23948sdkhjf

Umeåkemist till NASA-labb

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Miljökemisten Stina Jansson får Vinnovaanslag för sex månaders forskning vid NASAs labb på Kennedy Space Center (KSC) i projektet ”Trash-to-Gas” som ingår i förberedelserna inför Marsresan.

Huvudmålet med NASAs projekt ”Trash-to-Gas” är att utveckla och optimera termiska behandlingsmetoder för omvandling av avfall till gas och kol. Bemannade rymdfärder genererar en hel del avfall av främst matförpackningar (papper, polyetenplast, aluminiumfolie samt oäten eller fastkletad mat), kläder (byts när de börjar lukta och slängs då i avfallet), handdukar, mänskligt avfall, och pappersprodukter.

Vid korta rymdresor eller rymdaktiviteter nära jorden (internationella rymdstationen, ISS) kan avfallet samlas i en behållare som brinner upp vid återinträdet i jordatmosfären. Men vid den planerade resan till Mars krävs nya tekniker som omvandlar avfallet till en resurs.

Stina Jansson, universitetslektor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet, kom i kontakt med forskarna vid NASA vid ett besök på University of Central Florida (UCF) i Orlando för att diskutera möjligheterna till en längre forskningsvistelse vid en icke-akademisk institution, via Vinnovas program VINNMER Mobility for Growth.

"Genom diskussioner med dem och under mitt besök på UCF och NASA/KSC i februari såg vi att vi hade många gemensamma forskningsintressen och projektplanerna klarnade", säger Stina Jansson i ett pressmeddelande.

Projektet ”Termisk behandling av avfallsmaterial till kolmaterial och gasformiga bränslen” kommer att fokusera på omvandling av avfall till resurser som gas (bränsle) och kol (odlingsmedium t ex). Stina Jansson ska tillföra två tekniker – torrefiering och mikrovågsassisterad pyrolys – till metodutvärderingen inom 'Trash-to-Gas'.

Projektet ska också, i samarbete med Swedish Space Corporation (SSC), undersöka hur teknikerna beter sig i tyngdlöshet. Den teknik som NASA hittills fokuserat mest på fungerar nämligen inte utan gravitation.

Det är också rent allmänt svårt att uppnå processeffektivitet i liten skala. Den eller de processer NASA väljer måste även fungera med minimal insats från astronauterna och får inte generera giftiga gaser/material eller på annat sätt medföra risker för besättningen. Detta ska om möjligt göras utan gasreningstekniker.

"Det blir en stor utmaning i att på ett bra sätt utnyttja dessa komplexa utgångsmaterial. De flesta småskaliga termiska processer körs på mer homogena material och på bara en materialtyp."

Rymdtillämpningen innebär en mix av olika avfallstyper.

Sist men inte minst är astronauternas allmänna välmående mycket viktigt vilket gör att dålig lukt inte får förekomma.

"För mig är detta en fantastisk möjlighet att vidga mitt nätverk och knyta nya kontakter. NASA har ett flertal miljötekniska forskningsprojekt som det skulle vara intressant att få lära sig mer om och kanske tillämpa på svenska problemområden som förorenad jord eller sediment. Anslaget från Vinnova täcker alla kostnader för forskningsutbytet, även för att familjen ska kunna följa med", kommenterar Stina Jansson.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Nyhetsbrev

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Arkiv

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Nästa generations sekvensering

Kommer nästa generations sekvensering och genterapi att kunna förbättra hälsa och öka livslängd lika dramatiskt under 2000-talet som förbättringen vi såg under förra århundradet?

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163