Satsar på biologiska läkemedel

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

På femte upplagan av Kemivärldens seminarium, New Horizons in Biologics & Bioprocessing berättade bland annat Mike Austin, AstraZeneca, hur den nya anläggningen i Södertälje för fyllning och packning av biologiska läkemedel framskrider.

För femte året i rad träffades aktörer inom akademi och företag, 15 utställare och 130 besökare, på det snabbt växande området biologiska läkemedel på Stockholm Waterfront kongresscenter för att för höra det senaste inom teknik och produktion.

– Vi investerar i biologiska läkemedel i Sverige, konstaterade Mike Austin, chef för Sweden Operations. Till den nya anläggningen i Södertälje har bolaget avsatt totalt 290 miljoner dollar.

AstraZeneca är inget biotechbolag och inget big pharma utan något mitt emellan, underströk han.

– Vi är starka på båda områdena – små och stora molekyler. Vi har inte pratat så mycket om det här idag men kombinationsterapi är framtiden.

Anläggningen i Gärtuna utanför Södertälje ska stå helt klar i fjärde kvartalet 2019. Själva byggnaden som färdigställdes under 2016 kommer under året att fyllas med utrustning.

– Detta blir ingen integrerad anläggning utan en flexibel sådan som kan ställas om snabbt.Varför förstår man när man tittar på AstraZenecas pipeline.

Han gav en noggrann genomgång av enheten och vilka delar som ingår, t ex sex olika labb för kvalitetskontroll. En fördel med att placeringen i Sverige är att här kan nödvändiga tester för harmonisering för både USA-marknaden och för Japan utföras.

– Om vi sköter våra kort väl och om pipelinen går planenligt är det inte ologiskt att satsa på en produktionsanläggning i Europa och Europa i min värld har just krympt, sa Mark Austin och syftade på Brexit.

Han nämnde också att bolaget under 2017 ska gå ut i en kampanj för att promota Sverige och AstraZeneca.

Ewa Pol, GE Healthcare GmbH Europe berättade om en framgångsrik svenskutvecklad teknik som blivit standard för att analysera läkemedelsmolekyler –Biacore – och dess olika tillämpningar.

Hur stark, snabb och specifik är en bindning. De frågorna ger Biacore svar på.

Hon gick igenom hur man undersöker viktiga processparametrar, bestämmer similarity när det gäller bioaktivitet samt stabilitet.

Biacore rekommenderas av myndigheterna och det finns idag nio godkända (av FDA) s k potency assays och 14 release assays. Ewa Pol gav flera exempel för hur Biocore Toolbox kan användas och den fungerar för antikroppar, småmolekyler och antikroppskonjugat.

Lisette Bronswijk-Deddens , Pall ForteBio, berättade om engångsbiosensorer (disposable) och företagets arbete med att utveckla nya, bland annat en som kan mäta även på levande celler.

– Engångssensorer kan faktiskt återanvändas upp till tio gånger, så varför slänga dem?

I paneldebatten efter lunchpausen fick paneldeltagarna berätta vad de hoppas på framöver. Johan Rockberg, forskare vid KTH hoppades på mer anslag.

– Och fortsatt utveckling av samarbeten, över disciplingränserna och mellan akademi och företag. Vi vill lära känna företagens verkliga problem. Det har inte varit så lätt förut eftersom industrin inte har velat dela med sig av sina problem. Men nu vill den.

Magnus Gustafsson, Cobra Biologics AB önskade en fortsatt hälsosam tillväxt i branschen.

– Det är en klok strategi att ge stöd till service prov som kan utveckla bättre teknik och bättre metoder som kommer de små bolagen till godo och underlättar konkurrensen med utlandet.

Lotta Ljungqvist, forskningschef GE Healthcare Life Science, Uppsala talade om kontinuerliga processer för produktion av biologiska läkemedel.

Av drygt 150 läkemedel produceras enbart 18 kontinuerligt, men då bara uppströms.

– Kontinuerlig produktion kan ge längre processtid, vilket innebär risker.

Gammastabila sensorer för single use är något vi verkligen behöver i branschen

Hon nämnde också biohubben i Uppsala som ska stå klar 2018 och där den kontinuerliga teknologin kommer att finnas tillgänglig.

Moderator Morten Munk , Senior Technology Partner, NNE Pharmaplan konstaterade avslutningsvis att det kommer många nya produkter, nya tekniker och analystekniker.

– Nyckeln till nya och säkrare produkter är att förstå dem bättre.

– Se er nästa år hoppas jag, uppmanade han till sist.

Text & foto: Boel JönssonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147