Umeåkemist till NASA-labb

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Miljökemisten Stina Jansson får Vinnovaanslag för sex månaders forskning vid NASAs labb på Kennedy Space Center (KSC) i projektet ”Trash-to-Gas” som ingår i förberedelserna inför Marsresan.

Huvudmålet med NASAs projekt ”Trash-to-Gas” är att utveckla och optimera termiska behandlingsmetoder för omvandling av avfall till gas och kol. Bemannade rymdfärder genererar en hel del avfall av främst matförpackningar (papper, polyetenplast, aluminiumfolie samt oäten eller fastkletad mat), kläder (byts när de börjar lukta och slängs då i avfallet), handdukar, mänskligt avfall, och pappersprodukter.

Vid korta rymdresor eller rymdaktiviteter nära jorden (internationella rymdstationen, ISS) kan avfallet samlas i en behållare som brinner upp vid återinträdet i jordatmosfären. Men vid den planerade resan till Mars krävs nya tekniker som omvandlar avfallet till en resurs.

Stina Jansson, universitetslektor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet, kom i kontakt med forskarna vid NASA vid ett besök på University of Central Florida (UCF) i Orlando för att diskutera möjligheterna till en längre forskningsvistelse vid en icke-akademisk institution, via Vinnovas program VINNMER Mobility for Growth.

"Genom diskussioner med dem och under mitt besök på UCF och NASA/KSC i februari såg vi att vi hade många gemensamma forskningsintressen och projektplanerna klarnade", säger Stina Jansson i ett pressmeddelande.

Projektet ”Termisk behandling av avfallsmaterial till kolmaterial och gasformiga bränslen” kommer att fokusera på omvandling av avfall till resurser som gas (bränsle) och kol (odlingsmedium t ex). Stina Jansson ska tillföra två tekniker – torrefiering och mikrovågsassisterad pyrolys – till metodutvärderingen inom 'Trash-to-Gas'.

Projektet ska också, i samarbete med Swedish Space Corporation (SSC), undersöka hur teknikerna beter sig i tyngdlöshet. Den teknik som NASA hittills fokuserat mest på fungerar nämligen inte utan gravitation.

Det är också rent allmänt svårt att uppnå processeffektivitet i liten skala. Den eller de processer NASA väljer måste även fungera med minimal insats från astronauterna och får inte generera giftiga gaser/material eller på annat sätt medföra risker för besättningen. Detta ska om möjligt göras utan gasreningstekniker.

"Det blir en stor utmaning i att på ett bra sätt utnyttja dessa komplexa utgångsmaterial. De flesta småskaliga termiska processer körs på mer homogena material och på bara en materialtyp."

Rymdtillämpningen innebär en mix av olika avfallstyper.

Sist men inte minst är astronauternas allmänna välmående mycket viktigt vilket gör att dålig lukt inte får förekomma.

"För mig är detta en fantastisk möjlighet att vidga mitt nätverk och knyta nya kontakter. NASA har ett flertal miljötekniska forskningsprojekt som det skulle vara intressant att få lära sig mer om och kanske tillämpa på svenska problemområden som förorenad jord eller sediment. Anslaget från Vinnova täcker alla kostnader för forskningsutbytet, även för att familjen ska kunna följa med", kommenterar Stina Jansson.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.185