23948sdkhjf

Satsar på biologiska läkemedel

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

På femte upplagan av Kemivärldens seminarium, New Horizons in Biologics & Bioprocessing berättade bland annat Mike Austin, AstraZeneca, hur den nya anläggningen i Södertälje för fyllning och packning av biologiska läkemedel framskrider.

För femte året i rad träffades aktörer inom akademi och företag, 15 utställare och 130 besökare, på det snabbt växande området biologiska läkemedel på Stockholm Waterfront kongresscenter för att för höra det senaste inom teknik och produktion.

– Vi investerar i biologiska läkemedel i Sverige, konstaterade Mike Austin, chef för Sweden Operations. Till den nya anläggningen i Södertälje har bolaget avsatt totalt 290 miljoner dollar.

AstraZeneca är inget biotechbolag och inget big pharma utan något mitt emellan, underströk han.

– Vi är starka på båda områdena – små och stora molekyler. Vi har inte pratat så mycket om det här idag men kombinationsterapi är framtiden.

Anläggningen i Gärtuna utanför Södertälje ska stå helt klar i fjärde kvartalet 2019. Själva byggnaden som färdigställdes under 2016 kommer under året att fyllas med utrustning.

– Detta blir ingen integrerad anläggning utan en flexibel sådan som kan ställas om snabbt.Varför förstår man när man tittar på AstraZenecas pipeline.

Han gav en noggrann genomgång av enheten och vilka delar som ingår, t ex sex olika labb för kvalitetskontroll. En fördel med att placeringen i Sverige är att här kan nödvändiga tester för harmonisering för både USA-marknaden och för Japan utföras.

– Om vi sköter våra kort väl och om pipelinen går planenligt är det inte ologiskt att satsa på en produktionsanläggning i Europa och Europa i min värld har just krympt, sa Mark Austin och syftade på Brexit.

Han nämnde också att bolaget under 2017 ska gå ut i en kampanj för att promota Sverige och AstraZeneca.

Ewa Pol, GE Healthcare GmbH Europe berättade om en framgångsrik svenskutvecklad teknik som blivit standard för att analysera läkemedelsmolekyler –Biacore – och dess olika tillämpningar.

Hur stark, snabb och specifik är en bindning. De frågorna ger Biacore svar på.

Hon gick igenom hur man undersöker viktiga processparametrar, bestämmer similarity när det gäller bioaktivitet samt stabilitet.

Biacore rekommenderas av myndigheterna och det finns idag nio godkända (av FDA) s k potency assays och 14 release assays. Ewa Pol gav flera exempel för hur Biocore Toolbox kan användas och den fungerar för antikroppar, småmolekyler och antikroppskonjugat.

Lisette Bronswijk-Deddens , Pall ForteBio, berättade om engångsbiosensorer (disposable) och företagets arbete med att utveckla nya, bland annat en som kan mäta även på levande celler.

– Engångssensorer kan faktiskt återanvändas upp till tio gånger, så varför slänga dem?

I paneldebatten efter lunchpausen fick paneldeltagarna berätta vad de hoppas på framöver. Johan Rockberg, forskare vid KTH hoppades på mer anslag.

– Och fortsatt utveckling av samarbeten, över disciplingränserna och mellan akademi och företag. Vi vill lära känna företagens verkliga problem. Det har inte varit så lätt förut eftersom industrin inte har velat dela med sig av sina problem. Men nu vill den.

Magnus Gustafsson, Cobra Biologics AB önskade en fortsatt hälsosam tillväxt i branschen.

– Det är en klok strategi att ge stöd till service prov som kan utveckla bättre teknik och bättre metoder som kommer de små bolagen till godo och underlättar konkurrensen med utlandet.

Lotta Ljungqvist, forskningschef GE Healthcare Life Science, Uppsala talade om kontinuerliga processer för produktion av biologiska läkemedel.

Av drygt 150 läkemedel produceras enbart 18 kontinuerligt, men då bara uppströms.

– Kontinuerlig produktion kan ge längre processtid, vilket innebär risker.

Gammastabila sensorer för single use är något vi verkligen behöver i branschen

Hon nämnde också biohubben i Uppsala som ska stå klar 2018 och där den kontinuerliga teknologin kommer att finnas tillgänglig.

Moderator Morten Munk , Senior Technology Partner, NNE Pharmaplan konstaterade avslutningsvis att det kommer många nya produkter, nya tekniker och analystekniker.

– Nyckeln till nya och säkrare produkter är att förstå dem bättre.

– Se er nästa år hoppas jag, uppmanade han till sist.

Text & foto: Boel JönssonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141