23948sdkhjf

Ökar produktionen i Uppsala

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Galdermas tillverkningsanläggning i Uppsala räknar med att öka produktionen av filler efter ett nytt produktgodkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

FDA har godkänt Galdermas hyaluronsyrabaserade fillers. De tillverkas i Uppsala, och produktionen beräknas behöva öka för att klara ökad efterfrågan på USA-marknaden.

En injicerbar filler av hyaluronsyra (Restylane) lanserades av Q-Med AB i Europa 1996. Under 2003 godkändes den första Restylaneprodukten i USA. 2011 köptes Q-Med AB av det schweiziska läkemedelsföretaget Galderma.

Restylaneportföljen består idag av nio produkter för användning inom estetik och korrektion. I USA har fyra produkter varit godkända hittills. Nu tillkommer ytterligare två.

"Det här är givetvis mycket goda nyheter för våra kunder, men också för våra anställda i Uppsala, och beslutet bekräftar att vi har en anläggning i världsklass", säger fabrikschef Cecilia Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Anläggningen i Uppsala är Galdermas globala center för affärsområdet estetiska och korrigerande behandlingar. Ca 500 personer arbetar med forskning, utveckling, tillverkning och marknadsföring av framför allt produkter baserade på hyaluronsyra. Fabriken står för den globala tillverkningen av Restylane, ca 5 miljoner enheter årligen.

"Vi har kapacitet att fördubbla produktionen redan idag och har förutspått en kraftig ökning kommande år på USA-marknaden och den asiatiska marknaden", kommenterar Cecilia Sjöstedt.

Marknaden för fillers baserade på hyaluronsyra i USA var 2015 ca 500 miljoner dollar. Förväntad tillväxt kommande år är ca tio procent.

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som kan användas för att skapa volym i huden, ge rörlighet i leder och har skyddande egenskaper. Sedan Restylane lanserades har drygt 30 miljoner utförts.

Q-Med startades av Bengt Ågerup, som när bolaget såldes till Galderma startade riskkapitalbolaget Nxt2b.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163