Umeåkemist till NASA-labb

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Miljökemisten Stina Jansson får Vinnovaanslag för sex månaders forskning vid NASAs labb på Kennedy Space Center (KSC) i projektet ”Trash-to-Gas” som ingår i förberedelserna inför Marsresan.

Huvudmålet med NASAs projekt ”Trash-to-Gas” är att utveckla och optimera termiska behandlingsmetoder för omvandling av avfall till gas och kol. Bemannade rymdfärder genererar en hel del avfall av främst matförpackningar (papper, polyetenplast, aluminiumfolie samt oäten eller fastkletad mat), kläder (byts när de börjar lukta och slängs då i avfallet), handdukar, mänskligt avfall, och pappersprodukter.

Vid korta rymdresor eller rymdaktiviteter nära jorden (internationella rymdstationen, ISS) kan avfallet samlas i en behållare som brinner upp vid återinträdet i jordatmosfären. Men vid den planerade resan till Mars krävs nya tekniker som omvandlar avfallet till en resurs.

Stina Jansson, universitetslektor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet, kom i kontakt med forskarna vid NASA vid ett besök på University of Central Florida (UCF) i Orlando för att diskutera möjligheterna till en längre forskningsvistelse vid en icke-akademisk institution, via Vinnovas program VINNMER Mobility for Growth.

"Genom diskussioner med dem och under mitt besök på UCF och NASA/KSC i februari såg vi att vi hade många gemensamma forskningsintressen och projektplanerna klarnade", säger Stina Jansson i ett pressmeddelande.

Projektet ”Termisk behandling av avfallsmaterial till kolmaterial och gasformiga bränslen” kommer att fokusera på omvandling av avfall till resurser som gas (bränsle) och kol (odlingsmedium t ex). Stina Jansson ska tillföra två tekniker – torrefiering och mikrovågsassisterad pyrolys – till metodutvärderingen inom 'Trash-to-Gas'.

Projektet ska också, i samarbete med Swedish Space Corporation (SSC), undersöka hur teknikerna beter sig i tyngdlöshet. Den teknik som NASA hittills fokuserat mest på fungerar nämligen inte utan gravitation.

Det är också rent allmänt svårt att uppnå processeffektivitet i liten skala. Den eller de processer NASA väljer måste även fungera med minimal insats från astronauterna och får inte generera giftiga gaser/material eller på annat sätt medföra risker för besättningen. Detta ska om möjligt göras utan gasreningstekniker.

"Det blir en stor utmaning i att på ett bra sätt utnyttja dessa komplexa utgångsmaterial. De flesta småskaliga termiska processer körs på mer homogena material och på bara en materialtyp."

Rymdtillämpningen innebär en mix av olika avfallstyper.

Sist men inte minst är astronauternas allmänna välmående mycket viktigt vilket gör att dålig lukt inte får förekomma.

"För mig är detta en fantastisk möjlighet att vidga mitt nätverk och knyta nya kontakter. NASA har ett flertal miljötekniska forskningsprojekt som det skulle vara intressant att få lära sig mer om och kanske tillämpa på svenska problemområden som förorenad jord eller sediment. Anslaget från Vinnova täcker alla kostnader för forskningsutbytet, även för att familjen ska kunna följa med", kommenterar Stina Jansson.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.191