23948sdkhjf

Gasum köper svensk biogas

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Finska Gasum har köpt aktiestocken i Swedish Biogas International och blir därmed den största producenten av biogas i Norden.

Företagsköpet som fastslogs dagen före julafton innebär att Gasum tar över ägandet av fem svenska biogasanläggningar: i Jordberga, Katrineholm, Lidköping och Örebro samt att bolaget får en majoritetsandel av aktierna i produktionsanläggningen i Västerås.

Swedish Biogas International äger också 50 procent av Vadsbo Biogas.

Swedish Biogas International är en av de stora biogasproducenterna i Sverige med för närvarande cirka 300 gigawattimmar biogas per år. Bolaget, med huvudkontor i Linköping, grundade sin första produktionsanläggning år 2009 och sysselsätter 35 personer.

I och med förvärvet sker ägarförändringar i dotterbolaget SBI Jordberga. Swedish Biogas International tar samtliga aktier från Skånska Biobränslebolaget, E.ON och Nordic Sugar och kommer därmed att äga 100% av SBI Jordberga.

Swedish Biogas International använder i sina anläggningar som råvaror i huvudsak biprodukter som uppstår inom lantbruket och livsmedelsindustrin, såsom gödsel, biomassa från åkrar och biprodukter av spannmål. Biogasen används främst inom trafiken.

Företagsförvärvet stärker , enligt de inblandade bolagen, det nordiska gasekosystemet

”Företagsförvärvet är en del av Gasums strategi och bidrar till utvidgningen av biogasverksamheten. I Sverige har man kommit långt när det gäller att utnyttja biogas i trafiken, och det här är ett ypperligt tillfälle för oss att hämta kunskap till Finland. I gengäld kan vi dela med oss av vår kunskap och erfarenhet om industriell användning av naturgaser till Sverige”, säger Johanna Lamminen, Gasums verkställande direktör i ett pressmeddelande.

”Genom försäljningen hjälper vi till att säkerställa långsiktighet som våra kunniga medarbetare är värda och som skapar goda möjligheter till en fortsatt spännande utveckling för Swedish Biogas International”, kommenterar Hans Pihl, styrelseordförande och Carl-Fredrik Grönhagen, representant för huvudägarna i Swedish Biogas International AB.

Gasum är biogasleverantör och aktör inom behandling av bionedbrytbart avfall i Finland. Köpet av SBI är Gasums första biogasförvärv utanför Finland.

Dotterbolaget Skangas är expert på flytande naturgas (LNG) i Norden med LNG-anläggningar i Risavika, Norge och Borgå, Finland samt LNG-terminaler i Øra, Norge, Lysekil, Sverige och Björneborg, Finland.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bygger fosforåtervinning

Överraskande cellstruktur upptäckt

En ny struktur i mänskliga celler har upptäckts av forskare vid Karolinska Institutet, i samarbete med forskare i Storbritannien.

Grön kemist vid LTH prisas

Ola Wendt, professor vid Lunds universitet, tilldelas den prestigefyllda Nordblad-Ekstrandmedaljen för sin forskning inom metallorganisk kemi.

Storsatsar på grönt väte

Nouryon, Tata Steel, Amsterdams hamn går samman för att utveckla vad man kallar det största klustret för grönt väte i Europa.

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Nyhetsbrev

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Arkiv
Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158