 ser goda ut. Nästan 9 av 10 företag (87 procent) säger att de kommer att satsa lika mycket eller mer på FoU under 2017 som 2016. Inom life science-sektorn uppger var tredje företag (34 procent) att de satsar mer; inom IT- och telekomsektorn är siffran 28 procent.

"De senaste årens optimism hänger i. Att en tredjedel av företagen vill satsa mer på forskning och utvecklingen är positivt för svensk ekonomi och visar att vi har gott innovationsklimat", säger Magnus Hallin, vd på Awapatent i ett pressmeddelande.

Företagen är sämre på att skydda sina värdefulla resultat. Var tredje företag (31 procent) skyddar i dag inte sina produkter eller innovationer alls. Bland IT- och telekomföretagen är siffran 40 procent och bland life science-företagen 21 procent. Hela 30 procent av företagen anger dessutom att patent är helt oviktigt för deras affärsutveckling.

Dessutom uppger många företag att det saknas rutiner och etablerade system för att upptäcka intrång. Nästan två tredjedelar (59 procent) av företagen saknar system för att upptäcka varumärkes- eller patentintrång.

"För många forsknings- och utvecklingsföretag står immateriella tillgångar för en mycket stor andel av värdet i företagen, så det är oroväckande att fler företag inte skyddar sina innovationer. Ofta är patent och andra immateriella tillgångar dessutom nödvändiga för att attrahera kapital eller inleda forskningssamarbeten med andra företag", kommenterar Magnus Hallin.

Innovationsbarometern är genomförd av undersökningsföretaget Demoskop på uppdrag av Awapatent. Respondenterna består av ett slumpmässigt urval av forsknings- och utvecklingschefer på företag med svensk verksamhet inom IT/telekom samt läkemedel/medtech/biotech, med en omsättning på minst 20 MSEK och minst tio anställda i den svenska verksamheten.

Undersökningen, i form av telefonintervjuer, genomfördes 9–28 november 2016.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124