Satsar på biologiska läkemedel

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

På femte upplagan av Kemivärldens seminarium, New Horizons in Biologics & Bioprocessing berättade bland annat Mike Austin, AstraZeneca, hur den nya anläggningen i Södertälje för fyllning och packning av biologiska läkemedel framskrider.

För femte året i rad träffades aktörer inom akademi och företag, 15 utställare och 130 besökare, på det snabbt växande området biologiska läkemedel på Stockholm Waterfront kongresscenter för att för höra det senaste inom teknik och produktion.

– Vi investerar i biologiska läkemedel i Sverige, konstaterade Mike Austin, chef för Sweden Operations. Till den nya anläggningen i Södertälje har bolaget avsatt totalt 290 miljoner dollar.

AstraZeneca är inget biotechbolag och inget big pharma utan något mitt emellan, underströk han.

– Vi är starka på båda områdena – små och stora molekyler. Vi har inte pratat så mycket om det här idag men kombinationsterapi är framtiden.

Anläggningen i Gärtuna utanför Södertälje ska stå helt klar i fjärde kvartalet 2019. Själva byggnaden som färdigställdes under 2016 kommer under året att fyllas med utrustning.

– Detta blir ingen integrerad anläggning utan en flexibel sådan som kan ställas om snabbt.Varför förstår man när man tittar på AstraZenecas pipeline.

Han gav en noggrann genomgång av enheten och vilka delar som ingår, t ex sex olika labb för kvalitetskontroll. En fördel med att placeringen i Sverige är att här kan nödvändiga tester för harmonisering för både USA-marknaden och för Japan utföras.

– Om vi sköter våra kort väl och om pipelinen går planenligt är det inte ologiskt att satsa på en produktionsanläggning i Europa och Europa i min värld har just krympt, sa Mark Austin och syftade på Brexit.

Han nämnde också att bolaget under 2017 ska gå ut i en kampanj för att promota Sverige och AstraZeneca.

Ewa Pol, GE Healthcare GmbH Europe berättade om en framgångsrik svenskutvecklad teknik som blivit standard för att analysera läkemedelsmolekyler –Biacore – och dess olika tillämpningar.

Hur stark, snabb och specifik är en bindning. De frågorna ger Biacore svar på.

Hon gick igenom hur man undersöker viktiga processparametrar, bestämmer similarity när det gäller bioaktivitet samt stabilitet.

Biacore rekommenderas av myndigheterna och det finns idag nio godkända (av FDA) s k potency assays och 14 release assays. Ewa Pol gav flera exempel för hur Biocore Toolbox kan användas och den fungerar för antikroppar, småmolekyler och antikroppskonjugat.

Lisette Bronswijk-Deddens , Pall ForteBio, berättade om engångsbiosensorer (disposable) och företagets arbete med att utveckla nya, bland annat en som kan mäta även på levande celler.

– Engångssensorer kan faktiskt återanvändas upp till tio gånger, så varför slänga dem?

I paneldebatten efter lunchpausen fick paneldeltagarna berätta vad de hoppas på framöver. Johan Rockberg, forskare vid KTH hoppades på mer anslag.

– Och fortsatt utveckling av samarbeten, över disciplingränserna och mellan akademi och företag. Vi vill lära känna företagens verkliga problem. Det har inte varit så lätt förut eftersom industrin inte har velat dela med sig av sina problem. Men nu vill den.

Magnus Gustafsson, Cobra Biologics AB önskade en fortsatt hälsosam tillväxt i branschen.

– Det är en klok strategi att ge stöd till service prov som kan utveckla bättre teknik och bättre metoder som kommer de små bolagen till godo och underlättar konkurrensen med utlandet.

Lotta Ljungqvist, forskningschef GE Healthcare Life Science, Uppsala talade om kontinuerliga processer för produktion av biologiska läkemedel.

Av drygt 150 läkemedel produceras enbart 18 kontinuerligt, men då bara uppströms.

– Kontinuerlig produktion kan ge längre processtid, vilket innebär risker.

Gammastabila sensorer för single use är något vi verkligen behöver i branschen

Hon nämnde också biohubben i Uppsala som ska stå klar 2018 och där den kontinuerliga teknologin kommer att finnas tillgänglig.

Moderator Morten Munk , Senior Technology Partner, NNE Pharmaplan konstaterade avslutningsvis att det kommer många nya produkter, nya tekniker och analystekniker.

– Nyckeln till nya och säkrare produkter är att förstå dem bättre.

– Se er nästa år hoppas jag, uppmanade han till sist.

Text & foto: Boel JönssonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Arkiv

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164